How JustAnswer Works:
  • Ask an Expert
    Experts are full of valuable knowledge and are ready to help with any question. Credentials confirmed by a Fortune 500 verification firm.
  • Get a Professional Answer
    Via email, text message, or notification as you wait on our site.
    Ask follow up questions if you need to.
  • 100% Satisfaction Guarantee
    Rate the answer you receive.
Ask Tim's Auto Repair Your Own Question
Tim's Auto Repair
Tim's Auto Repair, mechanic
Category: Chevy
Satisfied Customers: 16026
Experience:  Have owned a repair shop for 25 yrs.
14541291
Type Your Chevy Question Here...
Tim's Auto Repair is online now
A new question is answered every 9 seconds

2005 Chevy Express won't start up

Customer Question

2005 Chevy Express won't start up
Submitted: 1 year ago.
Category: Chevy
Expert:  JOHN aka Eauto replied 1 year ago.

injector pulse? any codes? theft light on?

Customer: replied 1 year ago.

no theft light , its a work van

no codes present , history had p0172, p0300, p0420, p0430

also replaced the distributor had a play on it, no improvement

smell gas after you trying to start and slightly trying to back fire after turning the engine after 10 seconds ,but not a normal back fire.

As far as history goes was having hard time starting on the mornings, but after that ok during the day

Expert:  JOHN aka Eauto replied 1 year ago.

injector pulse?

Customer: replied 1 year ago.

this van has the spider injector , I have a lamps to test pulse on the injectors but how can you test the pulse on this one particular?

I order the spider injector but is expensive over $300 I was ready to replace , but I'm not sure will fix the problem?

I also spray starter fluid direct on the throttle , but no start either.

Expert:  JOHN aka Eauto replied 1 year ago.

can you watch cam and crank signal?

Customer: replied 1 year ago.

i have a snap on verus edge

in engine data reads Camshaft hi to low 1-19 i guess as long as i keep the engine turning is counting seconds that is the reading

on the crankshaft only option I have on my scanner is Crankshaft request and says NO

notice misfires on all cly with the scanner on connected and trying to start

Expert:  GM Tech (Cam) replied 1 year ago.

OK, with the smell of gas it suggests its leaking internally. IF you remove a couple plugs, are they wet with gas?

Customer: replied 1 year ago.
they were wet , could be leaking injectors ?
This morning I disconnect the oxygen sensors and after several atempts , engine started , right now I'm scanning it for codes and see data how it performs
Expert:  GM Tech (Cam) replied 1 year ago.

I would honestly be thinking injectors based on that. It sounds like its flooding out due to the leaks.

Customer: replied 1 year ago.
I replaced the injector at this point no codes I will see tomorrow how it will start in the cold and let you know , thank you for now , I will accept your answer tomorrow if no codes and starts right.
Expert:  GM Tech (Cam) replied 1 year ago.

And if there is, reply anyway and we can continue.

Customer: replied 1 year ago.
This morning trying to start the van , won't start again , injectors are changed , distributor new, coil new, crankshaft sensor new , wires and spark plugs look fairly new too, no codes
What's the problem ?
Expert:  GM Tech (Cam) replied 1 year ago.

Ok, back to the fuel down the throttle body, does it fire with that?

Customer: replied 1 year ago.
I tried with the starter fluid but he doesn't start either
Expert:  GM Tech (Cam) replied 1 year ago.

Whats the condition of the coil assembly?

Customer: replied 1 year ago.
Is new , I replaced
Expert:  GM Tech (Cam) replied 1 year ago.

Whats the CMP retard value?

Customer: replied 1 year ago.
I check the timing was fine , how do find out the cmp retard value?
Expert:  GM Tech (Cam) replied 1 year ago.

It’s a value in the ECM data list.

Customer: replied 1 year ago.
On my scanner cmp retard reads 0 when I try to start
Expert:  Jerry Newton replied 1 year ago.

What is the coolant temp reading on your scan tool?

Customer: replied 1 year ago.

After reading all kine of posts about similar issues yesterday and spending so much in parts and time I even put a new rotor cap and button even one was there was not bad, nothing happen. Then I pull the ignition out (Cly key) clean up put it back I'm not sure if that was the problem and also I decided to install a new maf sensor. It did not had codes for the maf , it had reading on it with my scanner. After turning the key yesterday for 4,5 seconds started right up; ok that was not a supersize because I had it started before yesterday.

In the morning was the problem , car will not start. This morning by 8 am I tried and stared right up on the first try. It looks like is solved?

I will confirmed tomorrow because once it starts , runs like a champ

Expert:  Jerry Newton replied 1 year ago.

OK, I have seen MAF failures of this nature, you might have stumbled upon the fix. Feel free to give me an update tomorrow to see if this is solved or not.

Customer: replied 1 year ago.

Van is still running strong with no issues, after changing the maf sensor , however my Credit card was charged , but it did not accept the answer.

I just need to get credit for a next problem or get a refund.

Thank you!

Expert:  AMEDEE replied 1 year ago.

.

Expert:  Tim's Auto Repair replied 1 year ago.

Hi, My name is ***** ***** for the delay.

I will do my best to assist you

lets start from the beginning,,

do you have a spark on the plugs?

will it fire with a prime[starting fluid or a little fuel in the throttle body?

when you replaced the distributer,are you sure it is in time?

did you also install a new cap and rotor?

tell me all you can

thanks

Customer: replied 1 year ago.
Problem was resolved after replacing the Maf sensor , it's all good , I don't need any help on this matter
Thank you!
Expert:  Tim's Auto Repair replied 1 year ago.

great

glad you got it

thanks

Expert:  Tim's Auto Repair replied 1 year ago.

thanks