How JustAnswer Works:
  • Ask an Expert
    Experts are full of valuable knowledge and are ready to help with any question. Credentials confirmed by a Fortune 500 verification firm.
  • Get a Professional Answer
    Via email, text message, or notification as you wait on our site.
    Ask follow up questions if you need to.
  • 100% Satisfaction Guarantee
    Rate the answer you receive.
Ask VolvoDan Your Own Question
VolvoDan
VolvoDan, ASE Certified Technician
Category: Volvo
Satisfied Customers: 10
Experience:  ASE L1 and Volvo Certified Master Technician
97507406
Type Your Volvo Question Here...
VolvoDan is online now
A new question is answered every 9 seconds

My 99 vovlo v70 has no power in first gear and the orange

Customer Question

hi my 99 vovlo v70 has no power in first gear and the orange arrow in blinking
JA: How many miles are on the car? Have you noticed any fluid leaks lately?
Customer: 250,000 no fluid leaking
JA: Are you fixing your V70 yourself? What have you tried so far?
Customer: raplaced the PNP swich
JA: Anything else you want the mechanic to know before I connect you?
Customer: there are codes p0605, p0135, p1057 p1008 p0350 p0353
Submitted: 6 months ago.
Category: Volvo
Expert:  VolvoDan replied 6 months ago.

Hello, my name is***** am a Volvo Certified Master Tech. The codes you have provided are showing multiple faults with more than one system. P0605 indicates a potential Transmission Control Module failure. P0135 is a Front Heated Oxygen Sensor heating element failure, which shouldn't cause what you are describing. P1057 basically is telling the ECM that there is a trouble code stored in the TCM, which is probably caused by the P0605 code. P1008 is indicating a possible Electronic Throttle System failure. P0350 and P0353 are indicating a possible problem with the #3 ignition coil. It sounds to me like the codes all need to be cleared and reread. I am fairly certain the issue you have is that the transmission is starting out in a higher gear because of the fault in the TCM. This is called limp home mode. Is the engine misfiring while running? Does the engine rev up when you press the throttle?