How JustAnswer Works:
  • Ask an Expert
    Experts are full of valuable knowledge and are ready to help with any question. Credentials confirmed by a Fortune 500 verification firm.
  • Get a Professional Answer
    Via email, text message, or notification as you wait on our site. Ask follow up questions if you need to.
  • 100% Satisfaction Guarantee
    Rate the answer you receive.
Ask Drew Your Own Question
Drew
Drew, Super Mazda Tech.
Category: Mazda
Satisfied Customers: 2188
Experience:  19 yrs. experience. Mazda Senior Certified Tech, with Ford, Linc. & Merc. experience. ASE L1 Advanced Certified Master Tech.
49548721
Type Your Mazda Question Here...
Drew is online now
A new question is answered every 9 seconds

2004, Mazda 3 2.3 hatchback, 1st off I had a cracked

Customer Question

2004
JA: What is the model of your '04 Mazda?
Customer: Mazda 3 2.3 hatchback
JA: Are you fixing your Mazda2 yourself? What have you tried so far?
Customer: 1st off I had a cracked retaining ring on the gas tank so I could smell fuel after driving
JA: Has the vehicle turned into a gas hog? And how does it start -- same as usual?
Customer: So I replaced the fuel pump and the retainer ring the car started right up by went to the gas station and put gas in it was hard to start for the next 5 times then it would not start at all
JA: Anything else you want the mechanic to know before I connect you?
Customer: So I got a second fuel pump replace fuel pump again also replaced the mass airflow sensorThe canister purge valve I also check the voltageAt the fuel pump it is fine I also check the relay it is fine the pump primes but I get no fuel at the fuel rail to the Palm
Submitted: 2 months ago.
Category: Mazda
Customer: replied 2 months ago.
I've tried everything I can think of with no luck
Expert:  TECHPRO49 replied 2 months ago.

Hello my name is ***** ***** I will be assisting you with all of your vehicle questions today. Give me one moment while I review your question and come back with a answer. Please be aware I do not know your skill level or abilities so I will be asking a lot of questions and in a lot of cases we will respond to each other quite a lot before we find a solution. As far as phone calls are concerned that is the system prompting you, not me, and they do cost more money, I prefer text but in some cases a phone call is required. Are you getting any codes?

Customer: replied 2 months ago.
Ok, I'm not a pro but I know a good bit about cars.
Customer: replied 2 months ago.
I was getting evaporated codes prior to replacing the first fuel pump. The reason I had to replace it was when 2 was replacing the retaining ring ( which was cracked and leaking fumes) the fuel line barb snapped off.
Expert:  TECHPRO49 replied 2 months ago.

So we should check fuel pressure at pump and see what your getting if pressures are good you have a restriction somewhere

Customer: replied 2 months ago.
At this point I changed the fuel pump. The car had about 1 gallon of fuel and it started right away. I drove to the gas station and put about 10 gallons in the car. It was hard to start but ran fine.After a couple days of hard starting it finally wouldn't start at all so I replaced the fuel pump again same thing drive to the gas station put $9 of gas in hard start later that night wouldn't started all now I have no fuel pressure I hooked up a gauge between the fire wall and the fuel rail
Customer: replied 2 months ago.
I check the voltage at the pump its 11.86 the relay kicks on so I'm getting power to the pomp you can hear it priming but I'm getting no fuel
Expert:  TECHPRO49 replied 2 months ago.

somethings weird, 11.86 seems low at running voltage, it should be mid high 12v, sounds like a ground or power issue

Customer: replied 2 months ago.
The car is not running that is while priming
Customer: replied 2 months ago.
Is it possible that I got 2 bad pumps from Advanced Auto
Customer: replied 2 months ago.
I thought about the power issue but the fuel pump I replaced the first time worked fine. The problem didn't occur until I put the aftermarket pump in.
Customer: replied 2 months ago.
Are we still here?
Expert:  TECHPRO49 replied 2 months ago.

yes sorry Im helping a ton of other people, have you checked grounds? also checked power further up the system to see if your having any power loss?

Customer: replied 2 months ago.
No, like I said the pump I replaced wasn't bad. It worked fine. Why would a power issue just show up with a different pump?
Customer: replied 2 months ago.
Is it possible that I got defective pumps