How JustAnswer Works:
  • Ask an Expert
    Experts are full of valuable knowledge and are ready to help with any question. Credentials confirmed by a Fortune 500 verification firm.
  • Get a Professional Answer
    Via email, text message, or notification as you wait on our site. Ask follow up questions if you need to.
  • 100% Satisfaction Guarantee
    Rate the answer you receive.
Ask Marty Your Own Question
Marty
Marty, Mercedes Technician
Category: Mercedes
Satisfied Customers: 54023
Experience:  Bosch Certified Master Tech. Over 35 years experience.
13230946
Type Your Mercedes Question Here...
Marty is online now
A new question is answered every 9 seconds

2000 Mercedes s500 air ride does not work. fuses and relay

Customer Question

2000 Mercedes s500 air ride does not work. fuses and relay are good. no signal from air ride module to compressor relay
Submitted: 2 years ago.
Category: Mercedes
Expert:  Marty replied 2 years ago.

Hi, my name is***** need to erase the fault codes in the Airmatic module before the module will activate the relay again. Have you done that yet?

Customer: replied 2 years ago.
no codes in system
Expert:  Marty replied 2 years ago.

What are you scanning it with?

Customer: replied 2 years ago.
snap on sollus edge when I removed the relay for the air compressor it will set code c1402 for relay circuit and I can clear code. That is the only code I have
Expert:  Marty replied 2 years ago.

Which terminals in the relay connector have power?

Expert:  Marty replied 2 years ago.

It sounds like you have a bad relay or no power to terminal 30.

Expert:  Marty replied 2 years ago.

Does the compressor turn on if you jump 30 to 87?

Customer: replied 2 years ago.
I have 12 volts at terminal 30 and if I jump 30 and 87 compressor comes on
Expert:  Marty replied 2 years ago.

What part number did you use for the relay?

Expert:  Marty replied 2 years ago.

Can you activate the compressor with your Solus?

Customer: replied 2 years ago.
002 542 72 19 and terminal 86 is ground. Seems like no signal at terminal 85 No my scanner will not activate compressor
Expert:  Marty replied 2 years ago.

Does your scanner give you the option to activate the scanner under activations or actuations?

Expert:  Marty replied 2 years ago.

Is the car low or at normal level?

Customer: replied 2 years ago.
can I have a problem with valve block being seized on the ground
Expert:  Marty replied 2 years ago.

Is the car at normal ride height or is it bottomed out?

Customer: replied 2 years ago.
It is bottomed out
Expert:  Marty replied 2 years ago.

Try jacking the car up to where it is almost level but still a little low and see if the compressor will start.

Customer: replied 2 years ago.
I have it on a lift vehicle off ground
Expert:  Marty replied 2 years ago.

It needs to be on the ground slightly below normal ride height.

Customer: replied 2 years ago.
on ground slightly low no compressor operation
Expert:  Marty replied 2 years ago.

Does the fault code only set if you remove the relay or does it also set with the relay installed?

Customer: replied 2 years ago.
only when I remove relay
Expert:  Marty replied 2 years ago.

Have you inspected the ride height sensors? Can you look at the sensor values on your Solus?

Expert:  Marty replied 2 years ago.

I'd also suggest trying another relay. I have a relay tester that raises the relay up out of the box and enables you to probe the terminals to see if it is being activated. You could make up some jumper leads to get the relay out of the box and then test across terminal 85 and 86 for 12V when the compressor should be on. It seems to me as though the module is activating the relay since it sets the fault code when you remove it. It would be nice if your scan tool could activate the compressor.