Transmissions

Have Transmission Questions? Ask a Mechanic for Answers ASAP

Ask an Expert,
Get an Answer ASAP!

Transmissions
This answer was rated:

My 4wd quite working on my 1998 Chevy Blazer - the 3 push…

My 4wd quite working on...
My 4wd quite working on my 1998 Chevy Blazer - the 3 push buttons 2WD 4HI 4LO are not lite up. I have removed the battey and the battery tray and found the vacum pump. The cable that the diaphram actuator seems to move freely when I push pull with my fingers. With the engine running, the 3 buttons don't actuate the the diaphram and pull push the cable (nothing). I disconnected the vacum hose from the diaphram actuator and could not detect any suction at the end of the line with engine running. What should I look at next?
Show More
Show Less
Ask Your Own Transmissions Question
Answered in 2 hours by:
1/18/2018
Todd Audette
Todd Audette, A.S.E Certified Master Technician
Category: Transmissions
Satisfied Customers: 264
Experience: GM Transmission Technician
Verified

Hi my name is*****'m an A.S.E Certified Master Technician with 30 + yrs GM experience. I'm reviewing you question and would be happy to assist you.

Ask Your Own Transmissions Question

Please give me a little time to review and i will be back to you shortly

Ask Your Own Transmissions Question

If the lights on the switch aren't lighting up it may not have anything to do with the cable or the vacuum actuator it has more to do with the 4wd module.

Ask Your Own Transmissions Question
Customer reply replied 1 month ago
OK - I will do some more checking - might show something on diagnostics?
Customer reply replied 1 month ago
Or could it be a fuse? I am leaving now and will check in tomorrow - Thanks

Ok check fuses tomorrow and get back to me. I will tell you what to do next

Ask Your Own Transmissions Question
Customer reply replied 1 month ago
I don't see any burned fuses.

Behind the right side kick panel on the passenger side just forward of the door is where the module is located. Un plug it and check for any corroded wires...plug it back in and see if it starts to work

Ask Your Own Transmissions Question
Customer reply replied 1 month ago
OK -thanks for the diagram. I opened the panel - pulled the harness plug, No corrosion. plugged back in snug, started the vehicle. - No ***** *****ghts behind the 3 2/4 wd buttons. Could the module be bad?

Yes but i'll have you check 1 more thing first...Stand by

Ask Your Own Transmissions Question
Customer reply replied 1 month ago
OK

Was there only 1 plug on it

Ask Your Own Transmissions Question
Customer reply replied 1 month ago
1 BLUE PLUG
Customer reply replied 1 month ago
Just plugged in OBD tool - no error codes came up

Test for power on the orange wire

Ask Your Own Transmissions Question
Customer reply replied 1 month ago
OK will do

Make sure to test with the key in the on position

Ask Your Own Transmissions Question
Customer reply replied 1 month ago
I pulled the blue plug out, found the largest orange wire checked the female part of the blue plug, no power, checked the back side of the wire crimp inside the plug and poked through the wire insulation with a "light up tester" with the alligator clip grounded - no power. Ignition key was on and headlights were on - engine not running.
Customer reply replied 1 month ago
Was the plug supposed to be plugged into the module?

No I didn't need to be plugged in....How many wires on that connector?

Ask Your Own Transmissions Question
Customer reply replied 1 month ago
one moment -
Customer reply replied 1 month ago
25 wires
Customer reply replied 1 month ago
There were several orange wires - I tested the largest one

Check the ATC fuse at the underhood fuse box with a test light. Also check the 4wd fuse at the instrument panel fuse box with a test light....test both sides of the fuses with the key on

Ask Your Own Transmissions Question
Customer reply replied 1 month ago
ok - one moment
Customer reply replied 1 month ago
OK WITH KEY ON - ATC fuse terminals under hood fuse box = no power either side, 4WD fuse at location #15 on the instrument fuse panel per owners manual - no power on either terminal -both fuses appear to be OK and not burned

Give me a little while to investigate why you have no power to these fuses and I will get back to you

Ask Your Own Transmissions Question
Customer reply replied 1 month ago
OK thank you - in the meantime, I will look for loose connections that I can locate.

Yes do that

Ask Your Own Transmissions Question

Are you sure you had a good ground connection on the clip end of the test light

Ask Your Own Transmissions Question
Customer reply replied 1 month ago
I will double check with various ground locations unpainted
Clamp it to the negatve terminal on the battery that is the best spot. Verify your test light works by touching the positive side with the point end
Ask Your Own Transmissions Question
Customer reply replied 1 month ago
Yep - I use a long alligator clipped wire and extended the ground connection to the negative battery terminal and this time I get power at both the ATC fuse terminal and the 4wd terminal at the instrument panel. But still no power at the termination of the orange wire on the plug to the 4wd module inside the kick panel on the passenger side
Customer reply replied 1 month ago
Sorry for the mis fire
Customer reply replied 1 month ago
You were correct, I did not have a good ground
Customer reply replied 1 month ago
Question - when I tested the orange wire - the plug is unplugged from the 4wd module - does it need to be plugged in for that test?

No it does not have to be plugged in

Ask Your Own Transmissions Question

You said there were several orange wires....check all of them

Ask Your Own Transmissions Question
Customer reply replied 1 month ago
OK - will do
Customer reply replied 1 month ago
The big wire I first checked and called the "orange wire" is actually a large RED wire with no power
Their are 4 other orange wires - 2 medium size orange wires at the opposite end of the block ( side by side) and both have power. Then 2 very small orange wires in the mid section of the block and no power on those two
Customer reply replied 1 month ago
I guess I am a bit color blind - sorry for that
Customer reply replied 1 month ago
NAPA has a replacement module, 32 pin that looks like the right part, if that is what is needed. It will take me about and hour to go and get https://www.napaonline.com/en/p/NDP5980000
i think that is what needs to be replaced. Keep in my that rating this service will not close out the session and i will be available for further diagnosis and follow up questions you may have for me
Ask Your Own Transmissions Question
Customer reply replied 1 month ago
OK - I am on it. I will put it in and let you know. So far you have been helpful and have earned a tip. Will send you a note later today when I get it done. Thanks
Ok sounds good
Ask Your Own Transmissions Question
Customer reply replied 1 month ago
Hi Todd - I put the new 4wd module in and the ***** *****ghts don't light up at the 3 4wd buttons and don't actuate. I still have the vacum hose disconnected from the diaphram actuator and don't feel any suction at that end of the hose. What should I look at next?

Sorry to here that....based on our conversation i was thinking that may have been it..keep in mind that i'm not there testing things myself so this can be challenging to say the least. You wont have vacuum there until the transfer case has completed a shift in to 4hi or 4lo....I recommend you test every fuse in the truck with the test light....Key on. There is a vacuum switch on the top of the transfer case that supplies the vacuum to that actuator....That actuator engages the front axle but not the transfer case.

Ask Your Own Transmissions Question
Customer reply replied 1 month ago
OK - I understand - I will keep working on it. Thanks
Customer reply replied 1 month ago
Yep - I understand - I am going to check the vacum switch tomorrow. I have to pull off a protector plate to be able to get to it, but no big deal. I will check back with you later. I will try and see if it is in 4wd or not and see if the encoder motor is doing anything. I am sure you could fix it faster than me - I just wanted to give it a try. I can take it in to a mechanic - not an issue, just wanted to try my luck first.

Have you made any progress?

Todd Audette
Todd Audette, A.S.E Certified Master Technician
Category: Transmissions
Satisfied Customers: 264
Experience: GM Transmission Technician
Verified
Todd Audette and 87 other Transmissions Specialists are ready to help you
Ask your own question now
Customer reply replied 4 days ago
I replaced the module, transfer case switch, transfer case motor and push buttons on the dash and now it works. Thank you.

Great news. Glad to hear you got it fixed

Ask Your Own Transmissions Question
Ask Todd Audette Your Own Question
Todd Audette
Todd Audette
Todd Audette, A.S.E Certified Master Technician
Category: Transmissions
Satisfied Customers: 264
264 Satisfied Customers
Experience: GM Transmission Technician

Todd Audette is online now

A new question is answered every 9 seconds

How JustAnswer works:

  • Ask an ExpertExperts are full of valuable knowledge and are ready to help with any question. Credentials confirmed by a Fortune 500 verification firm.
  • Get a Professional AnswerVia email, text message, or notification as you wait on our site. Ask follow up questions if you need to.
  • 100% Satisfaction GuaranteeRate the answer you receive.

JustAnswer in the News:

Ask-a-doc Web sites: If you've got a quick question, you can try to get an answer from sites that say they have various specialists on hand to give quick answers... Justanswer.com.
JustAnswer.com...has seen a spike since October in legal questions from readers about layoffs, unemployment and severance.
Web sites like justanswer.com/legal
...leave nothing to chance.
Traffic on JustAnswer rose 14 percent...and had nearly 400,000 page views in 30 days...inquiries related to stress, high blood pressure, drinking and heart pain jumped 33 percent.
Tory Johnson, GMA Workplace Contributor, discusses work-from-home jobs, such as JustAnswer in which verified Experts answer people’s questions.
I will tell you that...the things you have to go through to be an Expert are quite rigorous.

What Customers are Saying:

I would (and have) recommend your site to others I was quite satisfied with the quality of the information received, the professional with whom I interacted, and the quick response time. Thanks, and be sure that I'll be back whenever I need a question answered in a hurry.

Stephanie PElm City, NC

used your service this weekend with "Trecers" help. thank you ,thank you, thank you. replaced an A/C fan motor. Local Auto Zone had part. $15.00 "tracer" fee and $40.00 for parts, I saved several hundreds of dollers at a shop. i will recommend you and use you in the future.

David L.Richmond, TX

9 dollars, 2 hours of my time, and I drove away. Your diagnosis was right on the mark. Thank you so much.

PhilMarysville, CA

Lurch. Thank you very much. I had real doubts about this website but your promptness of response, quick followup and to the point answer with picture was incredible.

CharlesWalnut Creek, CA

As a single woman, I really appreciate an excellent and affordable opinion.
Thank you Geordie, I will not hesitate to contact justanswer in the future!

SueCharleston, WV

Another great insight to what may be the problem. I will have my mechanic take a look at it tomorrow. Thanks again, Frank...you do indeed know your stuff.

JimCastleberry, FL

Wonderful service, prompt, efficient, and accurate. Couldn't have asked for more. I cannot thank you enough for your help.

Mary C.Freshfield, Liverpool, UK

< Previous | Next >

Meet the Experts:

Chris (aka- Moose)

Chris (aka- Moose)

Technician

1,788 satisfied customers

16 yrs. experience with auto, manual, & CVT drivelines

Tim&#039;s Auto Repair

Tim's Auto Repair

Mechanic

496 satisfied customers

I have been rebuilding automatic transmissions for 25 years

Gary

Gary

ASE Certified Technician

396 satisfied customers

25 years GM master tech

Mike Kelly

Mike Kelly

ASE Certified Technician

150 satisfied customers

17 years experience as an auto mechanic, foreign and domestic. 5 years running my own repair business.

Matt

Matt

Engineer

134 satisfied customers

Mechanical Engineer BEng Hons22 years experience in car engine industry, 10 years in formula 1

Dave Nova

Dave Nova

ASE Certified Tech

98 satisfied customers

ASE Master Certification. 25 yrs experience

John Mc

John Mc

Trans specialist

93 satisfied customers

Transmission dealer tech for over 19 years

< Previous | Next >

Related Transmissions Questions
We just had a shaft axle replacement job on our 2005 toyota
We just had a shaft axle replacement job on our 2005 toyota sienna before Christmas. Shortly after, it began leaking transmission fluid. They replaced the axle seal. Still leaking. Then they replaced … read more
fordguy4u
fordguy4u
Automotive Tech
Vocational, Technical or Trade Scho
70 satisfied customers
My Honda Odessey transmission keeps changing during the
My Honda Odessey transmission keeps changing during the 20-40 and 60 mph. I understand that it is supposed to but I can feel it. Sometines when I am driving and let of the gas, I feel a decrease in po… read more
Chad Farhat
Chad Farhat
Owner
Associate Degree
4,631 satisfied customers
Master Ron can you get me a copy of TSB for 2015 nissan
Master Ron can you get me a copy of TSB for 2015 nissan rouge 4 cylindes for codes P1715 and P0776 will appreciate it… read more
fordguy4u
fordguy4u
Automotive Tech
Vocational, Technical or Trade Scho
70 satisfied customers
Sometimes my car will not shift into the desired gear but
hi...sometimes my car will not shift into the desired gear but shows already in desired gear on the dash...please help...:( … read more
Chris (aka- Moose)
Chris (aka- Moose)
Technician
Vocational, Technical or Trade School
1,788 satisfied customers
Got a 98 e430 was running fine then when pulling in driveway
Got a 98 e430 was running fine then when pulling in driveway it lost power and trans went limpish. Reverse wont work and i got into the driveway using neutral somehow let me limp into the driveway as … read more
Stephen, MBA
Stephen, MBA
Master's Degree
166 satisfied customers
Slipping when mostly cold. 2006 DTS. Took it to a
took it to a transmission shop but I don't trust them so I am doing it myself … read more
Jagmaster
Jagmaster
Bachelor's Degree
346 satisfied customers
I have a 2002 Jeep Grand Cherokke Limited w/ quadratrack &
I have a 2002 Jeep Grand Cherokke Limited w/ quadratrack & the*****only works if I put it in Low. … read more
sprinkles08
sprinkles08
Technician
High School or GED
11 satisfied customers
Turn switch and not engaging in 4wheel drive,showing in in
turn switch and not engaging in 4wheel drive,showing in in 4low but not … read more
Chris (aka- Moose)
Chris (aka- Moose)
Technician
Vocational, Technical or Trade School
1,788 satisfied customers
2006 nissan frontier .... center floor auto transmission. I
2006 nissan frontier .... center floor auto transmission. I can shift to and through all gears but it stays in neutral . The dashboard displays neutral ... service engine soon light went on, after shu… read more
Jagmaster
Jagmaster
Bachelor's Degree
346 satisfied customers
Not shifting. No leaking, not just replaced. 2003. First I
Yes, first I found the tree fuse was blown. I then took it into a shop and had it hooked up to the computer. It said a problem with the shift motor. Bought a new shift motor and still the same problem with service*****light coming on in dash. I could not get shift motor to line up, so researched I eau to do that. Found that you could hit button where you last were and shut key off and motor should go to that position. I found that with my motor plugged I just hanging there that it would not do anything. I am suspecting my module to be bad possibly, Bhutto would like some assistance. … read more
Tim&#039;s Auto Repair
Tim's Auto Repair
Mechanic
High School or GED
496 satisfied customers
2012 nissan versa 1.6 liter cvt transmission. had to change
2012 nissan versa 1.6 liter cvt transmission. had to change out the passenger side axle and lost about 1/2 quart of cvt transmission fluid. i cannot find the port to check the levels, and i am reading… read more
Eric
Eric
Retired
N/A
14,436 satisfied customers
My car has a check transmission code, and the gear position
My car has a check transmission code, and the gear position thing shows E. The reverse and fifth gear do not engage. They will both try to engage, but slip out right away. I have replaced the solenoid… read more
Eric
Eric
Retired
N/A
14,436 satisfied customers
I have a 2003 745i bmw with transmission failsafe light on
I have a 2003 745i bmw with transmission failsafe light on and the gear jumps from drive to neutral… read more
Stephen, MBA
Stephen, MBA
Master's Degree
166 satisfied customers
2000 Chrysler voyager 3.3 transmission seems to shift to
2000 Chrysler voyager 3.3 transmission seems to shift to nutral when shifting to third but if I lift of the gas and hit again it will shift hard into 3rd and be fine until stopped. Fluid smells good, … read more
Jared D
Jared D
Shop Supervisor
Bachelor\u0027s
3 satisfied customers
When I slow down to stop feels like transmission drops a
when I slow down to stop feels like transmission drops a gear … read more
Stephen, MBA
Stephen, MBA
Master's Degree
166 satisfied customers
Can figure out my 4wd issue. Recently, my 4wd stopped
Can figure out my 4wd issue. Recently, my 4wd stopped working and a service 4wd light appeared. I was not sure what was happening so I took it to a couple of different mechanics (one being a dealershi… read more
Pete
Pete
Independent Auto Technician
Vocational, Technical or Trade Scho
138 satisfied customers
I have a 98 forester automatic trans. I have started to
Hi I have a 98 forester automatic trans. I have started to notice that it shifts rather harshly from 1st to second. And at high speeds, when I let off the gas, the car feels like it lurches backwards.… read more
Stephen, MBA
Stephen, MBA
Master's Degree
166 satisfied customers
4t40e transmission after rebuild worke good until hot quit
4t40e transmission after rebuild worke good until hot quit pulling shoot engine off start back changes gears good then starts flaring up going into 2nd then quits pulling replaced valvebody and the sa… read more
Todd Audette
Todd Audette
A.S.E Certified Master Technician
264 satisfied customers
Disclaimer: Information in questions, answers, and other posts on this site ("Posts") comes from individual users, not JustAnswer; JustAnswer is not responsible for Posts. Posts are for general information, are not intended to substitute for informed professional advice (medical, legal, veterinary, financial, etc.), or to establish a professional-client relationship. The site and services are provided "as is" with no warranty or representations by JustAnswer regarding the qualifications of Experts. To see what credentials have been verified by a third-party service, please click on the "Verified" symbol in some Experts' profiles. JustAnswer is not intended or designed for EMERGENCY questions which should be directed immediately by telephone or in-person to qualified professionals.

Disclaimer: Information in questions, answers, and other posts on this site ("Posts") comes from individual users, not JustAnswer; JustAnswer is not responsible for Posts. Posts are for general information, are not intended to substitute for informed professional advice (medical, legal, veterinary, financial, etc.), or to establish a professional-client relationship. The site and services are provided "as is" with no warranty or representations by JustAnswer regarding the qualifications of Experts. To see what credentials have been verified by a third-party service, please click on the "Verified" symbol in some Experts' profiles. JustAnswer is not intended or designed for EMERGENCY questions which should be directed immediately by telephone or in-person to qualified professionals.

Show MoreShow Less

Ask Your Question

x