How JustAnswer Works:

  • Ask an Expert
    Experts are full of valuable knowledge and are ready to help with any question. Credentials confirmed by a Fortune 500 verification firm.
  • Get a Professional Answer
    Via email, text message, or notification as you wait on our site.
    Ask follow up questions if you need to.
  • 100% Satisfaction Guarantee
    Rate the answer you receive.

Ask Dr. Wilson Your Own Question

Dr. Wilson
Dr. Wilson, Doctoral Degree
Category: Writing Homework
Satisfied Customers: 332
Experience:  Doctorate in Law; BA English
16445198
Type Your Writing Homework Question Here...
Dr. Wilson is online now
A new question is answered every 9 seconds

In a 1-2 page, well constructed essay, discuss

Customer Question

In a 1-2 page, well constructed essay, discuss the major differences between theories of Social Process and Social Conflict theories. Which theory best explains criminal behavior?
Submitted: 2 years ago.
Category: Writing Homework
Expert:  Dr. Wilson replied 2 years ago.
By when do you need this paper? (Not when is it due; rather when do you need it)
What format?
Customer: replied 2 years ago.
I need it by the 11th and in APA format.
Expert:  Dr. Wilson replied 2 years ago.
Can do. I will start on it tomorrow.
Customer: replied 2 years ago.
Thank U Very Kindly
Expert:  Dr. Wilson replied 2 years ago.
Cool
Customer: replied 2 years ago.

Can u help me with these questions.

 

(1) Identify the concept used by Cesare Lombroso to suggest that criminality is the result of primitive urges that survived the evolutionary process.

 

(2) According to the NCVS, which racial group experience the highest rates of violent victimization.

 

(3) Explain the Rational Choice Theory

 

(4) Name and discuss Clarence Ray Jeffery's three principle components of criminology.

 

(5)Explain the cause of increased crime rates among recent imiigrants according to Thomas and Znaniecki

 

(6) Define differential selection and how can the problem of differential selection be reduced?

 

(7) Discuss the concept of concentric zones and identify who developed it.

 

(8) Name the requirements for punishments to be an effective impediment to crime according to modern-day advocates of general deterrence.

 

(9) What early biological theory studied the shape of the head to predict criminality?

 

(10) List the prevention strategies that are most characteristic of the social problems perspective

 

(11) Define: correlation; sample size; and degree of confidence.

 

(12) Discuss theoretical criminology.

 

(13) Distinguish between qualitative data and quantitative data.

 

(14) Identify the standard for judging legal insanity taht considers whether a person was not able to resist committing the crime because of his or her mental state

 

(15) Compare the realtionship of testosterone and aggressive behavior in young males.

 

(16) Name the events that occur when strain occurs according to the general strain theory.

 

(17) Explain the Freudian conept of a "death instinct".

 

(18) Explain the psychological perspective and its view on crime.

 

(19) Name the person who developed the psychopathic personality concept and explain what it means.

 

(20) Define "insanity" under the Insanity Defense Reform Act.

 

 

Was hoping that u can help me with these questions tonight.

Expert:  Dr. Wilson replied 2 years ago.
Yes of course. When are they due?
Customer: replied 2 years ago.

At mid night

Expert:  Dr. Wilson replied 2 years ago.
Sorry I cannot possibly answer all of those by midnight. However, I am almost done with your original question that is due by the 11th for the original amount posted.
Customer: replied 2 years ago.

Can I have them tomorrow afternoon. And Thank Very Kindly For All Of Your Help.

Customer: replied 2 years ago.

I was just checking to see how things are going

 

Expert:  Dr. Wilson replied 2 years ago.
Almost done. Just editing.
Expert:  Dr. Wilson replied 2 years ago.
Here is the original document you asked me to write by today. Just click here to retrieve. As far as the second question with 20 parts, you need to relist it for me to answer because the agreement was to write this document on social process and conflict theories for a set sum of money. If you want more work done then you must relist or request me specifically and pay additional for the second question.

If you have difficulty retrieving the doc, let me know and I will paste it straight in the answer box. Good luck..
Dr. Wilson, Doctoral Degree
Category: Writing Homework
Satisfied Customers: 332
Experience: Doctorate in Law; BA English
Dr. Wilson and other Writing Homework Specialists are ready to help you
Customer: replied 2 years ago.
I am having difficulty retreving this doc.
Expert:  Dr. Wilson replied 2 years ago.
OK I will cut and paste it directly into this answer box. It's just that when I do that the paper loses its formating like page numbers, etc so you will have to add them back in. Here it is:

The Social Process Theory and the Social Conflict Theory

By: Your Name













The Social Process Theory and the Social Conflict Theory


There are two theories of criminal behavior: the Social Process Theory and the Social Conflict Theory. Generally, the Social Process Theory maintains that criminal behavior is a function of a socialization process. This theory suggests that offenders turn to crime as a result of peer group pressure, family problems, poverty, legal problems and other situations that gradually steer them to criminal behaviors. This theory says that anyone can become a criminal. The main support of this theory stems from the effect of the family on youths who engage in delinquent or violent behaviors. Researchers think there is a linkage between childhood experiences of violence and behavioral problems. In these experiences, children who grow up to be criminals have been raised with crime and criminal conduct all around them. There is violence in their homes, their neighborhoods and their schools. Usually drugs are common place in their upbringing. These young criminals-in-the-making were first victims and eyewitnesses to the crimes of those around them. Studies have shown that children who witness family violence are more likely to display behavioral problems than those who do not, and often times grow up to be violent offenders as well.


The Social Conflict Theory, on the other hand, is based on the view that the fundamental cause of crime stems from the conflict between people with more money - higher social status and those people who have less money and a lower social status. In this theory lies the "ostensibly" paranoid view that the criminal justice system and laws are operating only on behalf of and for the benefit of the rich for the purpose of keeping the poor separate, controlled, and in poverty. Hence, according to this theory, the criminal justice system is nothing more than a ruse set up to keep the degenerates separate from the civilized privileged elites. This view seems much less "paranoid" once fleshed out:


Take the example of the varying treatments of two criminals based upon social status. On one hand there is the petty thief who has a long rap sheet of petty crimes...a hundred dollars stolen here, fifty there...in and out of jail. By his tenth bust, he gets the book thrown at him and gets 8 years in the slammer. On the other hand there is Bernie Madolf. He was a well-respected billionaire with billions of dollars entrusted to him by others. He finally gets caught and exposed for the low-life he is and is also indicted. How are these two criminals' living conditions after their convictions...or even during the process leading up to their convictions? The answer to that question is the answer to how the the conflict theory explains criminal behavior.

Who is the true criminal? The poor, dumb petty thief or the Billionaire who stole billions? Who does society portray as the bad guy? Who would you run from in a dark alley?


Despite the drama and Marxists-based influences of the Social Conflict Theory, everyday facts tend to suggest that the Social Process Theory best explains criminal behavior. Statistics lends support. The facts are if an individual is born into a home filled with drugs, violence, fear, hunger then that individual's mind can only for based on what it experiences. That young mind has not been taught and has not experienced any other way of living. Statistically, these children grow up to be criminals. Children who witness violence tend to be violent...and so on and so on.






References

1. Bandura, A. (1977). Social Learning Theory. General Learning Press

2. Hester, S., Eglin, P. 1992, A Sociology of Crime, London, Routledge.

3. Marx, Karl. 1971. Preface to A Contribution to the Critique of Political Economy, Tr. S. W. Ryanzanskaya, edited by M. Dobb. London: Lawrence & Whishart. Skocpol, Theda. 1980. States and Social Revolutions: A Comparative Analysis of France, Russia, and China. New York: Cambridge University Press. Wallerstein, Immanuel M. 1974.

4. Miller, P. (2010). Theories of Developmental Psychology. Worth. Publishers

5. http://criminology.fsu.edu/crimtheory/conflict.htm

















Dr. Wilson, Doctoral Degree
Category: Writing Homework
Satisfied Customers: 332
Experience: Doctorate in Law; BA English
Dr. Wilson and other Writing Homework Specialists are ready to help you
Customer: replied 2 years ago.
Thank U Very Kindly For Ur Help
Expert:  Dr. Wilson replied 2 years ago.
Cool
Customer: replied 2 years ago.

Hi Dr. Wilson I appriciate your help with my last paper and I was wondering if u can helpme with this paper.

 

 

In 2-3 double-spaced pages, using APA style formatting, please explain the different forms of presidential primaries that can occur and the effects of "front-loading." What problems result from "front-loading" the primaries? How might the primary system be altered to resolve these problems

Expert:  Dr. Wilson replied 2 years ago.
Yes. When is it due? (when do you need it, not when it is actually due)
Customer: replied 2 years ago.
Can I have it by the 19th
Expert:  Dr. Wilson replied 2 years ago.
Yes of course.
Customer: replied 2 years ago.
Thank U Very Kindly
Expert:  Dr. Wilson replied 2 years ago.
OK here it is: Click Here to retrieve. If you have trouble, let me know and I will cut and paste it directly into the answer box like I did before, however if I do that I lose the page numbering and double spaced format.
Dr. Wilson, Doctoral Degree
Category: Writing Homework
Satisfied Customers: 332
Experience: Doctorate in Law; BA English
Dr. Wilson and other Writing Homework Specialists are ready to help you
Expert:  Dr. Wilson replied 2 years ago.
Please review and let me know if you need any changes.
Customer: replied 2 years ago.

Can you help me with thesequestions

 

 

1. The people that a legislator spends considerable time and effort serving are A) delegates.
B) trustees.
C) constituents.
D) representatives
E) members.
2. Bureaucracy is the name given to A) a large organization, structured hierarchically, that carries out specific functions.
B) any organization that has major problems when attempting to accomplish its goals.
C) a group of people who work to enforce policies in a way that prevents quick results.
D) any large branch of a government that has power to interpret laws.
E) government organizations, but not corporate or university ones.
3. Oversight is the process by which Congress A) makes sure laws it has enacted are being enforced in the way it intended.
B) reviews the actions of subcommittees.
C) chooses its leadership.
D) supervises the activity of the judicial branch.
E) passes legislation.
4. A justice who agrees with the result reached by the majority of the Court but wants to voice disapproval of the grounds on which the decision was made would write A) a majority opinion.
B) a dissenting opinion.
C) a consenting opinion.
D) an amicus curiae brief.
E) a concurring opinion.
5. Going public" means that the president A) goes to the public over the heads of the members of Congress.
B) goes to the Washington community over the heads of the members of Congress.
C) refrains from invoking executive privilege.
D) puts pressure on members of Congress by threatening to release details about their private lives.
E) publicizes information that was formerly classified.
6. The president, in his capacity as head of state, is responsible for A) determining with which countries the United States will have diplomatic relations.
B) engaging in activities that are largely symbolic or ceremonial in nature.
C) conducting the foreign policy of the country.
D) leading the legislative process by submitting legislation.
E) administering the laws.
7. The replacement of the spoils system with a civil service system was the long-term effect of A) the Civil War.
B) the killing of Alexander Hamilton by Aaron Burr in a duel.
C) the assassination of President James A. Garfield.
D) the assassination of President Abraham Lincoln.
E) the election of Franklin D. Roosevelt.
8. The necessary and proper clause A) has increased the powers of the state governments at the expense of Congress' powers.
B) was eliminated as a consequence of the Twenty-Seventh Amendment
C) has expanded the role of the national government relative to the states.
D) has served to limit the expansion of national authority.
E) is located in the Constitution in the text of the Tenth Amendment.
9. A pocket veto A) can be used by a president only once during his term in office, although he can use it twice if he serves two terms
B) means that the legislation cannot be reintroduced in the next Congress.
C) was declared unconstitutional by the Supreme Court in 1936.
D) is a veto in which the president does not send a veto message back to Congress.
E) can only be used when Congress adjourns for the session within ten days of the bill being submitted to the President.
10. The power of the courts to determine whether a law or action by the other branches of government is constitutional is called A) judicial review.
B) appellate review of fact.
C) precedent.
D) the writ of judicial appeal.
E) habeas corpus.
11. An executive order A) is a rule issued by the president that has the effect of law.
B) is not valid unless both chambers of Congress approve it.
C) must be approved by a majority of the cabinet.
D) can only be issued when Congress is not in session.
E) cannot be overturned by Congress.
12. The following two presidents are the only ones in American history to have almost been impeached: A) XXXXX XXXXX and Bill Clinton.
B) Richard Nixon and Franklin Roosevelt.
C) XXXXX XXXXX and William McKinley.
D) Thomas Jefferson and Martin Van Buren.
E) XXXXX XXXXX and Jimmy Carter.
13. A filibuster is A) an attempt to prevent the passage of a bill through the use of unlimited debate.
B) an attempt to persuade others to vote for a particular bill in return for a favor at a later date.
C) used in the House to force a standing committee to release a bill.
D) a method used by the Speaker of the House to promote the majority party's legislation.
E) a technique that is unique to the House.
14. A court rule bearing on subsequent legal decisions in similar cases is A) a precedent.
B) criminal law.
C) a judicial maxim.
D) common law.
E) statutory law.
15. The United States has a dual court system. There are A) civil courts and criminal courts.
B) misdemeanor and felony courts.
C) state courts and local courts.
D) state courts and federal courts.
E) district courts and territorial courts.
16. The granting of release from the punishment for a crime is A) a reprieve.
B) a congressional sanction.
C) a pardon.
D) executive privilege.
E) impeachment.
17. A brief filed by a third party who is not directly involved in the litigation but who has an interest in the outcome of a case is called A) a class-action brief.
B) an amicus curiae brief.
C) a writ of certiorari.
D) a civil brief.
E) a procedural motion.
18. The authority of a court to hear and decide a particular class of cases is known as A) common law.
B) judicial review.
C) jurisdiction.
D) precedent.
E) strict construction.
19. The Environmental Protection Agency is an example of a A) cabinet department.
B) government corporation.
C) independent regulatory agency.
D) independent executive agency.
E) corporation subject to regulation.
20. The organization created in 1883 to administer the personnel service of the national government on the principle of employment on the basis of open, competitive examinations was known as the A) Unemployment Office.
B) Civil Aeronautics Commission.
C) Equal Employment Opportunity Commission.
D) Federal Trade Commission.
E) Civil Service Commission.
21. The Hatch Act A) The Hatch Act
B) allows the president broad control over the federal bureaucracy.
C) prohibits federal employees from active involvement in political campaigns.
D) established the principle of employment on the basis of open competitive examinations.
E) established a merit system during the Civil War.
22. The federal court derives its power from A) Article III of the Constitution.
B) Congressional legislation.
C) Article IV of the Constitution.
D) the 5th Amendment.
E) executive order.
23. The most important committees in Congress are ________ committees, permanent bodies that possess an expertise resulting from their jurisdiction over certain policy areas. A) select
B) joint
C) conference
D) legislative
E) standing
24. As chief diplomat, the president A) is responsible for selecting judges to federal courts.
B) is responsible for all actions within the executive branch.
C) selects leaders of his or her party in Congress.
D) recognizes foreign governments, negotiates treaties, and makes executive agreements.
E) ratifies treaties.
25. The first cabinet department to be created was A) Treasury, and the most recently created was Education.
B) State, and the most recently created was Homeland Security.
C) War, and the most recently created was Energy.
D) Treasury, and the most recently created was Health and Human Services.
E) State, and the most recently created was Veterans Affairs.
26. Executive privilege A) involves the ability of the president and executive branch officials to withhold certain information from Congress and the courts.
B) means that members of the executive branch cannot be prosecuted for official acts.
C) is the concept that has been applied to the president's use of the pocket veto.
D) allows the president discretion in making political appointments.
E) was ruled unconstitutional by the Supreme Court in 1974.
27. In mid-term congressional elections, those held between presidential contests A) voter turnout increases sharply.
B) the president's political party will usually gain seats in Congress.
C) voter turnout falls sharply.
D) the president's political party will be unaffected unless the president campaigns for congressional candidates.
E) incumbents are more likely to lose.
28. The Constitution states that the minimum-age requirement for the presidency is _______-years. A) twenty-five
B) thirty
C) thirty-five
D) forty
E) forty-five
29. Most petitions for writs of certiorari to the Supreme Court are A) granted.
B) made by Congress.
C) ordered by state district courts.
D) denied.
E) moot.
30. Generally, leaders in the House of Representatives A) have more control over the agenda of the body than leaders in the Senate.
B) must work closely with the other party's leaders to achieve success.
C) are considered weak compared to party leaders.
D) hold more power than leaders in true party government legislatures.
E) need to overcome the unusual power of individual members.
31. Strict construction means A) that the Supreme Court should hear the fewest possible cases on appeal.
B) to stand on precedent.
C) attempting to follow the "letter of the law."
D) attempting to understand the law by looking to its context and purpose.
E) the doctrine that citizens cannot sue their own state governments unless the states permit them to do so.
32. The concept of logrolling refers to A) action taken by a senator that attempts to prevent a bill from passing in the Senate.
B) a method that is used to keep one bill on the floor for an extended period of time, thus blocking all legislation.
C) an arrangement by which two or more members of Congress agree in advance to support each other's bills.
D) a method that the president uses when he wants to prevent the passage of legislation.
E) a legislative strategy originally developed by representatives from the Pacific Northwest, in which one party ends up winning while the other ends up "in the water."
33. A representative who is performing the role of a trustee is A) only representing the needs of his or her constituents.
B) supporting the president on all of his legislative programs.
C) acting on conscience or representing the broad interests of the entire society.
D) supporting his or her political party.
E) representing other members of Congress.
34. Gerrymandering is A) legislation passed in southern states to limit African American participation in elections.
B) an attempt to prevent the passage of a bill through the use of unlimited debate.
C) a process that attempts to limit debate on a bill in the Senate.
D) the drawing of legislative district boundaries for the purpose of gaining partisan advantage.
E) unconstitutional following an 1812 ruling by the Supreme Court.
35. The enumerated powers of Congress are powers A) expressly given to that body in the Constitution.
B) that Congress has created by passing legislation.
C) that have been created by decisions of the Supreme Court.
D) that are imprecise and are usually disputed by strong presidents.
E) that follow implicitly from the United States existing as one nation among many.
36. Rewarding faithful party workers with government employment is called A) going public.
B) pork
C) patronage
D) executive privilege.
E) civil service.
37. The State of the Union message is A) delivered by the president to the General Assembly of the United Nations at least once every four years.
B) a policy statement of Congress over which the president seldom has influence.
C) required by the Constitution and gives a broad view of what the president wishes the legislature to accomplish during the session.
D) an effective tool used by the president to limit other countries' foreign policy endeavors in this hemisphere.
E) limited to reviewing the events of the last year.
38. If all government employees are included, more than _____ of all civilian employment is accounted for by government. A) 2 percent
B) 4 percent
C) 8 percent
D) 15 percent
E) 22 percent
39. A dissenting opinion can be important because A) it represents the position of the Chief Justice of the Supreme Court.
B) it is the statement of the defendant's attorney to the Court.
C) in criminal law it must be carried out by local police.
D) it often forms the basis of the arguments used later to reverse a previous decision and set a new precedent.
E) it means that the case cannot be used as a precedent.
40. The spoils system is A) the major problem of the federal bureaucracy today.
B) the most efficient way of structuring large organizations.
C) a new theory for employee selection and retention.
D) the awarding of government jobs to political supporters and friends.
E) a means of ensuring the best and the brightest will hold positions in government.
41. Usually appellate courts look at questions of A) fact.
B) law
C) jurisdiction
D) broad implications.
E) equity
42. A major power that Congress has over the federal bureaucracy is the A) authority to select high-level bureaucrats.
B) authority to authorize or appropriate funds for particular agencies.
C) authority to fire bureaucrats for not executing policy passed by Congress.
D) power to find agency actions unconstitutional.
E) power to appoint agency heads.
43. The job of a conference committee is to A) originate appropriations bills.
B) write a compromise bill that reconciles the versions of the bill from both chambers .
C) set the rules of debate for a bill.
D) determine the committee path of a bill.
E) override a presidential veto.
44. "Money bills" A) must originate in the Senate.
B) must originate in the House.
C) must originate in conference committee.
D) must originate with the president.
E) may originate from any of the above sources.
45. The principal and most obvious function of any legislature is A) carrying out the law
B) lawmaking.
C) checking the power of the judicial branch.
D) oversight.
E) advice and consent.
46. Before a treaty can become legally binding, the treaty must be A) signed by the justices of the World Court.
B) approved by three-fourths of the state governments.
C) ratified by the Supreme Court.
D) approved by a two-thirds vote in the Senate.
E) approved by a majority vote in both chambers of Congress.
47. As chief executive, the president is constitutionally bound to A) enforce acts of Congress, judgments of federal courts, and treaties signed by the U.S.
B) submit a balanced budget to Congress.
C) inform Congress prior to any military action.
D) oversee actions of state governments.
E) honor pronouncements of the United Nations.
48. The iron triangle is A) the three branches of government.
B) The CIA, the FBI, and the ATF.
C) the Department of Defense, the Department of State, and the Department of Justice.
D) an alliance of related interest groups, Congressional committees, and bureaucracy..
E) a term for the constitutional barriers to regulation.
49. The reasoning upon which a court ruling was based is A) an amicus brief.
B) the judicial implementation.
C) the opinion.
D) Rule Four.
E) a writ of certiorari.
50. The requirement that the President of the United States report to Congress within forty-eight hours of sending troops into hostilities and then obtain the approval of Congress within sixty days is established by A) the Supreme Court's decision in United States v. Curtiss-Wright Export Corp.
B) the National Security Act.
C) the War Powers Resolution.
D) the Nixon Protocol.
E) Article II of the Constitution.

Expert:  Dr. Wilson replied 2 years ago.
Yes. When is it due?
Customer: replied 2 years ago.
Can i have it by 2morrow night
Customer: replied 2 years ago.

Also I am having a little trouble downloading the paper

Expert:  Dr. Wilson replied 2 years ago.
Yes you can have it (the multiple choice answers) tomorrow night. Concerning the last document, try retrieving here, and if it does not work let me know and I will cut and paste it directly on the answer box again.

click here
Dr. Wilson, Doctoral Degree
Category: Writing Homework
Satisfied Customers: 332
Experience: Doctorate in Law; BA English
Dr. Wilson and other Writing Homework Specialists are ready to help you
Customer: replied 2 years ago.
Thank u very kindly for all of ur help
Expert:  Dr. Wilson replied 2 years ago.
I will have it for you by then end of the day...almost done.
Customer: replied 2 years ago.
thank u very kindly
Expert:  Dr. Wilson replied 2 years ago.
Here you go:

Multiple Choice Answers:


1. C 45. B

2. A 46. D

3. A 47. A

4. E 48. D

5. E 49. C

6. E 50. C

7. C

8. C

9. E

10.A

11. A

12. A

13. A

14. A

15. A

16. C

17. B

18. C

19. C

20. C

21. C

22. A

23. E

24. D

25. B

26. A

27. E

28. E

29. D

30. A

31. C

32. C

33. A

34. D

35. A

36. C

37. C

38. D

39. D

40. D

41. B

42. B

43. B

44. B




Dr. Wilson, Doctoral Degree
Category: Writing Homework
Satisfied Customers: 332
Experience: Doctorate in Law; BA English
Dr. Wilson and other Writing Homework Specialists are ready to help you
Customer: replied 2 years ago.

Can u help me with this

 

 

In a 1-2 page, well constructed essay, please respond to the following: Should all states require those arrested and convicted of manufacturing methamphetamine to register with a national database, similar to how sex-offenders register? Why or why not?

 

Please be very sensitive to the issues involved in plagiarism! All of the written work submitted must clearly be your own. Keep in mind that transcription of material (copying), followed by parenthetical identification of the source with little or no original thought added does not constitute an adequate essay. You are expected to provide some evidence that at least a significant portion of the each essay is your own reaction to, thought about or evaluation of the subject of the essay, composed in your own words. Agreement, disagreement, examples, etc. are appropriate - as long as evidence of some thoughtful and pertinent independent thought, reaction, or response to the term or question is included.

Double space your work, and submit your assignment as a Microsoft Word Document attachment.

 

Expert:  Dr. Wilson replied 2 years ago.
By when do you need the answer posted? The reason I need to know is so that I can organize my schedule.
Customer: replied 2 years ago.
Can I have it by the 27th if not the 28th will do. Thank you very kindly for all of your help and have a safe and wonderful Thanksgiving.
Expert:  Dr. Wilson replied 2 years ago.
Yes I will have this for you by then. Blessed Thanksgiving to you as well.
Customer: replied 2 years ago.
Thank U Very Kindly
Expert:  Dr. Wilson replied 2 years ago.
Almost done. I'll have it for you tomorrow, the 28th.
Customer: replied 2 years ago.
Thank U Very Kindly
Expert:  Dr. Wilson replied 2 years ago.
OK here you go. Just click here to retrieve. If you have trouble I will cut and paste directly into the answer box. But if I do that you will lose page numbering and double-spacing. Please review and let me know if you want any changes...Thanks and good luck. Below I will paste it just in case:



National Registry for Methamphetamine Manufacturers

By: Your Name




National Registry for Methamphetamine Manufacturers?



America is known world wide as the land of second chances. We are the most encouraging and forgiving nation in the world. The juvenile justice system, for example is built upon the concept of forgiveness and second chances in that it seals the records of juveniles who have been in trouble with the law so that they can start their adulthood with a clean slate. Further, there are countless group homes , and even prisons, with counseling and rehabilitation programs to assimilate and facilitate former offenders into productive and positive life-styles after incarceration. Adult offenders, none-the-less, do maintain a public record of their past criminal troubles. Hence, they have to prove, and rightfully so, that they are changed individuals for those who would employ or befriend them post their criminal past. However, the only registry at this time is exclusively for sexual offenders. This is because the law finds crimes of a sexual nature to be associated with the worst of society's offenders. This paper sets out to show that drug and manufacturing crimes are not within the same category as sex crimes and, hence, offenders should not have to register in a national data base.



As stated in the introduction, Americans are forgiving. Many drug manufacturers are bread and raised knowing nothing else but the world of drugs. Not only are their families usually involved in this "business," but many end up involved in the process because they, themselves, have become hopelessly addicted to drugs. If a druggie's past is investigated, many of the decisions and actions associated with the offender is predictable and even understandable to a certain extent. This is not to say that criminal behavior can be excused based upon one's past. However, it does suggest that the culpability of drug manufacturers may be different than sex offenders. Perhaps this is not so true for the world-wide professional drug cartel out there, but it is true for the low-rent, small-time methamphetamine maker.



Why sex-offenders are treated differently.

Sex-offenders are in a separate category of crimes because the crime often involves children, and the motive involved is seen as a compulsion rather than a bad choice. The children involved are either child victims of sex abuse, themselves, or children resulting from conception via the forced and violent rape of adult women. In most penal code sections throughout the fifty states, it is concluded that families have the right to know if a sexual offender lives in their neighborhood. Hence, there is the registry.



In conclusion, the sexual predator is of a different ilk than other offenders in that often times it is innocent, vulnerable children who have not the ability to identify and avoid these predators, unlike adults may have, and the criminal behavior is more impulsive and even compulsive than a choice-oriented crimes involving drugs. The statistics on recidivism for the sexual predator is alarming. The only situation that methamphetamine manufacturers (at least small-time manufacturers) should be subjected to a registry is if they have violated the law in this area enough times as to consider their behavior characteristic of those criminals. Otherwise, because most Americans believe in second chances, coupled with intense rehabilitation offered to drug offenders, methamphetamine manufacturers who are small-time should not, at this time, be subjected to a registry that would preclude them from any source of work other than criminal work.





 

Resources



1. Kenneth V. Lanning, National Center for Missing & Exploited Children, Child Molesters: A Behavior Analysis, 2001, www.missingkids.com/missingkids/servlet/ResourceServlet?LanguageCountry=en_US&Pageid=469



2. http://techliberation.com/2009/08/08/rethinking-sex-crimes-and-sex-offender-registries/



3. http://www.cga.ct.gov/2006/rpt/2006-R-0071.htm



4. http://www.cs.cmu.edu/~burnsm/SOR.html

5. http://oncefallen.com/RegistryMania.html












Dr. Wilson, Doctoral Degree
Category: Writing Homework
Satisfied Customers: 332
Experience: Doctorate in Law; BA English
Dr. Wilson and other Writing Homework Specialists are ready to help you
Customer: replied 2 years ago.
Thank you very kindly for your help.

Can you help me with these questions, they are due tomorrow night.

1.
A(n) _____ is a group of political activists who organize to win elections, operate the government, and determine public policy.
A) interest group
B) extra minority
C) political party
D) pluralism
E) social movement
2.
An interest group is
A) any association of individuals.
B) a group of people who want to gain control of the government.
C) an organization that actively attempts to influence government policy.
D) any organization that requires members to pay dues.
E) an organization set up to support a specific candidate for public office.
3.
Polls that track party identification show increasing numbers of voters identify as
A) Democrats
B) Republicans
C) Greens
D) Unaffiliated
E) Independents
4.
More interest groups are formed to represent _____ interests than any other type of interest.
A) cultural
B) religious
C) public health
D) economic
E) environmental
5.
In general, profits are made by the news media through
A) charging fees to tailor stories to certain perspectives.
B) charging fees for print newspapers, web-site access, and cable television access.
C) charging fees for advertising.
D) charging fees for publishing letters to the editor.
E) selling collections of news stories in book form.
6.
Which of the following is not a reason why the two-party system has endured in the United States?
A) the historical foundations of the system
B) political socialization
C) legislation requiring a two-party system
D) a winner-take-all electoral system
E) state and federal laws favoring the two-party system
7.
Many people believe that the media's influence on public opinion
A) has remained constant.
B) is decreasing.
C) has grown to equal the influence of the family.
D) is negligible.
E) is not, nor has it ever been, a significant factor.
8.
The most important principle in sampling is
A) the sample size.
B) to focus on a particular segment of the population.
C) the firm that is conducting the sample.
D) the number of people who have taken part in polls before this poll.
E) the random selection of respondents.
9.
In 1854 the Republican Party was formed by
A) the last members of the Federalist Party.
B) the pro-slavery southern Whig Party.
C) the pro-slavery Confederate States Party.
D) the anti-slavery Jacksonian Party.
E) anti-slavery Democrats, northern Whigs, and the Free Soil party.
10.
The National Abortion Rights Action League (NARAL) and the National Rifle Association (NRA) are examples of
A) economic interest groups.
B) public interest groups.
C) foreign interest groups.
D) fringe interest groups.
E) single interest groups.
11.
Political socialization is the process whereby
A) party affiliations are strengthened through monetary donations.
B) political advertisements affect a person’s political beliefs
C) members of the populace become more liberal as they age.
D) a person acquires political beliefs and values through relationships with family, friends, and co-workers.
E) political parties try to acquire new members through rallies and other large-scale meetings.
12.
The first partisan division in American politics, which occurred before the adoption of the Constitution, was between
A) Federalists and Anti-Federalists.
B) Revolutionaries and Redcoats.
C) Whigs and Republicans
D) Whigs and Democrats
E) Progressives and Democrats
13.
The difference between the percentage of women who vote for a particular candidate and the percentage of men who vote for the candidate is called
A) the gender gap.
B) the generational effect.
C) gendered opinion.
D) division opinion.
E) the lifestyle effect.
14.
The meeting held every four years by each major party to select presidential and vice-presidential candidates, write a platform, choose a national committee, and conduct party business is the
A) party brass.
B) national convention.
C) party organization.
D) party platform.
E) party machine.
15.
Many professional lobbyists are
A) former members of Congress and former government officials.
B) former movie stars or professional athletes.
C) college interns.
D) uninformed on the issues they represent.
E) called to present an objective picture that takes in many perspectives to legislators.
16.
Patronage is the practice of
A) having one leader direct a party’s ideology.
B) giving out small favors to all constituents, in the hopes of winning votes.
C) putting on cultural productions, like concerts, in the hopes of winning votes.
D) threatening community members with punishment if they don’t vote for a certain party.
E) rewarding the party faithful with government jobs or contracts.
17.
Since the early 1990s the American people have consistently shown more confidence in _______ than any other institution.
A) the military
B) the Supreme Court
C) the public schools
D) the media
E) Congress
18.
One party having control of the Presidency, The U.S. House, and the Senate is the exception rather than the rule because Americans often seem to prefer
A) patronage
B) divided government.
C) two-party government.
D) plurality
E) unit rule.
19.
By far the greatest number of radio and television hours are dedicated to
A) reporting the news.
B) identifying public problems.
C) providing a political forum.
D) socializing new generations.
E) entertaining the public.
20.
Agenda setting is
A) determining which public-policy questions will be debated or considered.
B) when a large proportion of the public appears to express the same view on an issue.
C) the process by which people acquire political beliefs and attitudes.
D) the ability of the elite to influence the opinions of others because of position or expertise.
E) the aggregate of individual attitudes shared by some portion of the adult population.
21.
The following is an example of _________ opinion: To reduce the threat of terrorism, would you be willing or not willing to allow government agencies to monitor the telephone calls and e-mail of ordinary Americans on a regular basis? (Willing: 41%; Not willing: 52%. Don't know/No answer: 7%.)
A) consensus
B) divided
C) dubious
D) favorable
E) unified
22.
At the heart of the debate between using a secret ballot or a card-check system to determine if a workplace will become unionized is
A) the expense of administering either method.
B) the literacy of the workers involved.
C) the difficulty of counting votes in either method.
D) the fear that intimidation will be used to influence workers.
E) the success or failure of either method when tried in other countries.
23.
The generational effect refers to the
A) way in which political socialization produces opinions.
B) increased tension between the two major political parties.
C) tendency for persons to become more conservative as they grow older.
D) long-lasting impact of significant events on the generation that came of age at that time.
E) way in which the family influences opinions.
24.
A _____ is a several second comment crafted for its immediate impact on the viewer.
A) public service announcement
B) sound bite
C) highlight reel
D) story line
E) news ticker
25.
In opinion polling, the difference between what the sample results show and what the true result would be if everybody had been interviewed is termed
A) opinion bias.
B) inaccurate sampling.
C) the Truman Divergence.
D) sampling error.
E) a tracking poll.


Expert:  Dr. Wilson replied 2 years ago.
Yes I will start them tomorrow.
Expert:  Dr. Wilson replied 2 years ago.
Almost done...
Customer: replied 2 years ago.
thanks
Expert:  Dr. Wilson replied 2 years ago.
All done:

Multiple choice answers for 11-29-2011


1. C

A(n) _____ is a group of political activists who organize to win elections, operate the government, and determine public policy.

A) interest group
B) extra minority
C) political party
D) pluralism
E) social movement

2. C

An interest group is

A) any association of individuals.
B) a group of people who want to gain control of the government.
C) an organization that actively attempts to influence government policy.
D) any organization that requires members to pay dues.
E) an organization set up to support a specific candidate for public office.

3. E

Polls that track party identification show increasing numbers of voters identify as

A) Democrats
B) Republicans
C) Greens
D) Unaffiliated
E) Independents

4. D

More interest groups are formed to represent _____ interests than any other type of interest.

A) cultural
B) religious
C) public health
D) economic
E) environmental

5. C

In general, profits are made by the news media through

A) charging fees to tailor stories to certain perspectives.
B) charging fees for print newspapers, web-site access, and cable television access.
C) charging fees for advertising.
D) charging fees for publishing letters to the editor.
E) selling collections of news stories in book form.

6. C

Which of the following is not a reason why the two-party system has endured in the United States?

A) the historical foundations of the system
B) political socialization
C) legislation requiring a two-party system
D) a winner-take-all electoral system
E) state and federal laws favoring the two-party system

7. C

Many people believe that the media's influence on public opinion

A) has remained constant.
B) is decreasing.
C) has grown to equal the influence of the family.
D) is negligible.
E) is not, nor has it ever been, a significant factor.

8.E

The most important principle in sampling is

A) the sample size.
B) to focus on a particular segment of the population.
C) the firm that is conducting the sample.
D) the number of people who have taken part in polls before this poll.
E) the random selection of respondents.

9. D

In 1854 the Republican Party was formed by

A) the last members of the Federalist Party.
B) the pro-slavery southern Whig Party.
C) the pro-slavery Confederate States Party.
D) the anti-slavery Jacksonian Party.
E) anti-slavery Democrats, northern Whigs, and the Free Soil party.

10.E

The National Abortion Rights Action League (NARAL) and the National Rifle Association (NRA) are examples of

A) economic interest groups.
B) public interest groups.
C) foreign interest groups.
D) fringe interest groups.
E) single interest groups.

11. D

Political socialization is the process whereby

A) party affiliations are strengthened through monetary donations.
B) political advertisements affect a person’s political beliefs
C) members of the populace become more liberal as they age.
D) a person acquires political beliefs and values through relationships with family, friends, and co-workers.
E) political parties try to acquire new members through rallies and other large-scale meetings.

12.A

The first partisan division in American politics, which occurred before the adoption of the Constitution, was between

A) Federalists and Anti-Federalists.
B) Revolutionaries and Redcoats.
C) Whigs and Republicans
D) Whigs and Democrats
E) Progressives and Democrats

13.A

The difference between the percentage of women who vote for a particular candidate and the percentage of men who vote for the candidate is called

A) the gender gap.
B) the generational effect.
C) gendered opinion.
D) division opinion.
E) the lifestyle effect.

14.B

The meeting held every four years by each major party to select presidential and vice-presidential candidates, write a platform, choose a national committee, and conduct party business is the

A) party brass.
B) national convention.
C) party organization.
D) party platform.
E) party machine.

15.A

Many professional lobbyists are

A) former members of Congress and former government officials.
B) former movie stars or professional athletes.
C) college interns.
D) uninformed on the issues they represent.
E) called to present an objective picture that takes in many perspectives to legislators.

16.E

Patronage is the practice of

A) having one leader direct a party’s ideology.
B) giving out small favors to all constituents, in the hopes of winning votes.
C) putting on cultural productions, like concerts, in the hopes of winning votes.
D) threatening community members with punishment if they don’t vote for a certain party.
E) rewarding the party faithful with government jobs or contracts.

17.A

Since the early 1990s the American people have consistently shown more confidence in _______ than any other institution.

A) the military
B) the Supreme Court
C) the public schools
D) the media
E) Congress

18. C

One party having control of the Presidency, The U.S. House, and the Senate is the exception rather than the rule because Americans often seem to prefer

A) patronage
B) divided government.
C) two-party government.
D) plurality
E) unit rule.

19.E

By far the greatest number of radio and television hours are dedicated to

A) reporting the news.
B) identifying public problems.
C) providing a political forum.
D) socializing new generations.
E) entertaining the public.

20.A

Agenda setting is

A) determining which public-policy questions will be debated or considered.
B) when a large proportion of the public appears to express the same view on an issue.
C) the process by which people acquire political beliefs and attitudes.
D) the ability of the elite to influence the opinions of others because of position or expertise.
E) the aggregate of individual attitudes shared by some portion of the adult population.

21.B

The following is an example of _________ opinion: To reduce the threat of terrorism, would you be willing or not willing to allow government agencies to monitor the telephone calls and e-mail of ordinary Americans on a regular basis? (Willing: 41%; Not willing: 52%. Don't know/No answer: 7%.)

A) consensus
B) divided
C) dubious
D) favorable
E) unified

22.D

At the heart of the debate between using a secret ballot or a card-check system to determine if a workplace will become unionized is

A) the expense of administering either method.
B) the literacy of the workers involved.
C) the difficulty of counting votes in either method.
D) the fear that intimidation will be used to influence workers.
E) the success or failure of either method when tried in other countries.

23.D

The generational effect refers to the

A) way in which political socialization produces opinions.
B) increased tension between the two major political parties.
C) tendency for persons to become more conservative as they grow older.
D) long-lasting impact of significant events on the generation that came of age at that time.
E) way in which the family influences opinions.

24.B

A _____ is a several second comment crafted for its immediate impact on the viewer.

A) public service announcement
B) sound bite
C) highlight reel
D) story line
E) news ticker

25.E

In opinion polling, the difference between what the sample results show and what the true result would be if everybody had been interviewed is termed

A) opinion bias.
B) inaccurate sampling.
C) the Truman Divergence.
D) sampling error.
E) a tracking poll.

Dr. Wilson, Doctoral Degree
Category: Writing Homework
Satisfied Customers: 332
Experience: Doctorate in Law; BA English
Dr. Wilson and other Writing Homework Specialists are ready to help you
Customer: replied 2 years ago.

Can you help me with is assignment. It's due tomorrow at midnight.

 

Please respond to the following in 3-4 paragraphs. Also, respond thoughtfully to 2 of your fellow students' responses. Why is money so important in elections? How do candidates reach potential voters? Do you feel that the idea of eliminating money from politics is a good idea or a bad idea? Is it legitimate to consider financial campaign contributions to be a form of constitutionally protected speech?

Expert:  Dr. Wilson replied 2 years ago.
Hi. I can help. But how can I respond to 2 other students in your class.? In the mean time, I will get started...
Customer: replied 2 years ago.
I'll respond to the two other students
Expert:  Dr. Wilson replied 2 years ago.
Perfect...thanks.
Expert:  Dr. Wilson replied 2 years ago.
OK Click Here to retrieve. I did not have time to edit for typos so please do so. Let me know if you need any changes. I put it in APA format on the site to download and also pasted it below. However, as I have told you before, when I paste it directly in the answer box it loses its APA formatting like double-spacing, page-numbers, etc.

Political Candidates and Money

By: Your Name



Political Candidates and Money


In the ever-changing rules of political campaigns, finding fair procedures for electing potential candidates has always been a challenge both for state and federal candidates. Despite what modern media points out money has always played a pivotal role, unfortunately, in elections. This paper sets out to discuss the role of money in elections, how candidates reach potential voters, what effect eliminating the money factor would have upon the candidates and the constitutionality of campaign contributions as protected speech via the 1st Amendment to the United States Constitution.


The importance of money in elections.

Candidates have to convey their message to voters via what ever mode possible. Advertising candidates' messages has always been costly. Traditionally, radio, newspapers and word of mouth were the leading modes for candidates to convey their messages to the voting public. Modernly, technology has presented potential political candidates with an almost un-ending and growing outlets within which to advertise their messages. The reason that conveying candidates' messages costs money is because the United States is a free society where the government is run for the people, by the people and is made up of the people...hence, tax-payers do not flip the bill for candidates. In this country, air-time costs money; space on newspapers and billboards costs money; computer sites costs money.


In the 2008 elections for president of the United States, Barak Obama spent more money on advertising than any other presidential candidate in history. Obama had a staggering two to one monetary advantage over John McCain... and it paid off. Additionally, in the same year, in 93 percent of House of Representatives races and 94 percent of Senate races that had been decided by mid-day Nov. 5, the candidate who spent the most money ended up winning. Modernly, he/she who has the most money to advertise wins.


Methods of how candidates reach potential voters.

As pointed out in the aforementioned, traditionally, radio, newspapers and word of mouth were the leading modes for candidates to convey their messages to the voting public. Modernly, technology has provided candidates with a plethora of outlets through which to advertise their messages, including but not limited to radio, television, internet, word of mouth, billboards, iphones, ipad ads... as the media has evolved, so has the way in which political candidates reach potential voters.


Unfortunately, market research has revealed that negative advertising works. Most people complain about how the campaigns for political candidates are so very negative...but that is because it works. However, this is a modern trend. Political debate used to be marked with respect and a high sense of integrity towards a candidates' contenders. Modernly, America has favored a more barbaric approach where candidates verbally demolish their opponents, and the candidate who survives wins.


The effect of eliminating money from politics.

The effect of eliminating money from politics would actually force candidates to explain their theories for government efficiently, and require candidates to prove their theories via empirical data, for example. Currently, politicians need only provide snippets and sound-bites over and over and over again to the public at large for the public to believe their message. Modernly, Americans are short-sighted, impatient and want instant gratification yielding instant results. Americans are pressed with time and enjoy their entertainment. They want not to have to take time a research political candidates. Perhaps it is a product of advances in technology to provide consumers with whatever they so might desire with a click of a mouse...whatever the reasoning, politicians know the mind of their voters. The more recognition a candidate gets, like movie stars, the more popular they become. In the minds of most, the ends justifies the means.


Financial campaign contributions: Constitutionally protected speech?

A consistently debated issue in campaign finance is whether campaign contributions are Constitutionally protected speech. Buckley v. Valeo, 424 U.S. 1 (1976), was a case in which the Supreme Court of the United States upheld a federal law which set limits on campaign contributions, but ruled that spending money to influence elections is a form of constitutionally protected free speech, and struck down portions of the law. The court also ruled candidates can give unlimited amounts of money to their own campaigns.

Although the decision upheld restrictions on the size of campaign contributions, because it struck down limits on expenditures some argue that this precedent allows those with great wealth to effectively drown out the speech of average citizens. Among those criticizing the decision on this line was philosopher John Rawls, who wrote that the Court's decision "runs the risk of endorsing the view that fair representation is representation according to the amount of influence effectively exerted."


The conclusion to be drawn from the different issues discussed in campaign finance and reforms is that it is a work in progress. This process needs to grow and evolve with the times. No matter what society has to offer for candidates to use as a platform for their ideas, there will always be those who approve and disapprove of the process as a whole. The longstanding tradition of American inquiry, via free speech, ensures that whatever modern technology has to offer, Americans will weigh it, measure it and discuss it so it meets the merits of America's most excellent system of fairness.

References


Smith, Craig R. (2003). "Buckley v. Valeo". In XXXXX, XXXXX A. (ed.). Free Speech on Trial: Communication Perspectives on Landmark Supreme Court Decisions. Tuscaloosa, AL: University of Alabama Press. pp. 203–217. ISBN 081731301X.


http://thisnation.com/question/031.html


http://www.opensecrets.org/news/2008/11/money-wins-white-house-and.html

Dr. Wilson, Doctoral Degree
Category: Writing Homework
Satisfied Customers: 332
Experience: Doctorate in Law; BA English
Dr. Wilson and other Writing Homework Specialists are ready to help you
Customer: replied 2 years ago.

Can help me with these few questions, They are due monday at midnight.

 

. _____ have overtaken _____ as the nation's largest minority. A) African Americans; Hispanics
B) African Americans; Asians
C) Asians; Hispanics
D) Hispanics; African Americans
E) Hispanics; Asians
2. A small group of individuals who are led in discussion by a professional consultant to gather opinions on, and responses to, candidates and issues is a A) tracking poll.
B) quota poll.
C) focus group.
D) random sample.
E) push poll.
3. The Financial Stability Oversight Board is an example of an agency created to provide _____, in this case for the TARP program. A) agenda building
B) policy adoption
C) policy formulation
D) policy implementation
E) policy evaluation
4. Domestic policy A) is limited to policies that affect major economic variables.
B) can be defined as all policies that affect housing.
C) can be defined as all the laws, government planning, and government actions that concern internal issues of national importance.
D) is limited to matters relating to law enforcement.
E) relates to the activities of the government in its relations with foreign countries.
5. _____ is a subset of national security policy concerning the U.S. armed forces. A) Technical assistance
B) Economic Aid
C) Defense policy
D) Foreign policy process
E) Containment
6. The U.S. imports about _____ of the oil it consumes. A) one tenth
B) one third
C) one half
D) three fifths
E) three quarters
7. Campaigns, which used to center on political parties, now center on A) candidates
B) specific issues.
C) entertainment value.
D) regional preferences.
E) international approval.
8. The Strategic Arms Limitation Treaty (SALT I) was agreed to in 1972 in order to A) stabilize the nuclear arms competition between the United States and the Soviet Union.
B) contain expansive Russian tendencies.
C) create the North Atlantic Treaty Organization (NATO).
D) normalize relations in the Middle East.
E) limit Communist power within its existing borders.
9. By _____, if not before, the economy of China is expected to be larger than that of the United States. A) 2010
B) 2020
C) 2030
D) 2040
E) 2050
10. Recent estimates have put the number of illegal immigrants living in the U.S. at about A) 2 million.
B) 6 million.
C) 12 million.
D) 18 million.
E) 22 million.
11. Foreign and domestic policy designed to protect the nation's independence and political and economic integrity is A) foreign policy.
B) détente
C) national security policy.
D) political realism.
E) diplomacy
12. Foreign policy is A) a nation's external goals and the techniques and strategies used to achieve them.
B) the formal agreements that are approved by the World Court.
C) interactions with other countries that are not related to economics.
D) the treaties that are ratified by the Senate.
E) the manner in which the armed forces are deployed.
13. In order to win in American politics today, candidates seek to capture A) only the votes of their party's supporters, since the votes of independents are largely irrelevant.
B) all of the votes of their party's supporters, as well as those of all of the independent voters and all of the voters from the other party.
C) a majority of their party's supporters, some of the independent voters and a few votes from supporters of the other party.
D) some of their party's supporters, most of the independent voters and a few votes from supporters of the other party.
E) all of the votes of their party's supporters, a majority of the independent voters and a few votes from supporters of the other party.
14. Policy implementation is A) concerned with the carrying out of policies by bureaucrats, the courts, police, and individual citizens.
B) the process of getting the media aware of the issue.
C) the discussion of proposals by governmental officials and the public.
D) concerned with a specific strategy for the proposal.
E) when studies are conducted to see what happens after a policy is implemented.
15. A policy of abstaining from an active role in international affairs or alliances, which characterized U.S. foreign policy toward Europe during most of the 1800s, is A) containment policy.
B) détente.
C) internationalist foreign policy.
D) isolationist foreign policy.
E) Washingtonian foreign policy.
16. Fiscal policy is A) using changes in the amount of money in circulation to affect overall business activity.
B) using changes in the amount of taxes and government expenditures to affect business activity.
C) using changes in interest rates to affect business activity.
D) under the control of the Federal Reserve System.
E) an area that is controlled exclusively by the President of the United States, according to Article II of the Constitution.
17. Soft money A) refers to contributions made directly to candidates for political office.
B) refers to money that will be spent on elections.
C) refers to campaign contributions unregulated by state or federal law, usually given to parties.
D) cannot be used for voter registration.
E) can be used only by candidates who sign a written pledge to obey the law.
18. In 2002, President George W. Bush enunciated a new foreign policy doctrine that held, in part, that A) the United States would go to war with any country that attacks it.
B) Islamists would not be allowed to take power in any additional nations.
C) America would leave the United Nations if that body did not support its military initiatives.
D) the United States would no longer participate in the World Trade Organization or in the World Bank.
E) the United States was prepared to wage preemptive war against perceived threats with or without allies.
19. Recessions A) have political advantages for a sitting president.
B) take place when the economy grows more than usual.
C) take place when the economy suffers a severe slowdown.
D) are no longer a problem in our modern economy.
E) are associated with periods of inflation.
20. The National Security Council (NSC) is A) an advisory body to the president on foreign policy matters.
B) under the functional control of the State Department.
C) a standing committee of the House and the Senate.
D) an advisory body to the Joint Chiefs of Staff.
E) a private research council that provides analysis of world events.
21. Diplomacy is A) a title given to senior members of the State Department
B) a philosophy that sees nations as normally willing to cooperate.
C) formal public meetings held by heads of government.
D) the settling of disputes and conflicts among nations by peaceful means.
E) the manner in which the armed forces are deployed.
22. The purpose of introducing the primary as a means of nominating candidates for office was to A) strengthen control by party leaders in the selection of the best-qualified candidates.
B) help the Republican Party win more elections.
C) limit financial contributions to minor party candidates.
D) open the nomination process to ordinary party members and to weaken the influence of party bosses.
E) ensure the winning candidate was electable.
23. In most states, you are not eligible to vote if you A) were not born in that state.
B) have not lived in the state for at least a year.
C) are not employed in the state.
D) do not register before the closing date.
E) do not have a state driver's license or identification card.
24. The State Department is A) directly responsible to Congress.
B) not involved in short-term foreign policy.
C) the executive agency that has primary authority over foreign affairs.
D) responsible for making foreign policy, not the president.
E) one of the largest cabinet departments.
25. The organizations that came to be known as "527s" A) have been ruled by the Supreme Court to be unprotected by the First Amendment.
B) have been outlawed under regulations issued by the Federal Election Commission.
C) are required to be created by the final section of the Campaign Finance Reform Act.
D) offer an alternative for interest groups to use money to influence the course of elections by encouraging voter registration and running issue ads to energize supporters.
E) are allowed to run issue ads but are precluded from mentioning particular candidates.
26. A _____ is a meeting of party members designed to select candidates and propose policies. A) direct primary
B) indirect primary
C) caucus
D) closed primary
E) open primary
27. Monetary policy may have limited power to end a recession because A) the amount of income tax collected by the government goes down in a recession.
B) if interest rates go high enough, people will stop borrowing.
C) monetary policy is less effective than fiscal policy generally.
D) people will change their behavior to avoid high tax rates.
E) people may be unwilling to borrow even if interest rates fall to zero.
28. In 2004, The U.S. Congress labeled the situation in Darfur, a province of Sudan, _____. A) a tragedy
B) genocide
C) a holocaust
D) unfortunate
E) irremediable
29. A majority of the population of Iraq is A) Sunni Arab.
B) Kurdish
C) Shiite Arab.
D) Turkoman
E) Baathist
30. The policymaking process includes all of the following EXCEPT A) agenda building.
B) policy formulation.
C) policy adjustment.
D) policy adoption.
E) policy evaluation.
31. In 2002, during the boom in the housing market, mortgage originators increasingly approved loan applications from individuals who had unstable incomes, low incomes, or no incomes at all because A) privacy protections enacted by Congress had made it nearly impossible to determine an individual's actual income.
B) their conviction that every American should own a home blinded them to the risks of lending to unqualified individuals.
C) they knew they could sell the risky mortgages to someone else.
D) Internet application forms made it possible for individuals to falsely inflate their incomes.
E) mortgage originators were forced by banks to meet impossibly high sales quotas.
32. The main driver of growth in health-care spending from 1975 to 2005 was A) the increase in malpractice suits against doctors, who passed on the cost of malpractice insurance to patients.
B) the inefficient bureaucratic structure of hospitals.
C) new medical technologies and services.
D) a scarcity of doctors which allowed the doctors who were practicing to charge more for care.
E) the dramatic increase in drug company advertisements which has created a "culture of sickness" in the United States.
33. The value of all final goods and services produced in a year is the A) balance of trade.
B) current account balance.
C) gross domestic product.
D) gross national product.
E) national product.
34. Until recently, women were generally considered to be appropriate candidates A) only for the Democratic Party.
B) when fundraising was not an issue in the campaign.
C) primarily when women's and family issues took center stage.
D) when the district was primarily composed of minorities.
E) only for lower-level offices, such as state legislator or school board member.
35. The number of members each state will have in the Electoral College A) cannot exceed fifty members.
B) cannot be changed without a Constitutional amendment.
C) changes every four years.
D) is determined by the number of senators and representatives a state has in Congress.
E) is identical so that each state plays an equal role in selecting the president.
36. The Department of Defense A) is larger than any other federal department.
B) was created during the administration of XXXXX XXXXX.
C) was formed in 1978 through an executive order.
D) is run by the secretary of defense who is always an admiral or general.
E) has primary authority over foreign affairs.
37. In 1973, Congress passed the War Powers Resolution, which A) required congressional approval before the president could dismiss the Secretary of Defense.
B) limited the president's use of troops in military action without congressional approval.
C) extended the president's power over the military.
D) was necessary because of the increased threat of nuclear war.
E) allowed the president to declare an unlimited national emergency.
38. Today's dollar is worth about how much relative to a dollar of a century ago? A) a penny
B) a nickel
C) about the same value
D) twice as much
E) five times as much
39. _______ is a joint federal-state program designed to subsidize health care costs for the poor. A) Medicare
B) Medicaid
C) Social Security
D) Medivac
E) Blue Cross
40. Voter turnout for Congressional elections is influenced most greatly by A) the state of the economy.
B) the type of ballot used.
C) the weather on the day of the vote.
D) how easy it is to pronounce the candidates' names.
E) whether there is a presidential election in the same year.
41. With the exception of race, ______ is the most important determinant of voting behavior in national elections. A) party affiliation
B) economic status
C) religion
D) education
E) geographic region
42. Inflation refers to a sustained rise in the A) stock market.
B) general price level of goods and services.
C) money supply.
D) interest rates charged by banks.
E) salaries of members of government.
43. Political realism is a philosophy that A) sees nations as normally willing to cooperate and agree on moral standards for conduct.
B) mandates noninterference with the internal policies of sovereign nations.
C) supports steps to establish a single world government.
D) sees each nation as acting principally in its own interest.
E) contends that spreading Christianity ought to be a major goal of U.S. foreign policy.
44. A statewide election of delegates to a political party's national convention to help a party determine its presidential nominee is A) a general election.
B) a presidential primary.
C) a delegate selection caucus.
D) the Electoral College.
E) a preliminary explorative endeavor.
45. African Americans and most Asian American groups tend to A) vote for a third-party.
B) vote Democratic.
C) vote Republican.
D) fail to vote.
E) commit voter fraud.
46. In cases where no presidential candidate receives a majority of the electoral college vote, A) the current president serves two more years, at which time there is another general election.
B) the candidate who receives a plurality of the popular vote is elected.
C) the electors cast a second ballot to determine who will be elected.
D) Congress is required to call a second presidential election.
E) the election is decided in the U.S. House of Representatives.
47. The U.S. policy that stated that European nations must not establish new colonies in the western hemisphere or intervene in the affairs of the western hemisphere is known as the A) Bush Doctrine.
B) Marshall Doctrine.
C) Monroe Doctrine.
D) Powell Doctrine.
E) Truman Doctrine.
48. In the years following the adoption of the Constitution, many states placed legal restrictions on the right to vote because of the A) belief that voters should own property since many government decisions affect property..
B) belief in the South that if poor whites could vote, they might abolish slavery.
C) belief that woman's suffrage would injure the traditional family.
D) fear of an aristocratic form of government.
E) fear of the voting power of recent immigrants.
49. Sunnis and Shiites A) are two major ethnic groups in Iraq who speak different languages.
B) are two branches of the religion of Islam with somewhat different beliefs and traditions.
C) were opponents and supporters, respectively, of Saddam Hussein.
D) are two political parties in the Arab world.
E) are the names of two refugee camps that were destroyed by Israel.
50. All of the following nations are known to possess nuclear weapons capabilities except A) India
B) China
C) Pakistan
D) North Korea
E) Afghanistan

Expert:  Dr. Wilson replied 2 years ago.
Yes, of course.
Customer: replied 2 years ago.
Thank you very kindly
Expert:  Dr. Wilson replied 2 years ago.
-
Expert:  Dr. Wilson replied 2 years ago.
Almost finished...a couple more minutes...
Customer: replied 2 years ago.
Thnx
Customer: replied 2 years ago.

Can you also help me with these questions also.

 

1. Name and then describe the theory that Laub and Sampson developed.

 

2. What did Dennis Stevens mean by a "silent deal"?

 

3. What is "bulletproof software" and who developed it?

 

4. Discuss Thornberry's views on delinquency.

 

5. Define white-collar crime.

 

6. Define differential reinforcement.

 

7. Identify the types of rape under Groth's typology.

 

8. What was Williams and Flewelling's theory of predicting family homicide?

 

9. According to Roscoe Pound, what is the law designed to do?

 

10. What is RICO and what is its purpose?

 

11. Describe the "Pluralistic Perspective" and list its components.

 

12. Summarize Karl Marx's theory of the "haves" and the "have nots".

 

13. Pursuant to early feminist criminology, what would happen as gender equality increased? 14. Summarize the provisions of the Comprehensive Methamphetamine Control Act.

 

15. What did Reckless mean by "inner containment"?

 

16. Under the common-law definition of rape, what was rquired by the rules of evidence?

 

 

17. Name the U.S. Supreme Court case that held that for scientific evidence to be admissible in court, the test or procedure must be generally accepted by the relevant scientific community.

 

 

18. Discuss the theory that Edwin Sutherland developed.

 

19. According to the Office of Community Oriented Policing Services, name the components of an effective national strategy for preventing and responding to identity theft.

 

 

20. Identify stalking behaviors.

Expert:  Dr. Wilson replied 2 years ago.
Here you go...and yes I can answer the other...

Multiple Choice 12/12/2011


1. D

_____ have overtaken _____ as the nation's largest minority. A) African Americans; Hispanics
B) African Americans; Asians
C) Asians; Hispanics
D) Hispanics; African Americans
E) Hispanics; Asians


2. C

A small group of individuals who are led in discussion by a professional consultant to gather opinions on, and responses to, candidates and issues is a A) tracking poll.
B) quota poll.
C) focus group.
D) random sample.
E) push poll.


3. E

The Financial Stability Oversight Board is an example of an agency created to provide _____, in this case for the TARP program. A) agenda building
B) policy adoption
C) policy formulation
D) policy implementation
E) policy evaluation


4. C

Domestic policy A) is limited to policies that affect major economic variables.
B) can be defined as all policies that affect housing.
C) can be defined as all the laws, government planning, and government actions that concern internal issues of national importance.
D) is limited to matters relating to law enforcement.
E) relates to the activities of the government in its relations with foreign countries.


5. C

_____ is a subset of national security policy concerning the U.S. armed forces. A) Technical assistance
B) Economic Aid
C) Defense policy
D) Foreign policy process
E) Containment


6. C

The U.S. imports about _____ of the oil it consumes. A) one tenth
B) one third
C) one half
D) three fifths
E) three quarters


7. A

Campaigns, which used to center on political parties, now center on A) candidates
B) specific issues.
C) entertainment value.
D) regional preferences.
E) international approval.


8. A

The Strategic Arms Limitation Treaty (SALT I) was agreed to in 1972 in order to A) stabilize the nuclear arms competition between the United States and the Soviet Union.
B) contain expansive Russian tendencies.
C) create the North Atlantic Treaty Organization (NATO).
D) normalize relations in the Middle East.
E) limit Communist power within its existing borders.


9. B

By _____, if not before, the economy of China is expected to be larger than that of the United States. A) 2010
B) 2020
C) 2030
D) 2040
E) 2050


10. C

Recent estimates have put the number of illegal immigrants living in the U.S. at about A) 2 million.
B) 6 million.
C) 12 million.
D) 18 million.
E) 22 million.


11. C

Foreign and domestic policy designed to protect the nation's independence and political and economic integrity is A) foreign policy.
B) détente
C) national security policy.
D) political realism.
E) diplomacy


12. A

Foreign policy is A) a nation's external goals and the techniques and strategies used to achieve them.
B) the formal agreements that are approved by the World Court.
C) interactions with other countries that are not related to economics.
D) the treaties that are ratified by the Senate.
E) the manner in which the armed forces are deployed.


13. E

In order to win in American politics today, candidates seek to capture A) only the votes of their party's supporters, since the votes of independents are largely irrelevant.
B) all of the votes of their party's supporters, as well as those of all of the independent voters and all of the voters from the other party.
C) a majority of their party's supporters, some of the independent voters and a few votes from supporters of the other party.
D) some of their party's supporters, most of the independent voters and a few votes from supporters of the other party.
E) all of the votes of their party's supporters, a majority of the independent voters and a few votes from supporters of the other party.


14. D

Policy implementation is A) concerned with the carrying out of policies by bureaucrats, the courts, police, and individual citizens.
B) the process of getting the media aware of the issue.
C) the discussion of proposals by governmental officials and the public.
D) concerned with a specific strategy for the proposal.
E) when studies are conducted to see what happens after a policy is implemented.


15. D

A policy of abstaining from an active role in international affairs or alliances, which characterized U.S. foreign policy toward Europe during most of the 1800s, is A) containment policy.
B) détente.
C) internationalist foreign policy.
D) isolationist foreign policy.
E) Washingtonian foreign policy.


16. B

Fiscal policy is A) using changes in the amount of money in circulation to affect overall business activity.
B) using changes in the amount of taxes and government expenditures to affect business activity.
C) using changes in interest rates to affect business activity.
D) under the control of the Federal Reserve System.
E) an area that is controlled exclusively by the President of the United States, according to Article II of the Constitution.


17. C

Soft money A) refers to contributions made directly to candidates for political office.
B) refers to money that will be spent on elections.
C) refers to campaign contributions unregulated by state or federal law, usually given to parties.
D) cannot be used for voter registration.
E) can be used only by candidates who sign a written pledge to obey the law.


18.

In 2002, President George W. Bush enunciated a new foreign policy doctrine that held, in part, that A) the United States would go to war with any country that attacks it.
B) Islamists would not be allowed to take power in any additional nations.
C) America would leave the United Nations if that body did not support its military initiatives.
D) the United States would no longer participate in the World Trade Organization or in the World Bank.
E) the United States was prepared to wage preemptive war against perceived threats with or without allies.


19. C

Recessions A) have political advantages for a sitting president.
B) take place when the economy grows more than usual.
C) take place when the economy suffers a severe slowdown.
D) are no longer a problem in our modern economy.
E) are associated with periods of inflation.


20. A

The National Security Council (NSC) is A) an advisory body to the president on foreign policy matters.
B) under the functional control of the State Department.
C) a standing committee of the House and the Senate.
D) an advisory body to the Joint Chiefs of Staff.
E) a private research council that provides analysis of world events.


21. D

Diplomacy is A) a title given to senior members of the State Department
B) a philosophy that sees nations as normally willing to cooperate.
C) formal public meetings held by heads of government.
D) the settling of disputes and conflicts among nations by peaceful means.
E) the manner in which the armed forces are deployed.


22. D

The purpose of introducing the primary as a means of nominating candidates for office was to A) strengthen control by party leaders in the selection of the best-qualified candidates.
B) help the Republican Party win more elections.
C) limit financial contributions to minor party candidates.
D) open the nomination process to ordinary party members and to weaken the influence of party bosses.
E) ensure the winning candidate was electable.


23. D

In most states, you are not eligible to vote if you A) were not born in that state.
B) have not lived in the state for at least a year.
C) are not employed in the state.
D) do not register before the closing date.
E) do not have a state driver's license or identification card.


24. E

The State Department is A) directly responsible to Congress.
B) not involved in short-term foreign policy.
C) the executive agency that has primary authority over foreign affairs.
D) responsible for making foreign policy, not the president.
E) one of the largest cabinet departments.


25. D

The organizations that came to be known as "527s" A) have been ruled by the Supreme Court to be unprotected by the First Amendment.
B) have been outlawed under regulations issued by the Federal Election Commission.
C) are required to be created by the final section of the Campaign Finance Reform Act.
D) offer an alternative for interest groups to use money to influence the course of elections by encouraging voter registration and running issue ads to energize supporters.
E) are allowed to run issue ads but are precluded from mentioning particular candidates.


26. B

A _____ is a meeting of party members designed to select candidates and propose policies. A) direct primary
B) indirect primary
C) caucus
D) closed primary
E) open primary


27. e

Monetary policy may have limited power to end a recession because A) the amount of income tax collected by the government goes down in a recession.
B) if interest rates go high enough, people will stop borrowing.
C) monetary policy is less effective than fiscal policy generally.
D) people will change their behavior to avoid high tax rates.
E) people may be unwilling to borrow even if interest rates fall to zero.


28. B

In 2004, The U.S. Congress labeled the situation in Darfur, a province of Sudan, _____. A) a tragedy
B) genocide
C) a holocaust
D) unfortunate
E) irremediable


29. C

A majority of the population of Iraq is A) Sunni Arab.
B) Kurdish
C) Shiite Arab.
D) Turkoman
E) Baathist


30. C

The policymaking process includes all of the following EXCEPT A) agenda building.
B) policy formulation.
C) policy adjustment.
D) policy adoption.
E) policy evaluation.


31. C

In 2002, during the boom in the housing market, mortgage originators increasingly approved loan applications from individuals who had unstable incomes, low incomes, or no incomes at all because A) privacy protections enacted by Congress had made it nearly impossible to determine an individual's actual income.
B) their conviction that every American should own a home blinded them to the risks of lending to unqualified individuals.
C) they knew they could sell the risky mortgages to someone else.
D) Internet application forms made it possible for individuals to falsely inflate their incomes.
E) mortgage originators were forced by banks to meet impossibly high sales quotas.


32. C

The main driver of growth in health-care spending from 1975 to 2005 was A) the increase in malpractice suits against doctors, who passed on the cost of malpractice insurance to patients.
B) the inefficient bureaucratic structure of hospitals.
C) new medical technologies and services.
D) a scarcity of doctors which allowed the doctors who were practicing to charge more for care.
E) the dramatic increase in drug company advertisements which has created a "culture of sickness" in the United States.


33. C

The value of all final goods and services produced in a year is the A) balance of trade.
B) current account balance.
C) gross domestic product.
D) gross national product.
E) national product.


34. E

Until recently, women were generally considered to be appropriate candidates A) only for the Democratic Party.
B) when fundraising was not an issue in the campaign.
C) primarily when women's and family issues took center stage.
D) when the district was primarily composed of minorities.
E) only for lower-level offices, such as state legislator or school board member.


35. D

The number of members each state will have in the Electoral College A) cannot exceed fifty members.
B) cannot be changed without a Constitutional amendment.
C) changes every four years.
D) is determined by the number of senators and representatives a state has in Congress.
E) is identical so that each state plays an equal role in selecting the president.


36. D

The Department of Defense A) is larger than any other federal department.
B) was created during the administration of XXXXX XXXXX.
C) was formed in 1978 through an executive order.
D) is run by the secretary of defense who is always an admiral or general.
E) has primary authority over foreign affairs.


37. B

In 1973, Congress passed the War Powers Resolution, which A) required congressional approval before the president could dismiss the Secretary of Defense.
B) limited the president's use of troops in military action without congressional approval.
C) extended the president's power over the military.
D) was necessary because of the increased threat of nuclear war.
E) allowed the president to declare an unlimited national emergency.


38. B

Today's dollar is worth about how much relative to a dollar of a century ago? A) a penny
B) a nickel
C) about the same value
D) twice as much
E) five times as much


39. A

_______ is a joint federal-state program designed to subsidize health care costs for the poor. A) Medicare
B) Medicaid
C) Social Security
D) Medivac
E) Blue Cross


40. E

Voter turnout for Congressional elections is influenced most greatly by A) the state of the economy.
B) the type of ballot used.
C) the weather on the day of the vote.
D) how easy it is to pronounce the candidates' names.
E) whether there is a presidential election in the same year.


41. A

With the exception of race, ______ is the most important determinant of voting behavior in national elections. A) party affiliation
B) economic status
C) religion
D) education
E) geographic region


42. B

Inflation refers to a sustained rise in the A) stock market.
B) general price level of goods and services.
C) money supply.
D) interest rates charged by banks.
E) salaries of members of government.


43. D

Political realism is a philosophy that A) sees nations as normally willing to cooperate and agree on moral standards for conduct.
B) mandates noninterference with the internal policies of sovereign nations.
C) supports steps to establish a single world government.
D) sees each nation as acting principally in its own interest.
E) contends that spreading Christianity ought to be a major goal of U.S. foreign policy.


44. D

A statewide election of delegates to a political party's national convention to help a party determine its presidential nominee is A) a general election.
B) a presidential primary.
C) a delegate selection caucus.
D) the Electoral College.
E) a preliminary explorative endeavor.


45. B

African Americans and most Asian American groups tend to A) vote for a third-party.
B) vote Democratic.
C) vote Republican.
D) fail to vote.
E) commit voter fraud.


46. B

In cases where no presidential candidate receives a majority of the electoral college vote, A) the current president serves two more years, at which time there is another general election.
B) the candidate who receives a plurality of the popular vote is elected.
C) the electors cast a second ballot to determine who will be elected.
D) Congress is required to call a second presidential election.
E) the election is decided in the U.S. House of Representatives.


47. C

The U.S. policy that stated that European nations must not establish new colonies in the western hemisphere or intervene in the affairs of the western hemisphere is known as the A) Bush Doctrine.
B) Marshall Doctrine.
C) Monroe Doctrine.
D) Powell Doctrine.
E) Truman Doctrine.


48. A

In the years following the adoption of the Constitution, many states placed legal restrictions on the right to vote because of the A) belief that voters should own property since many government decisions affect property..
B) belief in the South that if poor whites could vote, they might abolish slavery.
C) belief that woman's suffrage would injure the traditional family.
D) fear of an aristocratic form of government.
E) fear of the voting power of recent immigrants.


49. B

Sunnis and Shiites A) are two major ethnic groups in Iraq who speak different languages.
B) are two branches of the religion of Islam with somewhat different beliefs and traditions.
C) were opponents and supporters, respectively, of Saddam Hussein.
D) are two political parties in the Arab world.
E) are the names of two refugee camps that were destroyed by Israel.


50. E

All of the following nations are known to possess nuclear weapons capabilities except A) India
B) China
C) Pakistan
D) North Korea
E) Afghanistan

Dr. Wilson, Doctoral Degree
Category: Writing Homework
Satisfied Customers: 332
Experience: Doctorate in Law; BA English
Dr. Wilson and other Writing Homework Specialists are ready to help you
Customer: replied 2 years ago.
Thank you very kindly
Expert:  Dr. Wilson replied 2 years ago.
By when do you need questions 1-20?
Customer: replied 2 years ago.
Can I have them by Midnight Tomorrow
Expert:  Dr. Wilson replied 2 years ago.
Yes. I do not mean to be presumptuous, but the 50 multiple choice questions took a substantial amount of time to research and answer correctly and I don't see that you have accepted yet. Also, I have started on the 20 question short-answer questions, and so far, each question requires at the very least, 10 minutes of research to get it correct and acceptable. I need to be compensated for my time, or I will have to opt out and accept questions that pay for my time. For example, I can write a 4 page paper in 2 hours, but it takes 4 hours to research and answer 20 short answer questions correctly. I need to use my time wisely so I don't end up working for a dollar or two an hour. Hence, please accept the 50 multiple choice answers before I post the 20 short answers.
Expert:  Dr. Wilson replied 2 years ago.

Short Answer 12/13/2011



1. Name and then describe the theory that Laub and Sampson developed. In 1993, Sampson and Laub presented their age-graded theory of informal social control in Crime in the Making: Pathways and Turning Points Through Life.

In essence, Sampson and Laub state that, among offenders, strong social bonds

stemming from a variety of life events predict desistance from criminal offending in

adulthood.


2. What did Dennis Stevens mean by a "silent deal"? Where the rapists motive involves an offender who believes that the victim is responsible for the attack because she consented to the sex in some “silent deal.”

3. What is "bulletproof software" and who developed it? BPFTP Server is a powerful FTP Server for business, corporate or even home use. Both easy to use through a fully graphical control method and powerful with control over everything. BPFTP Server has all RFC-959 features plus many other options, such as resuming upload/download, viewing server activity in real time, ban, kick, anti hammering, ratio, quota groups management, event manager, real time stats generator, chat.


4. Discuss Thornberry's views on delinquency. Professor Thornberry's research interests focus on understanding the development of delinquency and crime over the life course, the consequences of maltreatment, and intergenerational continuity in antisocial behavior. He is the Principal Investigator of the Rochester Youth Development Study, a three-generation panel study begun in 1986 to examine the causes and consequences of delinquency and other forms of antisocial behaviors. He has developed an interactional theory to explain these behaviors and has used data from the study to empirically test his theory.

5. Define white-collar crime. White-collar crime has been defined by Edwin Sutherland as "a crime committed by a person of respectability and high social status in the course of his occupation" (1939). Sutherland was a proponent of Symbolic Interactionism, and believed that criminal behavior was learned from interpersonal interaction with others. White-collar crime, therefore, overlaps with corporate crime because the opportunity for fraud, bribery, insider trading, embezzlement, computer crime, copyright infringement, money laundering, identity theft, and forgery are more available to white-collar employees.

6. Define differential reinforcement. Differential reinforcement of incompatible behavior (DRI) and differential reinforcement of alternative behavior (DRA) are two similar forms of differential reinforcement. In DRI, the practitioner reinforces a response that is physically incompatible with the target problem behavior and in DRA the practitioner reinforces a response that is an appropriate alternative to problem behavior but is not necessarily incompatible with the target problem behavior. When using these procedures, the practitioner should select incompatible/alternative behaviors that are already in the learner’s repertoire, require less effort than the problem behavior, and occur naturally at a rate that will provide sufficient opportunities for reinforcement; select potential reinforcers; reinforce incompatible/alternative behaviors immediately and consistently; gradually thin the schedule of reinforcement over time; place the problem behavior on extinction; and combine it with other procedures to maximize effectiveness. Differential reinforcement of incompatible behavior – Used to reduce a frequent behavior without punishing it by reinforcing an incompatible response. An example would be reinforcing clapping to reduce nose picking.

7. Identify the types of rape under Groth's typology. Groth identified three different kinds of rapists in his typology.

  1. Anger Rapists

    Anger rapists, as one would assume, are very angry men. Although they may be angry at women in general, or may react angrily to specific behavior of their victim, they are more often angry about a variety of issues in their lives. They cannot and will not face the difficult issues in their lives directly and in a pro-social manner.

    Anger rapists tend to use a significant amount of physical force when they subdue their victims—in most cases, far more force than is necessary to perpetrate the abuse. This often leaves victims severely battered and bruised on various areas of their bodies. Anger rapists also tend to be verbally abusive during their assaults—which are short in duration and very explosive in nature.

    Anger rapists tend not to plan their specific offenses. Rather, they act impulsively to take advantage of situations that have presented themselves. Victim choice depends solely upon whom anger rapists see as vulnerable and available at the moment they decide they want to offend. Between 25% and 40% of known rapes are committed by men who are considered anger rapists.

  2. Power Rapists

    The second type of rapist in the Groth typology is the power rapist. Power rapists—like anger rapists—use sexual assault as a way to feel powerful and in control. They do not, however, discharge anger during their offenses and they only use the physical force necessary to perpetrate the offense. If power rapists can gain control through threat and psychological coercion (rather than physical intimidation), they will do so. As a result, the physical injuries usually associated with anger rapists are less common with power rapists.

    The offenses themselves may last over a longer period of time than those committed by anger rapists, and may be repetitive in nature. Domestic violence offenders who commit sexual assaults against their partners are often power rapists.

    Power rapists, like anger rapists, often look for potential victims that seem vulnerable. Unlike anger rapists, however, they consider how much intimidation and force are necessary to gain control. Their preference is to attack potential victims who are both physically vulnerable and relatively easy to intimidate. Power rapists usually plan their offenses and may fantasize about how they are going to "look" and "feel."

  3. The Sadistic Rapist

    Finally, sadistic rapists are individuals who have an erotic attraction to power, anger or violence. Sadistic rapists engage in very compulsive, sometimes very ritualized sexual assault behavior. Because they have an erotic response to power and control, extreme violence and torture often characterize their assaults. In many cases, victims of sadistic rapists are murdered during the assaults. Unlike all of the other types of sex offenders in Dr. Groth's typology, sadistic rapists often have very significant psychiatric difficulties that may have a direct relationship to the offense behavior.

    It is fortunate, given the high degree of violence and significant likelihood of victim death, that there are relatively few known sadistic rapists. Estimates are that approximately 2% to 5% of all rapists are sadistic in nature. It is also fortunate that once apprehended, sadistic rapists are usually removed from the community for many, many years or life.

8. What was Williams and Flewelling's theory of predicting family homicide? Poverty was the leading factor.

9. According to Roscoe Pound, what is the law designed to do? Pound defined law as ‘the rules principles, conceptions and standards of conduct and decision and also the precepts and doctrine of professional rules of art’. The aim of law is:
1. to satisfy as many wants as possible while causing as little friction or confrontation as can be caused.
2. to reconcile the aims, wants and demands of the individual with those of society
3. to bring harmony into the relationship between the individual and society.

10. What is RICO and what is its purpose? Federal RICO charges is to prosecute those involved in criminal activity through the use of criminal organizations. More specifically: It is unlawful for anyone employed by or associated with any enterprise engaged in, or the activities of which affect, interstate or foreign commerce, to conduct or participate, directly or indirectly, in the conduct of such enterprise's affairs through a pattern of racketeering activity or collection of unlawful debt. 18 U.S.C.A. Section 1962(c). The Racketeer Influenced and Corrupt Organization Act (RICO) was passed by Congress with the declared purpose of seeking to eradicate organized crime in the United States. A violation of Section 1962(c), requires (1) conduct (2) of an enterprise (3) through a pattern (4) of racketeering activity.

A more expansive view holds that in order to be found guilty of violating the RICO statute, the government must prove beyond a reasonable doubt: (1) that an enterprise existed; (2) that the enterprise affected interstate commerce; (3) that the defendant was associated with or employed by the enterprise; (4) that the defendant engaged in a pattern of racketeering activity; and (5) that the defendant conducted or participated in the conduct of the enterprise through that pattern of racketeering activity through the commission of at least two acts of racketeering activity as set forth in the indictment.

11. Describe the "Pluralistic Perspective" and list its components. In political science, the view that in liberal democracies power is (or should be) dispersed among a variety of economic and ideological pressure groups and is not (or should not be) held by a single elite or group of elites. Pluralism assumes that diversity is beneficial to society and that the disparate functional or cultural groups of which society is composed — including religious groups, trade unions, professional organizations, and ethnic minorities — should be autonomous. Pluralism was stressed most vigorously during the early 20th century by a group of English writers that included Friederic W. Maitlland and Harold J. Laski; it was defended in the later 20th century by the American scholars Robert Dahl and David B. Truman.


Components of Pluralism

The uncertainty[70] in a pluralistic society increases. Trends and countertrends coexist simultaneously and grow at an increasing rate. Common social fundamentals are rapidly lost. This causes a fragmentation into parallel societies.

The experience orientation[71] of a pluralistic society describes the ability to select from a multitude of available life concepts. With increasingly greater tolerance for risk, previous barriers and taboos are broken. The existential fear that one has not fulfilled the maximum possible potential of one's own needs by the selection of one's own alternative lifestyle is newly created.

This individualization[72] has enabled the planning of one's own life on the basis of one's own responsibilities. A person's biography is individually designed and realized from beginning to end. Failures in life occur only as consequences of these self-chosen risks.

Freedom from obligation[73] also increases in the pluralistic society. Individuals are fascinated by unfamiliar points of view however do not commit themselves to them. Within the form of absolute freedom of choice, one's own world view is compiled from available religions, cultures and ideologies.

In the end, pluralism probably leads to a deep ignorance with regard to the social changes that are necessary in the fight against climate change.


12. Summarize Karl Marx's theory of the "haves" and the "have nots". The Communist Manefesto is his most notable work. In it, Marx defined his ideas by examining human history to see if a struggle for power existed. He believed that there were two types of people that existed historically. The “haves” and the “have-nots” would be involved with a constant struggle for resources. The “haves” were called “capitalists” because they had all the money needed to build new factories, mines, railways or other “means of production.” The capitalists would then force the “have-nots,” who he called the “proletariat (working class),” to work for them. This situation was unfair in the distribution of wealth within a society that would cause problems.

Problems emerge when capitalists pay the working classes very low wages while keeping the profits for themselves. In this manner the rich would become richer and the poor would become poorer. This situation would lead to the working class becoming frustrated and angry, therefore rising up to “seize the means of production.” The purpose of the uprising by the workers would be to distribute the wealth in a fair manner among all members of society. This stage of historical evolution would be called “socialism.”

A socialist state would have the workers own the means of production and all would share the profits equally. The workers would be working for themselves, not for the benefit of the capitalists. All forms of government would slowly disappear, as the workers understood the benefit of working for the good of each other. Once this model state of affairs occurred, his ideal society that he called communism would exist.

He said that social violence is simply the reaction of the helpless expressing their rage against the unjust conditions in which they live than committing actual crimes. He said that if someone is ruled, as in the proletariat and as he struggles to survive he will come in conflict with the ruling class, the capitalists, and therefore that will create conflict, which will engender crime.





13. Pursuant to early feminist criminology, what would happen as gender equality increased? Female-perpetrated crime would also increase. More specifically, the emancipation of women during the 1970s increased economic opportunities for women and allowed women to be as crime-prone as men. While "women have demanded equal opportunity in the fields of legitimate endeavours, a similar number of determined women have forced their way into the world of major crime such as “white- collar crime, murder, and robbery” (Adler, 1975: 3). She suggested that as women are climbing up the corporate business ladder, they are making use of their 'vocational liberation' to pursue careers in white-collar crime.



14. Summarize the provisions of the Comprehensive Methamphetamine Control Act. The following is a brief summary of major provisions of the Comprehensive

Methamphetamine Control Act (MCA): (1) The MCA makes the possession of list I chemicals a crime in instances where the chemicals were obtained under authority of a registration, if that registration has been suspended or revoked. In addition, this provision facilitates the forfeiture of such chemicals. (2) The MCA extends Federal "long arm" jurisdiction for certain controlled substance offenses to include the manufacture and distribution of listed chemicals outside of the U.S. with intent to illegally import them into the U.S.

  1. What did Reckless mean by "inner containment"? Walter Reckless’ Containment Theory is a theory that says all humans are subject to criminal behavior, but many of us can resist this deviant behavior with the 2 buffers of inner and outer containment, and also that the probability of deviant behavior increases when the internal and external constraints weaken (Social Control Theories.) He suggested that people can be “insulated from crime if properly socialized by their parents and peers, and control himself” (Containment Theory.) This is to say that the person will prevent himself or herself from committing criminal or unjudicial behavior by containing their impulses. If the individual fails at containing this impulse, then the second buffer, of families or peers, will attempt to dissuade them by counseling and talking to them. Reckless believed that in society there is are external or outer factors, and internal or inner social factors. .. The outer society factor holds society and individuals in line and the inner factor is there to protect against deviation. The external factor is provided by groups in society, the state, tribes and villages, family and other nuclear groups of that manner. It is in place to provide scope for the individual and show how large the community is in comparison to their small self. There has to be certain responsibilities and guidelines for the individual, and these are provided by the external containment. It depends very heavily on the certain social roles that apply to people all over (Dodder.) There needs to be a sense of belongingness and being able to identify with other members. Also, having a chance to achieve a certain status is necessary. There needs to be joint cohesion in the group and togetherness, as well as consistent moral values and role models to show these behaviors. There must also be “reasonable limits and responsibilities” (Containment Theory.) Inner containment is thought to be the more powerful force. For the inner factors, it is important that one has a favorable image of oneself in comparison to others members of the groups and persons. It is necessary that the person is able to follow the norms and rules of society to better understand how the big picture. For the inner factors to function correctly one must have very strong morals and ethics, must be very goal oriented and focused, and have a well developed ego and super ego. These qualities help one to hold up under pressures from the outside world and handle frustration and adversity. Being able to manage your frustration shows high control and focus. These two factors, the inner and outer, serve as buffers against crime.



16. Under the common-law definition of rape, what was required by the rules of evidence? Historically, rape was defined as unlawful sexual intercourse with a woman against her will. The essential elements of the crime were sexual penetration, force, and lack of consent. Women who were raped were expected to have physically resisted to the utmost of their powers or their assailant would not be convicted of rape. Additionally, a husband could have sex with his wife against her will without being charged with rape.

17. Name the U.S. Supreme Court case that held that for scientific evidence to be admissible in court, the test or procedure must be generally accepted by the relevant scientific community. This standard comes from Frye v. United States, 293 F. 1013 (D.C. Cir. 1923), a case discussing the admissibility of polygraph test as evidence. The Court in Frye held that expert testimony must be based on scientific methods that are sufficiently established and accepted.



18. Discuss the theory that Edwin Sutherland developed. Differential Association is a theory developed by Edwin Sutherland proposing that through interaction with others, individuals learn the values, attitudes, techniques, and motives for criminal behavior.

The Differential Association Theory is the most talked about of the Interactionist theory of deviance. This theory focuses on how individuals learn how to become criminals, but does not concern itself with why they become criminals. They learn how to commit criminal acts; they learn motives, drives, rationalizations, and attitudes. It grows socially easier for the individuals to commit a crime. Their inspiration is the processes of cultural transmission and construction. Sutherland had developed the idea of the "self" as a social construct, as when a person's self-image is continuously being reconstructed especially when interacting with other people.



19. According to the Office of Community Oriented Policing Services, name the components of an effective national strategy for preventing and responding to identity theft.



  1. Partnership and Collaberation

  2. Reporting Procedures

  3. Victim Assistance

  4. Public Awareness

  5. Legislation

  6. Information Protections

VII. Training



20. Identify stalking behaviors.

Simple Obsession

This is the most common type of stalking. In Simple Obsession stalking, the stalker knows the victim personally. Examples include, ex-boyfriend, ex-employee, ex-neighbor. Most stalkers of this type are male.

Love Obsession

The stalker in this case is either a stranger or casual acquaintance of the victim. The stalker has become obsessed and "fallen in love" with the victim. Both sexes are often victimized by this type of stalking. Love Obsession is the second most type of stalking.

Erotomania

This type of stalking is usually performed by females. The stalker believes that the victim is in love with her. Fortunately for most of us, this type of stalker is usually attracted to the rich and famous.

False Victimization Syndrome

This is the desire to be placed in the role of the victim. A person (usually women) pretend to be stalked in order to gain attention of the individual she desires such as an estranged spouse.

In most cases, you would be dealing with a stalker displaying Simple Obsession or Love Obsession Characteristics. What's important is by understanding who the stalker is and why your being stalked is the first step in solving the situation.

 


Dr. Wilson, Doctoral Degree
Category: Writing Homework
Satisfied Customers: 332
Experience: Doctorate in Law; BA English
Dr. Wilson and other Writing Homework Specialists are ready to help you
Customer: replied 2 years ago.
I just wanted to say thank you very much for your help and I wish you and your family and Safe and Merry Christmas And A Happy New Year.
Expert:  Dr. Wilson replied 2 years ago.
It's nice to see someone who isn't afraid to actually say "Merry Christmas." Thank you. It is sad that so many in the U.S. have tried to make it politically incorrect. So many people now a days just say "Happy Holidays." Very sad. Anyway, enough on my politics. Merry Christmas to you and yours as well...and Happy New Year.
Customer: replied 2 years ago.
Hope that you and your family had a wonderful christmas, I want to wish you and your family a Safe and Happy New Year.
Customer: replied 2 years ago.

Can you help me with these few questions. They are due on 4 Jan.

 

 

1. Summarize the main purpose of The Immigration Act of 1924. .

 

 

 

2. State the primary focus of the U.S. antiterrorist policy today..

 

 

 

3. Define "right-wing terrorists" and give an example. .

 

 

 

4. Distinguish between international terrorism and home-grown or home-land terrorism..

 

 

 

5. Summarize or define "terrorism". .

 

 

 

6. What form of terrorism uses high technology in the planning and carrying out of terrorist attacks?.

 

 

 

7. List the elements of Trafficking..

 

 

 

8. List the international agenices that collect crime statistics from a large number of countries..

 

 

 

9. Some experts suggest that the risk of international terrorism is decreasing and that the U.S. will suffer from fewer incidents of international terrorism. Do you agree or disagree? Why? .

 

 

 

10. Identify the act which established the Human Smuggling and Trafficking Centere within the U.S. State Department..

 

 

 

11. List the consequences if a group is designated as a "foreign terrorist organization".

.

 

 

12. Define comparative criminology.

 

 

 

13. Distinguish an "act of terrorism" from a "violent criminal act"..

 

 

 

14. Identify motivating factors for terrorism.

 

 

 

Hope that you and your family had a wonderful christmas, I want to wish you and your family a Safe and Happy New Year.

Expert:  Dr. Wilson replied 2 years ago.
Yes I can help. I will start immediately. I hope you and yours had a wonderful Christmas as well...thank you for asking about mine. Happy New Year. I am honored to serve you.
Expert:  Dr. Wilson replied 2 years ago.

Short answer due January 4, 2012



1. Summarize the main purpose of The Immigration Act of 1924: The law was aimed at further restricting the Southern and Eastern Europeans who were immigrating in large numbers starting in the 1890s, as well as prohibiting the immigration of Middle Easterners, East Asians and Asian Indians. Congressional opposition was minimal.

 

 

2. State the primary focus of the U.S. antiterrorist policy today: Today U.S. policy focus is on terrorist organizations such as al-Qaida and affiliated networks, and state supporters. But in the future, it may be that new brands of terrorists will emerge: individuals who are not affiliated with any established terrorist organization and who are apparently not agents of any state sponsor. The worldwide threat of such individual or“boutique” terrorism, or that of “spontaneous” terrorist activity, such as the bombing of bookstores in the United States after Ayatollah Khomeini’s death edict against British author Salman Rushdie, appears to be on the increase. Thus, one likely profile for the terrorist of the 21st century may well be a private individual not affiliated with any established group.



3. Define "right-wing terrorists" and give an example: It stems from a variety of ideologies and beliefs, including neo-fascism, neo-Nazism, racism and opposition to foreigners and immigration. Incidents of this type of terrorism have been sporadic with little or no international cooperation. Their actions are generally poorly coordinated and there are few identifiable organizations. Modern right wing terrorism began to appear in western Europe in the 1980s and in eastern Europe following the collapse of Communism. An early example is the August 1980 Bologna bombing, when a group of right-wing terrorists exploded a bomb at a railroad station in Bologna, Italy, killing 84 people and injuring more than 180. Closer to home, the official story of the April 19, 1995 attack on the Murrah federal building in Oklahoma, by the right-wing extremist Timothy McVeigh, which killed 168 people, is said to be a right-wing terrorist act.



4. Distinguish between international terrorism and home-grown or home-land terrorism: International terrorism is the calculated use of violence (or the threat of violence) against civilians in order to attain goals that are political or religious or ideological in nature, done through intimidation or coercion or instilling fear, practiced in a foreign country by terrorists who are not native to that country . Home-grown terrorism, in contrast, is the use, planned use, or threatened use of force or violence by a group or individual born, raised, or based and operating primarily within the United States or any possession of the United States to intimidate or coerce the United States government, the civilian population of the United States, or any segment thereof, in furtherance of political or social objectives.



5. Summarize or define "terrorism": Terrorism is the systematic use of terror, especially as a means of coercion. In the international community, The word "Terrorism" comes from the French word terrorisme, and originally referred specifically to state terrorism as practiced by the French government during the Reign of terror. The French word terrorisme in turn derives from the Latin verb terreō meaning “I frighten.”



6. What form of terrorism uses high technology in the planning and carrying out of terrorist attacks?: Cyberterrorism. The cyberterrorism is a new form of terrorism, which uses computers and electronic networks, modern information technologies for achievement of the terrorist purposes [1]. On the mechanism, ways of fulfillment and concealment computer crimes have the certain specificity, are characterized by a high level of latent and a low level of disclosing.



7. List the elements of Trafficking: (1) An act (what is done); (2) The means (how it is done); and (3) Exploitative purpose (why it is done).


8. List the international agencies that collect crime statistics from a large number of countries: Interpol, for one. Further, Crime statistics are gathered and reported by many countries and are of interest to several international organizations, including Interpol and the United Nations. Law enforcement agencies in some countries, such as the FBI in the United States and the Home Office in England & Wales, publish crime indices, which are compilations of statistics for various types of crime.

Two major methods for collecting crime data are law enforcement reports, which only reflect reported crimes and victimization statistical surveys, which rely on individual honesty. For less frequent crimes such as intentional homicide and armed robbery, reported incidences are generally more reliable. Because laws vary between jurisdictions, comparing crime statistics between and even within countries can be difficult.

The U.S. has two major data collection programs, the Uniform Crime Reports from the FBI and the National Crime Victimization Survey from the Bureau of Justice Statistics. However, the U.S. has no comprehensive infrastructure to monitor crime trends and report the information to related parties such as law enforcement.

 

 

9. Some experts suggest that the risk of international terrorism is decreasing and that the U.S. will suffer from fewer incidents of international terrorism. Do you agree or disagree? Why? : Agree. 1) With mass media attention and information fast-tracking via the internet, recognizing and stopping terrorism has increased exponentially; 2) more and more countries and individuals are shaming terrorists into submission to civil behavior; and 3) Western ideas such as freedom and liberty are influencing formerly oppressed societies and giving them hope in the possibility of living a life with the right to life, liberty and property.



10. Identify the act which established the Human Smuggling and Trafficking Center within the U.S. State Department: Section 7202 of the Intelligence Reform and Terrorism Prevention Act of 2004 established the Human Smuggling and Trafficking Center. The Center will achieve greater integration and overall effectiveness in the U.S. Government's enforcement and other response efforts, and work with other governments to address the separate but related issues of alien smuggling, trafficking in persons, and criminal support of clandestine terrorist travel.

 

11. List the consequences if a group is designated as a "foreign terrorist organization": The U.S. Department of State lists the following item as considered beneficial effects of designation:

  • Supports efforts to curb terrorism financing and to encourage other nations to do the same.

  • Stigmatizes and isolates designated terrorist organizations internationally.

  • Deters donations or contributions to and economic transactions with named organizations.

  • Heightens public awareness and knowledge of terrorist organizations.

  • Signals to other governments U.S. concern about named organizations.



12. Define comparative criminology: is the study of the social phenomenon of crime across cultures, to identify differences and similarities in crime patterns.

 

13. Distinguish an "act of terrorism" from a "violent criminal act": Terrorism is nothing but common crimes although committed with an overriding motivation of imposing extreme fear on the nation as such. Terrorists seldom express ‘guilt’. The word ‘terrorism’ describes, instead, an overriding motivation, a way of acting, rather than the objective circumstances of acting. A violent criminal act has different motivations, such as hate, a felonious act, etc. The motive is not like that of terrorism because the perpetrator is not trying to impose terror on the nation as a whole.

 

14. Identify motivating factors for terrorism: Extreme religious beliefs; Opposition to U.S. Policy in Israeli-Palestinian conflict; Opposition to U.S. Policies in Iraq; Opposition to U.S. Cultural and Economic domination; Rejection of American dem. Values.

 

 

 




Dr. Wilson, Doctoral Degree
Category: Writing Homework
Satisfied Customers: 332
Experience: Doctorate in Law; BA English
Dr. Wilson and other Writing Homework Specialists are ready to help you
Customer: replied 2 years ago.

Good Morning Dr. Wilson, hope that the New Year is treating you and your family very well. Can you help me with this assignment.

 

Written Assignment: A contemporary Juvenille System And Juvenille Detention Alternatives.

 

In 2-3 pages and using APA style formation, summerize the article, " Juvenile Justice System: Contemporary Juvenile System and Juvenile Detention Alternatives" and provide the silent points of the article. This one is due on 29 Jan.

 

Thank You Very Kindly.

 

 

Expert:  Dr. Wilson replied 2 years ago.
Hello again. Thank you for chosing me to work with again. Hope you and yours had a blessed holiday as well. I will get started on your doc, pronto. Cool
Customer: replied 2 years ago.
We did thanks for asking.
Expert:  Dr. Wilson replied 2 years ago.
-
Customer: replied 2 years ago.

Can you help me with this assignment also. It's due on the 1st.

 

In a 2-3 page paper, using APA style formatting, compare and contrast the Pennsylvania system and the Auburn system. What correctional system most closely explains our modern day prisons? Why? In addition to your assigned readings, 3 external sources must be used to complete this assignment.

 

Thank You Very kindly.

Expert:  Dr. Wilson replied 2 years ago.
I will have it for you by your due date, tomorrow...Almost done.
Customer: replied 2 years ago.
Thank you for all of your help
Expert:  Dr. Wilson replied 2 years ago.
-
Expert:  Dr. Wilson replied 2 years ago.
I will have your paper for you tomorrow, the 31st. I'm done but need to edit a bit, which I will do tomorrow morning...hope that's OK. Hope you had a nice weekend.
Customer: replied 2 years ago.

I had a great weekend thanks for asking. Hope you and your family had a wonderful weekend.

Customer: replied 2 years ago.

thanks for letting me know

Expert:  Dr. Wilson replied 2 years ago.
Alll done. Just click here to retrieve. Please review and let me know if you need any changes. Good luck. I have provided it below, as well, but you know the APA formatting is lost when we do that:













The Pennsylvania and Auburn “Systems”

By: Your Name























The Pennsylvania and Auburn “Systems”



The Pennsylvania Department of Corrections.

The Pennsylvania Department of Corrections (PADOC) has close to 51,000 inmates, modernly. This was where the concept of a penitentiary began and was developed by the Quakers in the mid 17th Century. This concept is best known as the “Pennsylvania System.” This is where the American prison labor concept evolved. “The System” originated in 1682 under William Penn. The goal of this prison was to replace torture and mutilation types of punishment for crimes with hard labor. Although the penal code of 1682 was repealed, the code influenced the concept of hard labor for inmates across the nation. Ultimately, the constitution in 1776 directed an enactment of laws requiring hard labor for prisoners, including, after a provision in 1786, that the labor should be publicly and disgracefully imposed. Although many of the codes were repealed, many aspects have greatly influenced modern penology. For example, juvenile delinquents can be seen cleaning up roads and streets.



Eventually, prisoners became, and still are, a major part of the work force. In fact, the Pennsylvania Correctional Industries (PCI), the business that was established long ago, still thrives, today. Inmates provide a variety of products for the state to buy. Hence, Pennsylvania married the concept of hard labor for inmates with business production. The result is economically productive prisons that can be self-sufficient.



The success of PCI is that it operates as a business, which teaches inmates to work, rather than operating exclusively as an inmate work program. PCI recognizes that the success of the business determines the success of the inmate work program and strives to balance a dual mission - remaining self-sufficient while teaching inmates to work. The focus of this system was and still is to provide for a humane reformatory institution, and provide services reflecting the original intent of the Quakers (who originally established the Pennsylvania System) like prayer, rehabilitation, education, counseling, etc.



Auburn Department of Corrections.

In contrast with the purely reformatory type prison instituted in Pennsylvania, introduced by the Quakers, the "Auburn System" modified the schedule of prayer, contemplation, and humane conditions with hard labor and work.



This system established a concept, like the Pennsylvania System, where prisoners were compelled to work during the day, and the profit of their labor helped to support the prison. However, the Auburn System was much more regimented and strict, focusing on punishment and discipline rather than rehabilitation and business profits. At its inception, prisoners were segregated by type of criminality into different locations within the prisons and by the use of special clothing. The traditional American prison uniform, consisting of horizontal black and white stripes, originated at the Auburn prison. The prisoners had their heads closely cropped and walked in lockstep, keeping step with their heads bowed. Each prisoner placed a hand on the shoulder of the man in front of him to maintain a rigid separation.

There was a communal dining room so that the prisoners could gather together for meals, but a code of silence was enforced harshly at all times by the guards. Thus the inmates worked and ate together, but in complete silence. At night the prisoners were kept in individual cells (even though the original plan called for double cells).



For several decades, this system was adopted by other jurisdictions. This system was also called the "Congregate System." The Sing Sing Correctional Facility, also in New York, was built using this system under the supervision of the former warden of the Auburn prison, Elam Lynds.



The Auburn and Pennsylvania systems were both based on a belief that criminal habits were learned from and reinforced by other criminals. Modernly, there are concepts from both the Pennsylvania System and The Auburn System are either still practiced, or are used as models and templates for more contemporary needs of the twenty-first century. For example, prisoners still wear uniforms. In the Midwest, they still wear the old black and white stripes. Prisoners also still work. Most of them have jobs. Overcrowding, however has allowed for many modern day prisoners to stay idle...which the penal system today still believes that idle hands lead to trouble. With the advent of out of control litigation by money-hungry litigation attorneys, and prisoner entitlements, going to prison is much like going to summer camp. Most get to watch cable TV, are no longer segregated, have good, round the clock state of the art medical care, access to the internet, access to and opportunities to earn degrees while in prison, three warm balanced meals a day, work out time, leisure time, and the list goes on and on.

 

Pennsylvania most like today's prisons.

Prisons today have maintained the work concept, like in Pennsylvania, but rarely is the work hard labor, day in and day out. The “business of prison products” from the aforementioned Pennsylvania Industries (PCI) still thrives, today. The Pennsylvania concept of running a prison like a business has greatly influenced modern penitentiaries. However, it seems that the industries that run these prisons are focused only on making a profit, rather than bettering society. The prisoners make very little pay, and the products they make sell for market price. It is king of like modern day slave labor, without the bad conditions. Whereas before, work was supposed to rehabilitate the criminal, now profit making jobs are what counts. Where as harsh conditions were implemented to discourage recidivism, now conditions are good; even desirable for one who, for example has been living on the streets. The healthier the prisoners, the better they work. The better they work, the more they produce. The more they produce the more the money the industries make. The old adage, “Follow the money” seems to have replaced punishment and rehabilitation of criminals with desirable profit margins.

 

 





 

 

 

 

References

http://www.cor.state.pa.us/stats/lib/stats/overview.pdf

http://www.cor.state.pa.us/portal/server.pt/community/department_of_corrections/4604

http://www.pci.state.pa.us/portal/server.pt/community/history_of_pci/17812

"Lower Allen township, Pennsylvania." U.S. Census Bureau. Retrieved on December 7, 2009.

"Welcome to the Pennsylvania Department of Corrections." Pennsylvania Department of Corrections. Retrieved on December 7, 2009. "2520 Lisburn Road, P.O. Box 598, Camp Hill, PA(NNN) NNN-NNNN(Note: This address is for the Department of Corrections' Central Office."

"US Gazetteer files: 2010, 2000, and 1990". United States Census Bureau. 2011-02-12. Retrieved 2011-04-23

 


Dr. Wilson, Doctoral Degree
Category: Writing Homework
Satisfied Customers: 332
Experience: Doctorate in Law; BA English
Dr. Wilson and other Writing Homework Specialists are ready to help you
Customer: replied 2 years ago.
Were you able to work on the other paper also.
Customer: replied 2 years ago.

Were you able to complete this paper. This was due on the 29th

 

Written Assignment: A contemporary Juvenille System And Juvenille Detention Alternatives.

 

In 2-3 pages and using APA style formation, summerize the article, " Juvenile Justice System: Contemporary Juvenile System and Juvenile Detention Alternatives" and provide the silent points of the article.

Expert:  Dr. Wilson replied 2 years ago.
Wow, I totally missed that. I only noticed one question, not two. Totally my fault. I am so sorry. Let me power one out right now, unless you don't want me to which I totally understand if you don't. I can't believe I missed the fact that there were two different questions. You were very clear, it was me. Let me know what you want me to do. If I hadn't missed the fact that there were 2 questions, I would have made sure they both were on time...soooo sorry.
Expert:  Dr. Wilson replied 2 years ago.
OK I am done with the other paper. Just click here to retrieve. Please review and let me know if you need any changes. Good luck and again, sorry I missed this one.
Dr. Wilson, Doctoral Degree
Category: Writing Homework
Satisfied Customers: 332
Experience: Doctorate in Law; BA English
Dr. Wilson and other Writing Homework Specialists are ready to help you
Customer: replied 2 years ago.

I'm having trouble retriving this paper, can you repost it for me . Thank you very kindly.

Customer: replied 2 years ago.

I don't knpw if you got these two written assignments, if not can you help me with these two assignments.

 

Do Childhood Abuse and Neglect Lead to Adult Criminal Behavior?

 

 

In 2-3 pages, and using APA style formatting, summarize the article, "An Update on the 'Cycle of Violence'" and in your conclusion state your opinion on the results. This assignment is due on the 4th.

 

Offenders Rights

 

Currently, sex offenders in the Department of Corrections (DOC) volunteer for the sex offender treatment program. In a 2 page paper, using APA style formatting, should convicted sex offenders, be mandated to participate in a treatment program? Should the State be required to continue treatment after the inmates release from prison? Is this a violation of their Constitutional Rights? Also consider the Rights of the victims.

 

This assignment is due on the 6th,

Expert:  Dr. Wilson replied 2 years ago.
Hi. First let me paste the last assignment that I had originally missed because it looks like you said you had trouble retrieving it. Second, I can write the two assignments you just posted for me today. I will get started immediately and this time I won't miss one of them.Embarassed:













Juvenile Justice System-Contemporary Juvenile Justice System and Judicial Detention Alternatives

By: Your Name










Juvenile Justice System-Contemporary Juvenile Justice System and Judicial Detention Alternatives


Protecting children, especially in the American society, has become paramount over the past century in America's legal system. Whether it is protecting children from criminal behavior, or dealing with children who are criminals, themselves, the American legal society (namely the juvenile court and family court systems) has developed over the years, or attempted to develop a judicial process that is in the child's best interest. The article, Juvenile Justice System-Contemporary Juvenile Justice System and Judicial Detention Alternatives explains and summarizes the trends and the ups and downs of the ominous task of protecting children.


It is difficult to believe that there was once a time when child offenders were treated just like adult offenders. No exceptions or considerations were made in light of the fact that children do not have a matured understanding and mental capacity, and certainly at younger ages, do not have full ability to appreciate the dangers in which they sometimes put themselves. As with the mentally challenged, children are limited cognitively. Their brain is not even fully developed. This truth effects the analysis of whether children, in the past, and modernly, are in fact being deprived of their due process rights as a result.


The concerns over due process violations against children is part of what prompted the legal system to implement a juvenile system where the child criminals can get the education, therapy, support, training, and rehabilitation that they need. The Supreme Court on several occasions upheld the due process rights of children.


The theory behind the Juvenile system is that children get a second chance. Their Juvenile records are sealed in the spirit of allowing child-offenders to start out their adulthood with a clean slate. Except for especially dangerous crimes, like murder, child-offenders are less guilty than adult offenders due to their infancy of cognition. In the 1980s, their was a reform movement to the juvenile system. It aimed to make the juvenile justice system more responsive to public safety and to assure personal responsibility by juvenile delinquents.


The aforementioned article points out that by the turn of the century, child offenders were on the rise. In result of this dilemma, the U.S. society came to a point where “retributive justice had substantially overtaken the nineteenth century reformers' notions of rehabilitation and individualized treatment of juvenile delinquents.” By 1999, the contemporary juvenile system devolved to one that is a system which basis the sentencing for juveniles on the seriousness of the crime and the frequency of the crime, rather than on the traditional system that was individualized based upon the needs of the child-offender for rehabilitation.


However, the trends of the Juvenile System seem to be cyclical. Today, the system has come full circle right back the reformers' disposition for children. Many new and workable alternatives to the strict punishment and deterrence dispositions have been the recent trend. In 1997 Congress enacted the Innovative Local Law Enforcement and Community Policing Program, requiring those states that accept federal funds to create accountability-based dispositions that balance the interests of the community, victim, and offender. The response was disposition alternatives that continue to this day. Generally, therefore, if the child committed a minor offense and does not have a prior delinquency record, it is likely that the juvenile trial judge can grant a form of probation termed a "home of parent custody" where juveniles must abide by a relevant probation conditions order in which the child agrees to. If the crime charged is minor, but the juvenile has a prior delinquency record, the judge usually has discretion to order the child detained out of home in an institutional setting until the child reaches the age of majority in that jurisdiction. If the minor commits a serious offense, the legislature can create a mandatory minimum sentence that may also involve a "blended sentence," which is a system of sending juveniles to adult prisons once they reach the age of majority to finish their time.


More and more juveniles are being transferred to adult courts so these courts have also developed alternative sentencing as the juvenile court had done. The goal is, once again, what is in the child's best interest, society's best interest and in the victims' best interest.


What is most troubling however, is the growing number of juvenile delinquents. With the divorce rate at one in every two marriages, the children are the ones who suffer and act out. With the growing number of one-parent households, especially where the parent works all day, the kids are who suffer and fall by the way side. Parents need to understand what history and modern science has found. Children have not the mental capacity to discern and to act with self-control as can an adult. With no parent home to teach them, discipline them, supervise them and model behavior, kids are rapidly deteriorating. Perhaps parents should be ordered as well to learn about child-development. Parents are the ones who should nurture and protect kids, not the court. However, many parents have left their children and the courts with no other alternative.





Dr. Wilson, Doctoral Degree
Category: Writing Homework
Satisfied Customers: 332
Experience: Doctorate in Law; BA English
Dr. Wilson and other Writing Homework Specialists are ready to help you
Customer: replied 2 years ago.

Can you help me with these two written assignment.

 

Written Assignment: Presentence Investigations

 

In a 2 page paper, using APA style formatting, discuss the strengths and weaknesses of pre-sentence investigation reports. In addition to your assigned readings, 3 external articles must be used to satisfy this assignment. This one is due on the 10th.

 

 

 

Written Assignment: Family Environment as a Predictor of Adolescent Delinquency

 

Read the article "Family environment as a predictor of adolescent delinquency and answer the following questions: What was the purpose of the study? Who were the participants? What were the results? Discuss the findings in 2-3 pages and please use APA style formatting. This one is due one the 12th.

 

Expert:  Dr. Wilson replied 2 years ago.
Hi. JA is doing some wield stuff. I want you to know I am working on your questions. They closed this thread because I guess they want you to only post one question per thread. I had to make them reopen it so I could answer. What a hassle! Anyway, I will provide answers on time and then for new questions, request me. Thanks, XXXXX XXXXX the best. So let me summarize: I am doing 4 assignments: the one due on the 4th; 6th; 10th and 12th...is that correct. I am already working on them for you. But for the next questions after these, just request me so that JA won't close the thread again.
Customer: replied 2 years ago.
You are doing 4 assigments for me. Thank you very kindly for all of your help.
Expert:  Dr. Wilson replied 2 years ago.
Thank you for choosing me with whom to work.Laughing
Customer: replied 2 years ago.
Your welcome
Expert:  Dr. Wilson replied 2 years ago.
Exactly what time do you need the answer posted for the first assignment due on the 4th. Please tell me according to California time. I just want to make sure I am perfectly on time.
Customer: replied 2 years ago.
Can I have it by 3 PM and also can you add all references to each papers. Thank You Very Kindly
Expert:  Dr. Wilson replied 2 years ago.
Yes no problem. Hey, when I summarize an article, and then tell my opinion on it, as the one due today, did your teacher want you to also research outside of the article and add them as references? Or do I just use the article?
Customer: replied 2 years ago.
They do
Expert:  Dr. Wilson replied 2 years ago.
Hi there. I finished a while ago but JA's site was down so I had to wait for it the fix its problem so I could connect to them and post your answer. Thanks for answering my information request on references for articles. I did as you said and put in the extra references that seemed helpful. I am using mediafire file sharing now so I hope you can download the document from there in order to preserve my APA-obedient formatting. As usual, in case you can't retrieve it, I have also pasted it below. But remember, when I paste it I loose formatting. Please review for typos or any other accidental mistakes. I am the only pair of eyes to proof read. Also, I will have your other documents on time for you as I did this one. Thanks so much. Please click here to retrieve.

Here is the pasted doc:

Childhood Abuse and Neglect and Adult Criminal Behavior

By: Your Name











Childhood Abuse and Neglect and Adult Criminal Behavior



For years there has been a plethora of research and reporting about the links between an an abused and neglected child, and the criminal behavior of these children when they become adults. In other words; do abused children become abusive adults. The article, ”An Update on the 'Cycle of Violence'” written by Cathy S. Wisdom and Michael G. Maxfield, tackles the issue and found that victimized children have a greater risk of being arrested for a violent crime than children who were not victimized.



The research upon which the conclusions have been drawn is made up of two groups of individuals: Those who have been abused and those who have not. Arrest records of abused and non abused were compared on various levels. The study is based upon research where the children who were processed by the courts for cases of childhood abuse or neglect between 1967 through 1971 were tracked. The results drawn were tallied up until 1988. This article updates the study and extends the research to 1994. What the research reveals is both startling and not surprising at the same time.



Some of the more pertinent statistics that have been drawn:

“Being abused or neglected as a child increased the likelihood of arrest as a juvenile by 59 percent; as an adult by 28 percent; and for a violent crime by 30 percent.” (Widom and Maxfield, p. 1”)



An interesting point made is that maltreated children were younger at the time of their first arrest and committed nearly twice as many offenses and arrested more frequently. The children who had been physically abused tended to wait longer to commit violent crimes and more of them than any other group.



The breakdown of the statistics by race was disconcerting at best. Both white and black abused children were more likely to be arrested. White kids were no more likely, however, than non abused white kids to be arrested for a violent crime. In sharp contrast was the black children who were abused were shown to have a significant increase of these violent tendencies than did the non abused black children. This is where socioeconomic factors and types of households comes in. This particular statistic is the one that suggests that much of the data might be off; or at least, doesn't tell the whole story.

 

 

There are two problems in this study. One is that the study does not consider children born in one parent or broken households compared to children born in stable, married two parent households. This, alone, is a huge game-changer: Children born into one parent households are significantly more likely to end up in prison. In fact, seventy percent of long-term prison inmates grew up in broken homes. (Horn, Bush, “Fathers, Marriage and Welfare Reform) This study must separate those abused children who were born in one parent households from those that came from two parent married households. Then compare those groups with the criminal statistics.

 

 

The second problem or flaw is that black individuals are more likely to be arrested and convicted of crimes than are their white counterparts. For black individuals, it is a catch 22: There are more blacks per capita in prison than whites. So officers and jurors, armed with this fact, find probable cause and guilt more easily for blacks. So more blacks are sent to prison than whites. The cycle goes on and on. More blacks are arrested and found guilty than whites and more blacks are in prison than whites. It is hard to shake the prejudices of the past; and even more difficult to ignore the natural tendency to lean on preconceptions about blacks. This fact, alone, skews the results to this study.



Even if the prejudice and the one-parent households had no influence on the results, the rub lies in the fact that there is the same proportion of abused and neglected children and controls with juvenile arrests and violent juvenile arrests that ended up having like arrests as adults.



The most notable statistic is the fact that of those children who were just sexually abused were significantly less likely to be arrested for a violent offense than were children who were not abused in any way. The explanation may be that the more passive the child, the higher risk of sexual abuse. Hence, because they are passive, they tend not to commit violent crimes which are rooted in aggression.



Finally, the article points to the eye-opening and encouraging statistic that shows childhood abuse and neglect had no apparent effect on the continuation of juvenile offending into adulthood. (Widom and Maxfield, p. 5)

 

 

The article concludes, and I agree that “cchildhood victimization increased the risk of being arrested for a violent crime but it may best be viewed as one among a constellation of risk factors.” (Ibid at p. 7)



References



C.S. Widom and Michael G. Maxfield, “An Update on the “Cycle of Violence,”National Institute of Justice, Research in Brief, (February, 2001).



The Legal Beagle, from “The Garbage Generation,”(July 1984).



Wade F. Horn and Andrew S. Bush, Hudson Institute. “Fathers, marriage and welfare reform.” (January 1, 1997).



https://www.ncjrs.gov/pdffiles1/nij/184894.pdf



http://www.marriage-success-secrets.com/statistics-about-children-and-divorce.html









Dr. Wilson, Doctoral Degree
Category: Writing Homework
Satisfied Customers: 332
Experience: Doctorate in Law; BA English
Dr. Wilson and other Writing Homework Specialists are ready to help you
Customer: replied 2 years ago.
Thank You Very Kindly
Expert:  Dr. Wilson replied 2 years ago.
Hi. I am nearly finished with the second assignment...just editing and cleaning it up a bit. I just wanted to keep you posted.
Customer: replied 2 years ago.
Thank you very kindly
Expert:  Dr. Wilson replied 2 years ago.
Hi. All done. Just click here to retrieve. I have also pasted it below but you know I don't like to do that because I lose formatting. Please review and let me know if you need any changes. Good luck. I am working on the other two, by the way.








Constitutional Rights of Victims vs. Abusers

By: Your Name



















Constitutional Rights of Victims vs. Abusers



The prevention of violent crime, or any crime is paramount to society. The sexual perpetrator is among the gravest of concerns, given the irrefutable harm that these offenses cause victims and the fear they generate in the community. Sexual crimes against children are especially heinous because children do not have the ability cognitively to understand what is being done to them when they are molested by the offenders. Most disconcerting is the fact that sex offender is driven to commit sex acts on the innocent like a starving lion is driven to catch its prey so it can eat. This paper sets out to explore mandating treatments for the offender both in prison and when they emerge back into society, to present arguments concerning the benefit of treatments, and to understand the Constitutional implications of mandated treatment programs.



Mandating Sex Offender Treatment Programs.

There are arguments both for and against mandating rehabilitation. Many studies suggest that the recidivism rate for those who participated in rehabilitation was lower than those who did not participate. But the research seems to vary quite a bit with many different dynamics not being considered. The two big problems in determining recidivism are:



1) Only a very small percentage of those who are victims of sexual abuse ever report it.

The National Crime Victimization Surveys (Bureau of Justice Statistics) conducted in 1994, 1995, and 1998 indicate that only 32 percent (one out of three) of sexual assaults against persons 12 or older are reported to law enforcement. And the statistics for boys who are abused by men are especially grim. Abused boys do not report abuse because they are embarrassed, ashamed and sometimes to young to understand it all so they sometimes wait 30 years before getting counseling or telling anyone. This can flaw results when trying to measure the effectiveness of treatment. This we do know: the abuser leaves in the wake of his crimes destroyed human beings who have been stripped of their dignity.



2) Statistics suggest that most sex offenders who are caught for the fist time or so have committing dozens of sex crimes before ever getting caught. This also makes it difficult to determine how well treatment programs work. Research using information generated through polygraph examinations on a sample of imprisoned sex offenders with fewer than two known victims (on average), found that these offenders actually had an average of 110 victims and 318 offenses (Ahlmeyer, Heil, McKee, and English, 2000). Another polygraph study found a sample of imprisoned sex offenders to have extensive criminal histories, committing sex crimes for an average of 16 years before being caught (Ahlmeyer, English, and Simons, 1999).



Statistics that are Available Reveal Treatment Works and Should be Mandated.

The good news is even though findings could be flawed, most studies do show that treatment is positive. One set of results indicated that sex offenders who participated in relapse prevention treatment programs had a combined rearrest rate of 7.2 percent, compared to 17.6 percent for untreated offenders. (Alexander 1999)

Additionally, Barbaree and Marshall (1988) found those who participated in treatment had a recidivism rate of 18 percent over a four-year follow-up period, compared to a 43 percent recidivism rate for the nonparticipating group of offenders. Armed with these findings, treatment seams to be a positive for everyone involved. This treatment should be continued after release, but at the cost to the abuser. To require states to pay for rehabilitation places the punishment on the tax-payers.


Is Mandated Treatment for Sex Offenders a Violation of their Constitutional Rights?

Convicted Sex Offenders have waived their liberty when they commit unspeakable sex acts with both adults and children. The entire purpose of the Department of Corrections (DOC) is to punish and rehabilitate offenders. When an offender goes to a correctional facility, he has lost the right of freedom. This means he mandated to submit to authorities in prison. For example, prison mandates the offender to eat the meals prepared for him (meaning he can not demand different food), he must wear what clothes are provided, he must sleep on a bed with sheets, blankets, pillows provided, he must use the bathroom in an open space for all to see, and the list goes on and on. Mandating counseling is no different. If anything, sex offenders have too many protections: free housing with free food, free board, free cable, free library and education programs, free access to exercise, free electricity; free counseling, free health care.













References



Alexander, M.A. (1999). Sexual offender treatment efficacy revisited. Sexual Abuse: A Journal of Research and Treatment, 11 (2), 101-117.



Ahlmeyer, S., Heil, P., McKee, B., and English, K. (2000). The impact of polygraphy on admissions of victims and offenses in adult sexual offenders. Sexual Abuse: A Journal of Research and Treatment, 12 (2), 123-138.



“An Audit Report on Selected Rehabilitation Programs at the Department of Criminal Justice.” Texas State Auditor. March 2007. Report No. 07-026. Retrieved Oct 20, 2009. http://www.sao.state.tx.us/reports/main/07-026.html



Barbaree, H.E. & Marshall, W.L. (1988). Deviant sexual arousal, offense history, and demographic variables as predictors of reoffense among child molesters. Behavioral Sciences and the Law, 6 (2), 267-280.



http://www.csom.org/pubs/recidsexof.html



"pedophile" (n.d.)". The American Heritage Dictionary of the English Language, Fourth Edition. 2008-05-06.



Dr. Wilson, Doctoral Degree
Category: Writing Homework
Satisfied Customers: 332
Experience: Doctorate in Law; BA English
Dr. Wilson and other Writing Homework Specialists are ready to help you
Customer: replied 2 years ago.

Thank you very much for your help.

Customer: replied 2 years ago.

Just checking to see how the papers are coming along.

Expert:  Dr. Wilson replied 2 years ago.
Hi. Sorry I should have kept you posted. I am done with the one that is due today. I'm editing and will have it for you by 2pm California time if it is OK with you.
Customer: replied 2 years ago.

Thank You Very Kindly

Expert:  Dr. Wilson replied 2 years ago.
All done. Just click here to retrieve. Please review. If you need any changes let me know. I have also pasted it below but you know I don't like doing that because I lose all of the formatting. Good luck. I am almost done with the other one due on the 12th. Good luck.

Pre-Sentence Investigation Reports

By: Your Name







Pre-Sentence Investigation Reports



Pre-Sentence Investigation Reports have been, and still are, a source of debate in the world of criminal law and procedure. A Pre-Sentence Investigation Report (PSIR) is an investigatory report on the history of a defendant before the judge sentences the individual convicted of a crime. The supporters of the use of the report defend the use of the report by claiming that the report is supposed to aid the judge by giving the judge any information about the defendant, both aggravating and mitigating, that the judge could use when sentencing the defendant. The critics of PSIR believe that it is essentially allowing the judge to circumvent the rules of law and evidence, which specifically are there to protect the defendant from the possibility that a judge or jury would be more apt to find him guilty, or supply a harsher punishment based upon past indiscretions and hearsay. This paper sets out to analyze the pros and cons of these reports.



The Case for the PSIR.

The supporters of the PSIR hold that the strength of using these reports is that the reports fulfill a plethora of purposes, and are often likened to the recommendations that are written by clerks for judges to use when sentencing individuals who have been convicted of a crime. The genesis and the original intent of the use of the report dates back a century and a half. In the 1840s, John Augustus campaigned for those who had been convicted of crimes, and suggested that sentencing all criminals for the same crime the same way was unfair because some of the defendants had sketchy pasts while others were good men who fell into a bad way. It was meant to provide fairness for defendants who did not deserve harsh punishments.

Modernly, these reports provide an organized document, or dossier, of the criminal's past and present, criminally and civilly speaking. It puts into one document all of the essential information on a criminal so that those who rely upon the information therein will have everything they need when dealing with the defendant within one document, rather than having to piecemeal information from various documents and individuals. It makes the entire process more organized and efficient. The report contains both legal and extralegal information, including defendant's criminal history, plea bargains, custody status, pending cases, gang affiliations, substance abuse history, health, finances, education, employment, marital status, military past, and any other things that would help in the administration of the process concerning the individual who is convicted.



The Federal Rules of Criminal Procedure rule 32 deals with the PSIR. The rule gives guidelines for the report, including what the report must contain, why the report is used, what factors to use, etc. Modernly, the report goes hand in hand with codified sentencing guidelines. The goal is to help the court determine an appropriate sentence for each defendant, specifically.

The report is also used to best determine, for the Corrections Departments, what institution a defendant should carry out his sentence, when defendant will be eligible for parole, what programs or services will best reeducate and rehabilitate defendant, and to calculate a release date and any other special needs or considerations that deal specifically with each defendant.



The Case Against the PSIR.

The biggest problem with the PSIR, and its biggest weakness, is that it takes into account information based on hearsay, conjecture, and a host of other non-factual, unprovable and legally inadmissible material. Although the original intent was to protect the defendant, it has modernly evolved into a loophole to the law which enables anyone involved in the legal process to know basically every single aspect, true or not, of any given defendant. It is ripe with misuse. There is a reason why there is a body of law called Evidence. There is a reason why some evidence is inadmissible in court. There are rights constitutionally given to all individuals that protects them from government-bullying and government intrusiveness into an individual's life. The right to privacy is paramount. The article, “Down the Rabbit Hole” in the “For the Defense” publication written by Russ Born (April 18, 2000) best summarizes the problem with the PSIR:

“Generally, the state (or judge) seeks to rely on extremely subjective, hearsay-laden documents such as police reports and pre-sentence reports as 'evidence' that the defendant committed a 'violent' crime. In other words, they attempt to “go behind” the prior conviction by looking at the alleged facts of the crime to determine whether the crime was 'violent'. This practice violates due process. Moreover, this practice will inevitably lead to "ad hoc mini-trials" concerning prior offenses that have long since gone stale.”



The most balanced approach to dealing with the strengths and weaknesses of each side is to forge a strict guideline with both sides considered. A sort of revamping the system to best comport modernly with the laws of the land. Once a defendant is indicted, he is already at a disadvantage in that it is the state and its people, or the U.S. and its people against named defendant. The title of criminal cases, alone, are enough to overwhelm any defendant. The law needs to eliminate the non-facts from these reports and must preserve the rights of all citizens, guilty or not, as stated in the Constitution.

References



"The History of the Presentence Investigation Report". Center on Juvenile and Criminal Justice. Retrieved February 2, 2007



"Federal Rules of Criminal Procedure - Rule 32 (LII 2009 ed.)"



Law.cornell.edu. Retrieved 2010-03-18.



Leanne F. Alarid and Carlos D. Montemayor (March., 2010), Attorney Perspectives and Decisions on the Presentence Investigation Report: A Research Note, 21, Criminal Justice Policy Review



Russ Born, (April 2000) Down the Rabbit Hole, Special Proposition 200 Issue, For the Defense, Volume 10, Issue 4. Retrieved from:

http://www.pubdef.maricopa.gov/docs/2000/200004-ftd.pdf

http://www.law.cornell.edu/rules/frcrmp/rule_32



Michael G. Santos, Understanding Pre-sentence Investigation Reports, PrisonerLife.com (October 28, 2001). Retrieved from:

http://www.prisonerlife.com/articles/articleID=8.cfm



Dr. Wilson, Doctoral Degree
Category: Writing Homework
Satisfied Customers: 332
Experience: Doctorate in Law; BA English
Dr. Wilson and other Writing Homework Specialists are ready to help you
Customer: replied 2 years ago.
Thank You Very Kindly
Customer: replied 2 years ago.
Here's my other assignment. This one is due on the 18th.

Based on your readings and research, in a 2 page paper, using APA style formatting, explain the sociological, political, and economic catalysts for prison violence.


Thank you very kindly for all of your help.

Expert:  Dr. Wilson replied 2 years ago.
Hi. I will have the one that is due today to you early this afternoon. If that is not ok, just let me know and I will get it to you earlier. I got your next assignment due the 18th and I will start working on it. Thanks so much.
Customer: replied 2 years ago.
The will be fine you can have it to me later
Customer: replied 2 years ago.
This is a dicussion that I am working on it's due tomorrow by ten p.m. I know it's short notice but is there anyway that you can help me with it. Thank You Very Kindly.

According to your text and your reading “Risk and Protective Factors of Child Delinquency” state in 300-500 words, which of the risk factors, in your opinion, are most significant in terms of victimization and delinquency? Least significant? Which of the protective factors are most significant? Least significant?
Customer: replied 2 years ago.
This is what one prson wrote.

The most significant risk factor to children in my opinion is the family risk factors. It sounds cliché’ but our children are our future. We greatly increase their chances of developing anti-social behaviors by not paying enough attention to them, not showing them the love they need, or provide the nurturing nature that they deserve. This leads them to seek the attention from others and depending on where you live can increase chances for delinquency; which can tie into peer risk factors. Then there are also certain conditions that, through no fault of the child, may impact their development. Some are broken homes, being placed in bad foster homes, parent criminality, or a new endemic – homelessness.
The least significant risk factor to children in my opinion would have to be the individual risk factors. Looking at the list, things like the correlation of violence and video games and early anti-social behavior/aggression are things that can be identified and controlled by effective parenting. And this isn’t popular, but I view labels like Conduct Disorder (CD), Emotional and Behavior Disorders (EBD), Attention Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD) to be copouts. I saw this just yesterday, a kid stands up in the cart, the mother sitting down talking on the phone tells her 2-3 year old “no, sit down” three or four times while the kid continues to stand up and crawl from the seat into the basket. How is her child supposed to take her seriously if she is not willing to enforce her position? All he learned was that I’m free to continue my actions because mom is all talk.
When it comes to protective factors, my most significant is obviously the family protective factors. I believe that effective parenting, along with having a close bond is important to the development of good values. With that close bond there must be high expectations and the willingness to correct “bad” behavior. As for my opinion on the least significant protective factor, I am unable to pull one from the list. I believe that the best case scenario is to have each of them help to develop the child. That last statement does not mean that I believe only the well rounded has a chance to succeed. I believe that with the proper support, just a few people from each environment can have a positive impact on a developing child.
Expert:  Dr. Wilson replied 2 years ago.
Hi. I would be happy to help. How about I get started tonight if I have time, but most likely tomorrow a.m. and have it to you by noon or so California time? I will have the one due today to you shortly.
Dr. Wilson, Doctoral Degree
Category: Writing Homework
Satisfied Customers: 332
Experience: Doctorate in Law; BA English
Dr. Wilson and other Writing Homework Specialists are ready to help you
Customer: replied 2 years ago.
Thank U Very Kindly
Expert:  Dr. Wilson replied 2 years ago.
OK all done. Just click here to retrieve. Please review. Let me know if you need any changes. I have also pasted the doc below but you know the drill: we lose all of the apa formatting:


Family Environment as a Predictor of Adolescent Delinquency

By: Your Name


Family Environment as a Predictor of Adolescent Delinquency



Researchers have sought out answers for the increasing rate of delinquencies among the youth. Many factors have been suggested to have correlative and/or causal links to delinquency. Webber (1997) has suggested that these factors can essentially be reduced to three fundamental factors: societal, individual, and/or family.



Purpose of the Study

The purpose of this the article about family environment and adolescent delinquency is to the research and analyze the relationship, if any, between family environment and adolescent delinquency. The study focuses on family cohesion, adaptability and family status. The study found that there was a relationship between family environment and adolescent delinquency. A deeper analysis (based on the data), was undertaken to assess underlying relationships between family status and the two components of the interactionist model (adaptability and cohesion.). For nontraditional families, there was a significant relationship between delinquency and cohesion. Not so for traditional two-parent married households.



The Participants

Adolescents participated via a study that used self-report data. Specifically, the article notes that “One hundred twenty-seven 9th graders at a medium-size rural public high school completed the FACES III, the modified Self-Report Delinquency Scale, and a short demographic questionnaire. Parental permission was obtained, confidentiality was assured, and all subjects were treated according to APA ethical guidelines.” The study and analysis only involved the adolescents, not the parents or guardians. Hence, the results are from an adolescent the perspective.

The Results

The results revealed that for nontraditional families, there is a relationship between family cohesion (family environment) and the development of delinquent behavior. For traditional families, conversely, there was found to be no significant relationship between delinquency and either cohesion or adaptability.



The aforementioned results are not new for the subject matter. Many studies have been done over the years that support the findings. Among those listed in the article are the Rosenbaum (1989) findings states that adolescents who have a strong bond with their parents are less likely to be delinquent.; Flannery et al (1990) found a lack of parental supervision after school places adolescents in a higher risk of delinquency; both Featherstone et al (1993) and Cashwell and Vacc (1996) found two parent intact traditional families with healthy communication and cohesiveness reduces risk of delinquent behavior more than children from less traditional families.

Modernly, these findings still test true, and in fact have gotten worse. A recent study found, of homes where there is no father: 63% of youth suicides are from fatherless homes as are 90% of homeless and runaway children; 85% of children with behavior disorders, 80% of rapists, 71% of high school dropouts, 70% of youths in the state-operated institutions, 85% of youths in prison ...just to name a few, all come from fatherless homes.





Children have not the mental capacity or development to discern and to act with self-control as can an adult. Proper behavior is taught, mainly through modeling right behavior. The number of delinquencies is at a pandemic rate of growth and seems to go hand in hand with the divorce rate and the out-of-wedlock birth rate...but that is politically incorrect to point out. Again, with no stable two-parent homes, there is a lack of discipline, supervision, modeling of good behavior. This article solidifies the finding that kids are rapidly deteriorating. However, the article sanitizes the issue and tends to ignore this elephant in the room. It uses the term “increased risk” to mean growing pandemic of lost kids, and uses the term “non-traditional homes” rather than articulating that the problem (the elephant) is broken, unstable homes that produce helpless, hurting, angry and sad kids desperate to feel loved and a sense of belonging. But the article is a good start in the right direction.













References


Cashwell, C. S., & Vacc, N. A. (1996). Family functioning and risk behaviors: Influences on adolescent delinquency. School Counselor, 44, 105-114.



Parenting Statistics. Dad’s World, 2007. Web. 9 Feb. 2010. <http://www.dadsworld.com/parenting-statistics/importance-of-fathers.html.>





Featherstone, D. R., Cundick, B. P., & Jensen, L. C. (1993). Differences in school behavior and achievement between children from intact, reconstituted, and single-parent families. Family Therapy, 20, 37-48.



Flannery, D. J., Williams, L. L., & Vazsony, A. T. (1999). Who are they with and what are they doing? Delinquent behavior, substance use, and early adolescents' after school time. American Journal of Orthopsychiatry, 69, 247-253.



Rosenbaum, J. (1989). Family dysfunction and delinquency. Crime and Delinquency, 35, 31-44.



Webber, J. (1997). Comprehending youth violence. Remedial and Special Education, 18, 94-109.



http://thefatherlessgeneration.wordpress.com/statistics/-(US Dept. Of Health/Census)





Dr. Wilson, Doctoral Degree
Category: Writing Homework
Satisfied Customers: 332
Experience: Doctorate in Law; BA English
Dr. Wilson and other Writing Homework Specialists are ready to help you
Customer: replied 2 years ago.
Just checking to see how things r coming along
Expert:  Dr. Wilson replied 2 years ago.
OK all done. If you do not want to pay me for this I totally understand. I wrote it for discussion purposes, not for documentation presentation purposes. I might have misunderstood the purpose of this assignment. If I have misunderstood and this doc is for presentation, then please do not pay me. Nonetheless, the information for discussion purposes should serve you well:

Risk and Protective Factors of Child Delinquency



Starting point:

Risk factors for child delinquency operate in several domains: the individual child, the child’s family, the child’s peer group, the child’s school, the child’s neighborhood, and the media. Most professionals agree that no single risk factor leads a young child to delinquency


Risk Factors that are most significant in terms of victimization and delinquency.

Although some risk factors are common to many child delinquents, the patterns and particular combination of risk factors vary from child to child. early on in a child’s life, the most

important risks stem from individual factors (e.g., birth complications, hyperactivity, sensation seeking, temperamental difficulties) and family factors (e.g., parental antisocial or criminal behavior, substance abuse, and poor child-rearing practices


The risk factors for child delinquency discussed in this Bulletin are categorized into four groups: (1) individual, (2) family, (3) peer, and (4) school and community:


Individual factors

● Early antisocial behavior

● Emotional factors such as high

behavioral activation and low

behavioral inhibition

● Poor cognitive development

● Low intelligence

● Hyperactivity

Family factors

● Parenting

● Maltreatment

● Family violence

● Divorce

● Parental psychopathology

● Familial antisocial behaviors

● Teenage parenthood

● Family structure

● Large family size

Peer factors

● Association with deviant peers

● Peer rejection

School and community factors

● Failure to bond to school

● Poor academic performance

● Low academic aspirations

● Living in a poor family

● Neighborhood disadvantage

● Disorganized neighborhoods

● Concentration of delinquent

peer groups

● Access to weapons



Risk factors that are least significant in terms of victimization and delinquency.

  • Frequent disciplinary interventions were linked with more disruptive behavior; conversely pupil behavior was better when teachers used ample praise


  • Teachers who spotted disruptive behavior early and dealt with it appropriately and firmly with the minimum of interference had good results and did not lose students’ attention


  • High expectations meant good academic performance and good behavior


  • Tasks of responsibility given to children resulted in better behavior


  • Students were affected negatively by poorer teacher role models and positively by good teacher role models


  • It is important that all children have some success and positive feedback, but it must be genuine


  • When staff acted together in the areas of what was taught (curriculum) and how students were governed (behavior), there was better attendance and better behavior.


Protective factors that are most significant.


Prosocial behavior in early development, such as sharing and helping, stable home environment, good relationship between child and parent(s), likes school:

Best Practices: Primary Intervention
Conflict resolution training
parent training
home maker visits for at risk families
after school programs
mentor programs
Wraparound case management services that encompasses all areas of a child's support system
Multi systemic therapy: intensive home-based therapy
Boy Scouts/Girl Scouts (promotes leadership and ethics)
Big Brothers/Big Sisters (strengthens relationships)
Boys and Girls Club (promotes academic achievement and community)
Medications for severe emotional disorders


Protective factors that are least significant.

Best Practices: Secondary and Tertiary Interventions
Reducing contact with peers associated with delinquency and encouraging contact with prosocial peers
Early offender programs, specific to regional areas

Dr. Wilson, Doctoral Degree
Category: Writing Homework
Satisfied Customers: 332
Experience: Doctorate in Law; BA English
Dr. Wilson and other Writing Homework Specialists are ready to help you
Customer: replied 2 years ago.

Thank you very kindly for your help. It was suppose to be for a class discussion and I appriciate it and all of your help. Hope that you and your family have a great and wounderful week. It is a great discussion piece.

Customer: replied 2 years ago.
Here's another discussion I will need a little help with.In 300-500 words, should parents and guardians be held legally responsible when a juvenile commits a violent crime? Why or why not?
Expert:  Dr. Wilson replied 2 years ago.
Hi. I am happy to help again. I just need to know by when do you need this discussion?
Customer: replied 2 years ago.
It's due on the 17th. Thank you very much for your help.
Expert:  Dr. Wilson replied 2 years ago.
Got it. Will do. No problem. Thanks.
Expert:  Dr. Wilson replied 2 years ago.
Here you go. Click here. Hope it helps. It is pasted below as well:











Parental Liability for Child's Violent Crimes


Discussion By: Your Name































Parental Liability for Child's Violent Crimes

Discussion

For years there has been a debate on whether parents/guardians should be held responsible when a juvenile commits a violent crime. As with every other complicated questions in life, especially legal questions, the answer is often, “It depends.” For the sake of this discussion, the term parent will encompass legal guardian as well.


Suffice it to say the answer will not be “yes” or “no.” It is easy for the legal system to shirk responsibility by blaming everything on the parent. In fact it is trendy. But it is neither legal, not logical to do so. This is where the lazy social workers must put down their lattes, roll up their sleeves, and do some research and analysis. With that in mind, the answer to the question of parental liability can only be studied by breaking the elements of the question down into categories: age,actus reas/mens reas, zero tolerance policies gone awry, recidivism, identity of guardian, home life, intellectual capability of child offenders, and any other factors that are relevant to the topic.


Age.

The acts of a 5 year old obviously going to be analyzed differently than the same act by a 17 year old. (That point, alone, is enough to exemplify why there is no easy “yes” or “no” to the underlying question of parental liability.) For example, a five year old who goes into the store with his mommy who asks his mommy for a candy bar, and when she says no slips the candy into his pocket is not the same as if a 17 year old comes into the same store and slips candy into his pocket because he has no money or just wants to look cool in front of his friends. The crime is the same. The criminal intent, conversely is as different as black is from white. The five year old probably didn't take his afternoon nap and is grumpy, the 17 year old is clearly defiant. To charge the parent is irrational because the law must be consistent, and there is clearly no consistency in this situation.


Mens rea/actus rea

Legally, in order for a crime to be committed, the actor must have both mens rea, criminal intent, and actus rea, criminal act. Taking the example from the age category, in either case, if the parent is held liable for the act of stealing, then the charge will be challenged on the basis and well established law that requires that in order to be guilty of a crime, the actor must have criminal intent and a criminal act. The parent in neither case had either. Hence, it is legally impossible to charge the parent for the crime.


Zero tolerance policies gone awry.

Many schools have gone completely insane when it comes to their zero tolerance policies. There are countless situations where children have been arrested for clearly crazy reasons. To name a few:

a five year old was arrested for sexual assault when he allegedly tagged another student on or near the other student's groin area. There was no one to corroborate the victim's claims. Here is a top 19 list of crazy arrests of kids:


#1 At one public school down in Texas, a 12-year-old girl named Sarah Bustamantes was recently arrested for spraying herself with perfume.

#2 A 13-year-old student at a school in Albuquerque, New Mexico was recently arrested by police for burping in class.

#3 Another student down in Albuquerque was forced to strip down to his underwear while five adults watched because he had $200 in his pocket. The student was never formally charged with doing anything wrong.

#4 A security guard at one school in California broke the arm of a 16-year-old girl because she left some crumbs on the floor after cleaning up some cake that she had spilled.

#5 One teenage couple down in Houston poured milk on each other during a squabble while they were breaking up. Instead of being sent to see the principal,they were arrested and sent to court.

#6 In early 2010, a 12-year-old girl at a school in Forest Hills, New York was arrested by police and marched out of her school in handcuffs just because she doodled on her desk. “I love my friends Abby and Faith” was what she reportedly scribbled on her desk.

#7 A 6-year-old girl down in Florida was handcuffed and sent to a mental facility after throwing temper tantrums at her elementary school.

#8 One student down in Texas was reportedly arrested by police for throwing paper airplanes in class.

#9 A 17-year-old honor student in North Carolina named Ashley Smithwick accidentally took her father’s lunch with her to school. It contained a small paring knife which he would use to slice up apples. So what happened to this standout student when the school discovered this? The school suspended her for the rest of the year and the police charged her with a misdemeanor.

#10 In Allentown, Pennsylvania a 14-year-old girl was tasered in the groin area by a school security officer even though she had put up her hands in the air to surrender.

#11 Down in Florida, an 11-year-old student was arrested, thrown in jail and charged with a third-degree felony for bringing a plastic butter knife to school.

#12 Back in 2009, an 8-year-old boy in Massachusetts was sent home from school and was forced to undergo a psychological evaluation because he drew a picture of Jesus on the cross.

#13 A police officer in San Mateo, California blasted a 7-year-old special education student in the face with pepper spray because he would not quit climbing on the furniture.

#14 In America today, even 5-year-old children are treated brutally by police. The following is from a recent article that described what happened to one very young student in Stockton, California a while back….

Earlier this year, a Stockton student was handcuffed with zip ties on his hands and feet, forced to go to the hospital for a psychiatric evaluation and was charged with battery on a police officer. That student was 5 years old.

#15 At one school in Connecticut, a 17-year-old boy was thrown to the floor and tasered five times because he was yelling at a cafeteria worker.

#16 A teenager in suburban Dallas was forced to take on a part-time jobafter being ticketed for using foul language in one high school classroom. The original ticket was for $340, but additional fees have raised the total bill to $637.

#17 A few months ago, police were called out when a little girl kissed a little boy during a physical education class at an elementary school down in Florida.

#18 A 6-year-old boy was recently charged with sexual battery for some “inappropriate touching” during a game of tag at one elementary school in the San Francisco area.

#19 In Massachusetts, police were recently sent out to collect an overdue library book from a 5-year-old girl.

Kind of makes it difficult to hold parents responsible for outlandish and illegal arrests of their children.


Recidivism.

A child who has time and time again been delinquent and been involved with a criminal act is more dangerous than one who has only one or two counts of criminally violent behavior. The advent of the three strikes law is proof that chronic violent acts should be treated more harshly than a one or two time act.


Identity of Guardian.

This factor is obvious. A guardian who is a criminal themselves are more likely to not avoid the criminally violent behavior of their child in custody. This is a no-brainer.


Home Life.

Home life goes hand in hand with guardian. If a consistent juvenile criminal is violent and comes from a violent home, that is what the child knows and all the child knows. For that child, there is no choice to perform a volitional act. Violence is just as much as a reaction to them as laughing is when something is funny. The parent in know way can be held responsible, at least on the vicarious level, to be liable for their children's criminal acts because there are so many dynamics that come into play.


Intellectual Capability

This factor is obvious. If a child is mentally challenged the law is required to judge that child's acts as acts of a developmentally slow child. These child juveniles, even when committing a violent crime, cannot be held to account as a child who possesses the ability to know and understand the wrongness of their behavior; and hence, the parent are similarly not liable for the special needs of the child.


Conclusion.

Each case must be considered on a case by case basis. Do do otherwise is a travesty of the due process clause of the 14th Amendment.


References

www.childwelfare.gov/can/factors

www.cdc.gov/.../youthviolence/riskprotectivefactors.html

www.ncjrs.gov/pdffiles1/ojjdp/193409.pdf

www.crimesolutions.gov/TopicDetails.aspx?ID=69



Dr. Wilson, Doctoral Degree
Category: Writing Homework
Satisfied Customers: 332
Experience: Doctorate in Law; BA English
Dr. Wilson and other Writing Homework Specialists are ready to help you
Expert:  Dr. Wilson replied 2 years ago.
Hi. I found some typos in the document I just posted for you. The funniest one is the last sentence which reads "Do do otherwise is a travesty of the due process clause of the 14th Amendment." It should read, "To do otherwise......14th Amendment.

There is another one where I wrote know instead of no. It is under the heading Home Life. Sorry. I guess that is why I rely on the customers to check my work for typos because I only have one set of eyes. Typos that use real words are not caught by spell check.

I am working on your paper due tomorrow, the 18th. Again, thank you.
Expert:  Dr. Wilson replied 2 years ago.
Here you go. Just click here. Please review. It is also pasted below. Good luck.


Prison Violence

By: Your Name



















Prison Violence



Out of the three catalysts, sociological, political and economic, economics has by far the biggest impact on prison life and hence, prison violence. The following is a brief breakdown of the factors and their impacts realistically, not theoretically on prison violence:



Sociological Catalysts

In the article “Social Climate and Prison Violence” by Hans Toch, PhD., it is proposed that there are two theories on prison violence: 1) The people in prison are violent by nature; and 2) Prison makes convicts violent because the convicts are just reacting to being locked up all the time. In other words, the violent prone and the reactionists (Toch, 1978). It seems that every era has its trends. Modernly, the trend is to understand how criminals react to being disrespected, and to anticipate aggressive reactions by prisoners. The proponents of the social theory conclude that understanding social conflicts, and planning for aggression, can facilitate behavioral changes such as violence in prisoners, and will help to mitigate some of the violence.


Political Catalysts

Politics just gets in the way of any real and positive growth and changes that are beneficial to the individual and the society at large. The most ridiculous rendition of crap-based political solutions come from James L. Lang's article, “About Gender-Based Violence.” He, as many talking heads do, wraps up male violence in a neat and tight little bow. He surmises that it is the patriarchal role of men that make them more violent than women. He suggests that this can be untaught. Basically, if society feminizes its men, there would be less violence.


If politics has a way to fix violence, then more people need to donate to politicians campaigns so they can stay in office and make more laws to change more people, and this goes on and on and on to ad nauseum. Using Lang's reasoning, if men who are sent to prison learn to be mommies, and are injected with estrogen and grow breasts, they just might stop being so darn violent. It is the product of men feeling pressure and licensed to act as they want, because they feel pressured by society to be personally and societally responsible father-figures. All satire aside, politicians have no place in prison, except maybe in a cell, themselves.


Economic Catalysts

Economics is the biggest factor in violence in prison. The positive take on prison violence and economics is in Lance Steagall's article “The Economic Crisis As a Catalyst for Prison Reform.” He purports that the positive that has come out of the economic crisis is that because many prisons and other correctional facilities and staff have budget problems due to the economic situation, a second look has to be taken at prisoners and their violent behaviors. Steagall nails it.


The economics of prison is something most individuals, politicians and social welfare workers are probably unfamiliar with. Most think that a lack of money makes men angry. This is certainly a factor for everyone. To go a step further, prisons have gotten into the bad habit, to say the least, of profiting off of inmates. For example, the United States is the most free and opportunistic country in the world. Every day people risk their lives to sneak in. No one finds people willing to die to try to get into any other country. With that said, why then does the United States have the largest prison population in the world? It doesn't make sense. The happiest and most free people in the world are also the most criminal? But when one follows the money (past the budget problems), the money leads to a thriving business of using prison inmates as hybrid employees/indentured servants by private companies. Perhaps the anger stems from the fact that in addition to being punished for their bad decisions, they are ultimately chumps and they know it. Prisoners may be bad but they are not dumb. They are also not without a yearning for self-respect.


Unbeknownst to most people, most prisons are big money makers and most are run and owned by private companies. These companies have hit the jackpot because unlike doing business in China and Mexico and paying the workers a dollar a day, these companies do not even have to leave the country, and are accountable to no entity other than the prisons, themselves. Prisoners are not exactly credible individuals, so they will not be believed if they come forward with any grievances against the business of prison.


Conclusion.

Of the three topics studied, social, political and economic catalysts to prison violence, economics by far has the biggest impact. Prisoners are mostly from poor homes and have never had stability. Seventy-eight percent of prisoners come from one-parent fatherless households. This kind of blows the theory that it is the patriarchal pressure that makes men violent...most prisoners being raised without fathers and all. Prisoners, like other people, struggle to make a buck. There is nothing more esteem-building and encouraging than receiving payment for a job well done. No one can take that feeling away. The business of prison seems to take every opportunity to disallow these prisoners from building their lives properly. If the prisoners are focused on rehabilitation and accomplishments, rather than on hate-oriented fear of punishment, then the businesses would lose valuable employees as a result. Less prisoners make less money.

References



XXXXX, XXXXX &Maruna, Shadd (2009) The impact of disrespect on prisoners’ aggression: outcomes of experimentally inducing violence-supportive cognitions, Vol. 15, Issue 2-3, p. 235-250.

Lang, James, Political Connections: Men, Gender and Violence. p. 32.



Steagall, Lance. (2009). The Economic Crisis as a Catalyst for Prison Reform. http://my.firedoglake.com/lancesteagall/2009/07/14/the-economic-crisis-as-catalyst-for-prison-reform/



Toch, Hans. (1978). Social Climate and Prison Violence, p. 21. http://heinonline.org/HOL/LandingPage?collection=journals&handle=hein.journals/fedpro42&div=63&id=&page=



http://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/10683160802190970.






Dr. Wilson, Doctoral Degree
Category: Writing Homework
Satisfied Customers: 332
Experience: Doctorate in Law; BA English
Dr. Wilson and other Writing Homework Specialists are ready to help you
Customer: replied 2 years ago.
Here's my other assignment. Again thank you very very much for all of your help.

In a 2 page paper, using APA style formatting, based on your readings and research, do you think the criminal justice system failed John Gardner's victims when his parole was not revoked?

This one is due on the 26th.
Expert:  Dr. Wilson replied 2 years ago.
Got it. Looks like an interesting one...
Customer: replied 2 years ago.
Here's the link to the article this link goes to the John Gardner,
http://www.ktla.com/news/landing/ktla-gardner-sentencing,0,4001483.story?page=2
Customer: replied 2 years ago.
Can you help me with these few questions.

1. Differentiate between restorative justice and retributive justice. Provide examples

2.Define and discuss the funnel effect. Be sure to include its effect on delinquency

3.
Compare and contrast the UCR and the NCVS

4.
Discuss juvenile self-report surveys, compare them to official statistics

5.
Discuss the importance of the refuge period

6.
Discuss the child savers—who were they and what was their philosophy?

7.
Compare and contrast the juvenile rights period with the juvenile court period

8.
Discuss the Gault decision and the ramifications of the decision on the juvenile justice system

9.
Discuss the provisions of the Uniform Juvenile Court Act.

10.
Differentiate between classical theory and positivist theories

11.
Discuss the two theories that exist to explain the purpose of the law

12.Discuss whether any single theory provides a complete explanation?

13.
Differentiate between the function of punishment according to the Durkheimian and Marxist perspectives

14.
Discuss the two competing world views that have existed over the centuries. What are the important concepts of each view?

15.
Discuss the key aspects of adolescent development

16.
Differentiate between the five risk factors

17.
Discuss the characteristics of a healthy family

18.
Discuss the three developmental pathways to delinquency to include the behaviors associated with each

19.
Discuss the two most serious consequences for children who live in poverty

20.
Differentiate between the three levels of child maltreatment

21.
Compare and contrast federal and state child neglect and abuse laws

22.
Discuss the cycle of violence. Provide an example

23.
Differentiate between serious, chronic, and violence delinquents

24.
Discuss predictors of youth violence

25.
Discuss status offenses. Should status offenses be decriminalized? Justify your answer.

They are due on the 21st. Sorry for the short notice.


























Expert:  Dr. Wilson replied 2 years ago.
Ya sure. When are the due?
Customer: replied 2 years ago.
They are due the 21st
Customer: replied 2 years ago.

Hope that you and your family are doing well. And I was checking to see how things are coming along. Again Thank You Very Much For All Of Your Help With Everything.

Expert:  Dr. Wilson replied 2 years ago.
Hi. Almost done. I will have it to you by 5pm CA time. Just a couple more.Cool
Expert:  Dr. Wilson replied 2 years ago.
Hi. It is taking me longer than I expected. The questions are way more involved than usual so I have had to read, research, analyze and then write the answers. So sorry. It will be 6 or so by the time I can finish.
Customer: replied 2 years ago.
I am very greatful to you for all of your help and for taking time out of your busy schedule to help me.
Expert:  Dr. Wilson replied 2 years ago.
Sorry this is a bit tardy but this took soooooo much longer than I expected. Here it is:

Short Answers for: ISLNDR Due 21st February 2012

1. Differentiate between restorative justice and retributive justice. Provide examples: Restorative (a.) a crime is an act against the state, violation of law, an abstract idea; Restorative(b.) is rather an act against community; a. the criminal justice system controls, b. crime control lies in the community; a. Offender accountability defined as taking punishment, accountability defined as assuming responsibility and repair harm; a. crime as individual act; b. rather, crime is both individual and community responsibility; a. treats of punishment to deter and it changes behavior; b. rather, it is alone not effective and needs community support; a. victims are peripheral, b. rather victims are central; a. offender has deficit, b. he has ability to repair; a. focus on blame and guilt, b. rather, problem solving. Hence, the focus is for a. punishment, for b. restoration and community oriented.

Example: a. criminal goes to jail and pays fines; b. criminal, in addition to a., participates in repairing harm by counseling and working with victim to repair the harm.


2.Define and discuss the funnel effect. Be sure to include its effect on delinquency: Funnel effect is how crime cases are processed in your area, starting with the number of reported crimes and continuing with the proportion that result in charges, trials, guilty pleas or other dispositions, and the average amount of time that convicts spend behind bars or on probation. Its effect on juveniles is that less juveniles get stigmatized with delinquency adjudication on their record. Policy demands giving juveniles a second chance.

3. Restorative justice and retributive justice-Compare and contrast the UCR and the NCVS:

UCR: Uniform Crime Reports-collects stats from local and state law agencies on part 1 offenses; problem is only counts crimes known to police NCV-survey of victims in US. Both deal with data on crime. UCR focuses on crimes and criminals; whereas NCV focuses on victims.

4. Discuss juvenile self-report surveys, compare them to official statistics:

Unofficial survey of crime data. Data for criminologists study and do not rely on government for data. Juveniles are easier to access via school, courts, detentions, and tend to tell the truth about criminal behavior, but they can lie or not understand the questions. Hence, official stats are recorded crimes and are more reliable.

5. Discuss the importance of the refuge period:

1824-1899, reformers created separate institutions for youths such as houses of refuge, reform schools and foster homes. The importance was dealing with juveniles as offenders who strayed and have a second chance; whereas adult criminals were punished. It established the policy of helping delinquents change their lives so they can grow up as law abiding citizens, without anyone knowing of their past mistakes in their childhood. Children are held to not know and understand fully their criminal acts and hence should not be punished as adults are who have the maturity know and understand their criminal behavior.

6. Discuss the child savers—who were they and what was their philosophy?

The Child Savers were 20th Century Progressive era reformers whose intent was to mitigate the roots of child delinquency and change and also to change the treatment of juveniles under the justice system. These women reformers organized in 1909 to stem the tide of 10,000 young offenders who passed annually through the city's court system. The greatest accomplishment of the Child Savers was the creation of the first juvenile court which appeared in Chicago in 1899. This court was founded on two principles both highly advocated by the Child Savers. These two principles were formed on the basis that “juveniles were not ready to be held accountable for their actions” and “that they were not fully developed and could rehabilitate easier than adults”


7. Compare and contrast the juvenile rights period with the juvenile court period:

Juvenile Court Period started in 1899 and went through 1960. In 1899 Illinois established the First Juvenile Court. The key features were that it removed those below 16 years from adult criminal court; separated children from adults in institutions, had informal procedures and rules, used probation officers and prohibited detention for children below 12. The Juvenile Rights Period by contrast was from 1960-1980 implemented by LynXXXXX XXXXX and his Great Society and War on Poverty. It was during the Civil Rights Era and was characterized by decriminalization, where California separated status offenses from criminal offenses in 1961; New York created new classification for non-criminal offenses; and on the Due Process prong, Ken vs U.S. required waivers for transfers and Gault resulted in a juvenile's right to counsel, right against self-incrimination and a right to confront witnesses.


8. Discuss the Gault decision and the ramifications of the decision on the juvenile justice system:

In re Gault, 387 U.S. 1 (1967), was a landmark U.S. Supreme Court decision that held that juveniles accused of crimes in a delinquency proceeding must be afforded many of the same due process rights as adults, such as the right to timely notification of the charges, the right to confront witnesses, the right against self-incrimination, and the right to counsel. The impact of this case upon the juvenile justice system is that the system started treating offenders with their Constitutional rights that all accused in the USA are afforded.

9. Discuss the provisions of the Uniform Juvenile Court Act:

In 1968 the Delinquency Prevention and Control Act was passed and it was to reform the juvenile justice system. The act provided for the care, protection and development of youths, without the stigma of a criminal label, by a program of treatment, training and rehabitation in a family environment when possible.

10. Differentiate between classical theory and positivist theories:

The classical theorists believe in the concept of free will when explaining crime. If the rewards for being a criminal are greater than the retribution it would bring then criminal behavior seems more likely. This theory would predict that extreme punishments such as flogging or death would deter people from all crimes.


By contrast, the positivist theories discount the role of free will; instead it takes into account factors such as genetic transmission, personality, learning and moral development. The sociological perspective is also taken into account. Emphasis is placed on anomie (a lack of moral standards in society) and strain resulting from poverty imposed by a rigid class structure. Strategies to reduce crime would involve treatment at an individual level or intervention at a social level.

11. Discuss the two theories that exist to explain the purpose of the law:

The purpose of the law was two fold: first to implement programs that could reteach or rehabilitate juveniles in the way they should go; second, to punish juveniles with an emphasis on directing them to right and civil behavior and providing incentives and role-models for the pursuit of such civil living.

112. Discuss whether any single theory provides a complete explanation?

No single theory provides a complete explanation because there are so many dynamics that go into juvenile crime. However, a bad or broken family life has been a consistent factor in both juvenile and adult crime. Hence, encouraging strong and balanced households in which to raise children is paramount.

13. Differentiate between the function of punishment according to the Durkheimian and Marxist perspectives:

First, these theorists did not see crime and punishment as aberrant, but as having the power to construct a larger social order. Thus, rather than intimately linking crime with punishment, they saw both within the context of a greater social and economic environment. Second, they were skeptical, if not outright dismissive, of the two conventional theories of penal justification. Third, all three showed an interest in the philosophical ramifications of taking seriously the historical changes in penal practices.



14. Discuss the two competing world views that have existed over the centuries. What are the important concepts of each view?

The two theories are math and God. Math says it is better to kill one man who destroys ten good people by putting them in debt, dealing dishonestly with them, etc., than to let the bad man live and thereby allowing ten more people to be hurt or destroyed. The other world view is that God is in control and every man is precious to God. We are all created in His image with the inalienable rights of life, liberty and pursuit of happiness. The importance of the math view is that it may keep certain evils from growing, spreading and ultimately taking over the society. The importance of the God view is that God forgives, and man can be rehabilitated of his crimes.


15. Discuss the key aspects of adolescent development:

Adolescents experience a growth spurt, which involves rapid growth of bones and muscles. This begins in girls around the ages of 9-12 and in boys around the ages of 11-14.



  • increased sweating especially under arms

  • growth of pubic and underarm hair, and facial and chest hair in boys

  • changes in body proportions

  • masturbation and fantasies about sexual intimacy

  • in boys, enlargement of testicles, erections, first ejaculation, wet dreams, deepening voice

  • in girls, breast budding, increased vaginal lubrication and the beginning of the menstrual cycle

See ReCAPP's edition on Puberty for more information on changes that occur during puberty.

The physical changes of early adolescence often lead to:

  • New responses from others
    In response to these physical changes, young adolescents begin to be treated in a new way by those around them. They may no longer be seen as just children, but as sexual beings to be protected — or targeted (Get Organized: A Guide to Preventing Teen Pregnancy, 1999). They face society's expectations for how young men and women "should" behave.

  • New concern with physical appearance and body image
    Both adolescent boys and girls are known to spend hours concerned with their physical appearance. They want to "fit in" with their peers yet achieve their own unique style as well.

Many adolescents experience dissatisfaction with their changing bodies. Weight gain is a natural part of puberty, which can be distressing in a culture that glorifies being thin. In response, some adolescents begin to diet obsessively. About 20% of all females aged 12-18 engage in unhealthy dieting behaviors. Some of these adolescents develop eating disorders such as anorexia nervosa or bulimia.

Risk factors for girls developing eating disorders include:

  • low self-esteem

  • poor coping skills

  • childhood physical or sexual abuse

  • early sexual maturation

  • perfectionism
    (American Psychological Association, 2002)


For more information on body image and eating disorders, see ReCAPP's edition on Body Image.

top

Cognitive Development

A dramatic shift in thinking from concrete to abstract gives adolescents a whole new set of mental tools. They are now able to analyze situations logically in terms of cause and effect. They can appreciate hypothetical situations. This gives them the ability to think about the future, evaluate alternatives, and set personal goals. They can engage in introspection and mature decision-making. As a result of their growing cognitive abilities, most developing adolescents will:

  • Become more independent.

  • Take on increased responsibilities, such as babysitting, summer jobs, or household chores.

  • Shift their school focus from play-centered activities to academics.

  • Begin to consider future careers and occupations.

  • Look to peers and media for information and advice.

  • Begin to develop a social conscience: becoming concerned about social issues such as racism, global warming and poverty.

  • Develop a sense of values and ethical behavior: recognizing the value of traits such as honesty, helpfulness, caring for others.

As adolescents begin to exercise their new reasoning skills, some of their behaviors may be confusing for adults. It is normal for them to:

  • Argue for the sake of arguing.

  • Jump to conclusions.

  • Be self-centered.

  • Constantly find fault in the adult's position.

  • Be overly dramatic.

Emotional Development

Adolescents are faced with the large task of establishing a sense of identity. The new cognitive skills of maturing adolescents give them the ability to reflect on who they are and what makes them unique. Identity is made up of two components (American Psychological Association, 2002):

  • Self-concept
    The set of beliefs about oneself, including attributes, roles, goals, interests, values and religious or political beliefs

  • Self-esteem
    How one feels about one's self-concept

The process of developing a sense of identity involves experimenting with different ways of appearing, sounding and behaving. Each adolescent will approach this exploration in his or her own unique way.

Adolescents must also develop relationship skills that allow them to get along well with others and to make friends. The specific skills that they need to master as part of their emotional development include:

  • Recognizing and managing emotions.

  • Developing empathy.

  • Learning to resolve conflict constructively.

  • Developing a cooperative spirit.


16. Differentiate between the five risk factors:

By the age of 21 years, 28·8% of the sample reported having thought about killing themselves and 7·5% reported having made a suicide attempt. The childhood profile of those at greatest risk of suicidal behavior was that of a young person reared in a family environment characterized by socio-economic adversity, marital disruption, poor parent–child attachment and exposure to sexual abuse, and who as a young adolescent showed high rates of neuroticism and novelty seeking. With the exception of the socio-economic and personality measures, the effects of childhood factors were largely mediated by mental health problems and exposure to stressful life events during adolescence and early adulthood. Mental health problems including depression, anxiety disorders, substance use disorder, and to some extent conduct disorder, in addition to exposure to adverse life events, were significantly associated with the onset of suicidal behaviors.

Findings support a life course model of the aetiology of suicidal behavior in which risk of developing suicidal behavior depends on accumulative exposure to a series of social, family, personality and mental health factors.


17. Discuss the characteristics of a healthy family:

Family communication on a regular basis; family dinners together; family interaction; family encouragement; parental involvement in student's activities; parental support for failures; sibling support system at school; strong faith and values taught in the home; purposeful self-esteem builders by parents.


18. Discuss the three developmental pathways to delinquency to include the behaviors associated with each:

Three pathways we hypothesized in our previous work: (a) An Authority Conflict Pathway prior to the age of 12, that starts with stubborn behavior, and has defiance as a second stage, and authority avoidance as a third stage; (b) A Covert Pathway that starts with minor convert acts, has property damage as a second stage, and moderate to serious delinquency as a third stage; and (c) An Overt Pathway that starts with minor aggression, has physical fighting as a second stage, and violence as a third stage.

19. Discuss the two most serious consequences for children who live in poverty:

The most well-documented effect of childhood

poverty is on educational achievement. The lack of educational

achievement has a cascade effect on children’s life

chances because those who grow up poor have lower

literacy rates, higher rates of dropping out, and higher

delinquency rates. Research shows very clearly that

illiteracy is strongly correlated to delinquency and criminal

behavior. Another major consequence of poverty is that

low income often leads to residence in extremely poor

neighborhoods characterized by social disorganization and

few resources for child development.

Other well-documented effects of child poverty are

on nutrition and health. Research shows clearly that poor

children experience diminished physical health. While few

children in America actually starve, nutritional deficits

have marked effects on the growth, eventual height, and

possibly cognitive development of children raised in

poverty. Poor children suffer from emotional and behavioral

problems more often than nonpoor children, although

these effects are less strong than the effect of poverty on

educational achievement.


20. Differentiate between the three levels of child maltreatment:

primary prevention programs, directed at the general population (universal); secondary prevention programs, targeted to individuals or families in which maltreatment is more likely (high risk); and tertiary prevention programs, targeted toward families in which abuse has already occurred (indicated)


Distinctions among primary, secondary, and tertiary prevention do not necessarily reflect the way prevention-related services are actually organized and provided. Rather than sorting prevention initiatives into mutually exclusive categories, prevention is increasingly recognized as occurring along a continuum. A comprehensive system of care for improving outcomes for children and families needs to include strategies that coordinate resources across the entire continuum, from primary to secondary to tertiary prevention.


21. Compare and contrast federal and state child neglect and abuse laws:

The Federal Child Abuse Prevention and Treatment Act (CAPTA) (42 U.S.C.A. § 5106g), as amended by the CAPTA Reauthorization Act of 2010, defines child abuse and neglect as, at minimum:

  • "Any recent act or failure to act on the part of a parent or caretaker which results in death, serious physical or emotional harm, sexual abuse or exploitation"; or

  • "An act or failure to act which presents an imminent risk of serious harm."

This definition of child abuse and neglect refers specifically to parents and other caregivers. A "child" under this definition generally means a person who is younger than age 18 or who is not an emancipated minor.

All States have enacted laws and policies that define State roles and responsibilities in protecting vulnerable children from abuse and neglect. Issues addressed in statute include mandatory reporting, screening reports, proper maintenance and disclosure of records, domestic violence, and other issues.


22. Discuss the cycle of violence. Provide an example:

The term cycle of violence refers to repeated and dangerous acts of violence as a cyclical pattern, associated with high emotions and doctrines of retribution or revenge. The pattern, or cycle, repeats and can happen many times during a relationship. Each phase may last a different length of time and over time the level of violence may increase.

It often refers to violent behavior learned as a child and then repeated as an adult, therefore continuing on in a perceived cycle.

A cycle of abuse generally follows the following pattern:

  • Abuse – The abuser initiates aggressive, verbal or physical abuse, designed to control and oppress the victim.

  • Guilt – The abuser feels guilty for inflicting abusive behavior, primarily out of a concern of being found guilty of abuse rather than feelings of sympathy for the victim.

  • Excuses – Rationalization of the behavior, including blame and excuses.

  • "Normal" behavior – The abuser regains personal control, creates a peaceful phase in an attempt to make the victim feel in the relationship.

  • Fantasy and planning – thinking of what the victim has done wrong how he or she will be punished and developing a plan to realize the fantasy.

  • Set-up – the plan is "put in motion."

Example is man who tells wife or girlfriend that if she leaves him he will kill her and her/his children. He threatens first by yelling, then hitting, beating, and ultimately inflicting serious bodily harm or death to the woman and sometimes the children.


23. Differentiate between serious, chronic, and violence delinquents:

Serious crimes are those that involve serious injury to another or a serious or grand theft of property like stealing a car or car-jacking. Chronic is characterized by the delinquent who is constantly committing petty thefts over and over again. Partly out of necessity, and partly due to habit, these offenders seem to be filling a void or necessity left by poverty. Violent delinquents are the most disturbed of teens who have grown up with violence all around them. It is characterized by drug and alcohol induced rage.


24. Discuss predictors of youth violence:

Predictors are arranged in five domains: individual, family, school, peer-related, and community and neighborhood factors. Individual factors:

v Pregnancy and delivery complications.

v Low resting heart rate.

v Internalizing disorders.

v Hyperactivity, concentration problems,

restlessness, and risk taking.

v Aggressiveness.

v Early initiation of violent behavior.

v Involvement in other forms of antisocial

behavior.

v Beliefs and attitudes favorable to

deviant or antisocial behavior.

Family factors:

v Parental criminality.

v Child maltreatment.

v Poor family management practices.

v Low levels of parental involvement.

v Poor family bonding and family

conflict.

v Parental attitudes favorable to

substance use and violence.

v Parent-child separation.

u School factors:

v Academic failure.

v Low bonding to school.

v Truancy and dropping out of

school.

v Frequent school transitions.

u Peer-related factors:

v Delinquent siblings.

v Delinquent peers.

v Gang membership.

u Community and neighborhood

factors:

v Poverty.

v Community disorganization.

v Availability of drugs and firearms.

v Neighborhood adults involved in

crime.

v Exposure to violence and racial

prejudice.


25. Discuss status offenses. Should status offenses be decriminalized? Justify your answer:
A status offender is a juvenile charged with or adjudicated for conduct that would not, under the law

of the jurisdiction in which the offense was committed, be a crime if committed by an adult. The most common examples of status offenses are chronic or persistent truancy, running away,

being ungovernable or incorrigible, violating curfew laws, or possessing alcohol or tobacco.

There are numerous possible causes of status offense behaviors. These noncriminal behaviors are

often caused by poor family functioning or dynamics, school problems, youth characteristics or

community problems. For example, research indicates that risk factors for potential truancy include

domestic violence, academic problems, substance abuse, lack of parental involvement in education,

and chronic health problems.ii Research also indicates that many youth who run away were

physically or sexually abused at home in the year prior to their runaway episode. Family dysfunction

and drug use in the company of the child are also endangerment factors for youth who run away.


I believe some or all status offenders are dependent or neglected children. I believe status offense systems lack programs, services, or resources to help youth

and their families in critical need of assistance. I believe research in this area has linked status offense behavior to later delinquency. For example,

truancy accounts for the majority of status offense cases that come to the attention of juvenile

courts and continues to be a major problem that negatively influences the future of our youth.

Truancy has been clearly identified as one of the strongest early warning signs that youth are headed

for potential delinquency or educational failure. A 20 year longitudinal study found that truant

youth were eight times as likely to become delinquent as non-truant youth.




Dr. Wilson, Doctoral Degree
Category: Writing Homework
Satisfied Customers: 332
Experience: Doctorate in Law; BA English
Dr. Wilson and other Writing Homework Specialists are ready to help you
Customer: replied 2 years ago.
Can you help me with this assignment. It's due on the 28th.

Critique this article, “Role of genotype in the cycle of violence in maltreated children”, and in 1-2 pages using APA style formatting, discuss your findings.

Also wanted to see how things with other one. And again I am very greatful to you for all of your help with everything.
Expert:  Dr. Wilson replied 2 years ago.
Hi. Yes I can help. I also want to confirm that you still need the following on the 26th:
"based on your readings and research, do you think the criminal justice system failed John Gardner's victims when his parole was not revoked?" Hence, I am doing 2 papers for you one due on the 26th and one due on the 28th. I am just clarifying so that I don't forget one like I did last time. Thanks.
Customer: replied 2 years ago.
U are doing two papers for me, one due on the 26th and the other on the 28th.
Expert:  Dr. Wilson replied 2 years ago.
Hi. Just checking in to let you know your papers will be finished on time. Cool
Customer: replied 2 years ago.
Thank you very very much
Expert:  Dr. Wilson replied 2 years ago.
Here you go. Just click here to retrieve. I have also pasted it below, but as you know the format is lost when I do that. Please review. I am working on your other paper. Good luck.











A Critique of the Gardner Case

By: Your Name













A Critique of the Gardner Case



For some reason, the American Legal System has always considered the rights of children to be less important than that of adults. For example, if a person kills and throws a baby in the trash, and another person kills and throws in the trash an adult, the one who through the baby in the trash inevitably gets less time in prison. Further, if some one kills an adult, and another kills a child, the deceased adult's death is treated as more valuable in that the legal system punishes the killers of adults with longer sentences. This criticism is appropriate. This inequity is reminiscent of how the legal system treated minorities and women when crimes were committed against them pre-civil rights. Lighter sentences were handed down for the same crime if committed against woman and minorities; harsher sentences if a crime were committed against an adult white male. The court system has worked hard to right these wrongs via civil-rights, but nothing has been done about child-rights. The American Legal System allows for correction of wrong thinking, and the correction of considering children less valuable than adults is long overdue.


Nothing speaks to this issue of inequitable rights of children more than the Gardner case. John Gardner is currently serving two life sentences back to back for the killings of 14 year old Amber DuBois and 17 year old Chelsea King. This monster was no secret to the justice system before he killed. He had been tried and convicted of the beating and molestation of a 13 year old girl in San Diego in 2000. Although the maximum sentence for such a crime was 11 years in prison, and although the court-appointed psychiatrist who treated Gardner urged the prosecution and judge to give Gardner the maximum sentence, Gardner was given just 6 years and served 5. Why?


Perhaps a child's life is less valuable than is an adult's because of the legalization of abortion. This decline in the value of life has led to more crimes against children. Since abortion was legalized in 1973, the number of reported cases of child abuse has increased by 1,497%, from 167,000 in 1973 to 2.5 million in 1991. Politicians have played a key role in this because many judges are appointed by them. Judges give lighter sentences for crimes against children, as the Judge did in the Gardner case.


Politicians are supposed to be role-models. When Barack Obama was named President, the whole world could not help but watch history in the making. But his first Executive Order as President of the United States was to remove the ban of federal money to support international organizations that use the money in part to fund abortions. How weird. That is not what we expected to be the very first Order from the very first black President; an order to facilitate tax-payer monies to be used for international abortions. What is ironic is that it is the African-Americans who are most aborted. The African-Americans represent 13 percent of the U.S. population yet represent 36 percent of abortions in the United States. The lives of African-Americans are claimed in abortions twice as frequently as they lose their lives to violent crimes, AIDS, cancer, heart disease and motor vehicle accidents combined. In 2007 the CDC reported that, although African-Americans only make up 25% of the population in New York, 49.8% of all abortions in New York are of black babies. The President thus encouraged even more genocide of African-Americans. The President is supposed to be a role model, sworn to protect the life, liberty and property of Americans. What message did Barack Obama convey when he was the only senator that voted against giving aid to a baby who survived its attempted killing? What is the most disturbing, however, is how the president recently tried to force religious institutions to pay for procedures and medications that prevents pregnancy that were against the tenants of these religions.


These political decisions impacts on how Americans value life. It is no wonder that Gardner got off with just a slap on the wrist for molesting and beating the child in San Diego. Because Gardner beat and raped a mere child, his crime was seen as not as bad as if he would have done the same thing to an adult. The aforementioned reasons in this paragraph gives strong factors to explain the decline in value of a child's life. Those factors might be the answer to the one word sentence,“Why,” at the end of the second paragraph of this essay.


This paper is not an argument for or against abortion. It is only a look into the possible genesis of potential reasons for the growing number of Americans, especially in the Legal System, who do not punish crimes against children as they should. Judges have been desensitized to the killing of children as infants, as live babies birthed three-quarters of the way, and as older children. The problem is not so much killers like Gardner. He is a sick demonic example of the scum of the earth. The problem is the Legal System not valuing children. Gardner would not have had the opportunity to kill two children if the legal system would have valued more the life of his first victim.


Gardner only got half of his potential sentence for molesting and beating a child. He was released early and not monitored post-release. He then killed more children. These killings were avoidable. The American Legal System had better evolve to protect the lives and well-being of children, in the same way it did for women and minorities during the civil rights era, before we lose even more children. Some estimate that abortion is the number one killer in America. To not conversate on this important issue is to be intellectually dishonest in every respect. (Unfortunately such topics can not be discussed objectively because both political parties in the United States have prostituted their views to whomever will contribute to their campaigns.) It is no wonder Gardner only got sentenced to half of the maximum prescribed by law. To call the Gardner case a travesty of justice and a failure to his victims is an understatement.

References


The Abortion Debate." 123HelpMe.com. 25 Feb 2012
<http://www.123HelpMe.com/view.asp?id=149963>.


http://cnsnews.com/news/article/federal-report-almost-half-babies-aborted-nyc-were-black


http://www.amptoons.com/blog/2004/01/14/roe-v-wade-and-infanticide/


http://www.feministsforlife.org/taf/1997/fall/despkill.htm


https://www.google.com/search?q=has+infanticide+increased+since+Roe+v+Wade&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&rls=org.mozilla:en-US:official&client=firefox-a


http://www.rightgrrl.com/carolyn/infanticide.html


http://www.wpclinic.org/parenting/fetal-development/



Dr. Wilson, Doctoral Degree
Category: Writing Homework
Satisfied Customers: 332
Experience: Doctorate in Law; BA English
Dr. Wilson and other Writing Homework Specialists are ready to help you
Customer: replied 2 years ago.
Here's my other assignment. This one is due on the 1st of Mar.

In a 2-3 page paper, using APA style formatting, based on your reading and research, is a juvenile too too young to be charged with murder? Consider the following issues when responding to this topic:

1) Did the juvenile have the mental capacity to know right from wrong?
2) Based on the circumstances surrounding the crime, would alternative sanctions work? Will rehabilitation work?
3) What are the consequences of trying a juvenile as an adult?

Customer: replied 2 years ago.
This assignment is due on the 3rd

In 1-2 page paper and using APA style formatting, explain what form of restorative justice do you find most appealing?
Expert:  Dr. Wilson replied 2 years ago.
OK I got it: 2/28, 3/1, 3/3
Expert:  Dr. Wilson replied 2 years ago.
OK all done with the paper due on the 28th. Just click here to retrieve. Please review. I have also pasted the paper below but you know that the apa formatting gets all messed up when it is pasted. I am working now on the paper due on the 1st and 3rd.










Role of Genotype in the Cycle of Violence in Maltreated Children

By: Your Name














Role of Genotype in the Cycle of Violence in Maltreated Children


When reading the article, “Role of Genotype in the Cycle of Violence in Maltreated Children” it eerily brings one back to the days of Hitle,r and the Eugenics programs that stemmed from them, and crept their way into American law. Back in those days, a mere 50 years ago or so, the state was allowed to sterilize its own citizens if the government believed that the genetic make up of the individual in question has bad genes. For example, if a female had a brother with Down's Syndrome, or a sister in jail, etc., it would be evidence enough to force that female to be sterilized for the community good so that these genes would not spread and multiply. Even the churches pushed the Eugenics agenda, and this Article reeks of the dross left over from those ignorant and fascist times in America that most decent people would like to forget.


Like trying to hammer a square peg into a round hole, this article attempts to crudely and disingenuously hammer junk science into the answer to why some maltreated children become violent. The first problem is the children chosen. All boys. Boys are more likely to be aggressive because they have testosterone. For example, if a female is given the same amounts of this hormone, she, too would present more aggressive behavior. This is a well known fact. The Article fails to inform the reader if the control group against which the subjects are measured is made up of girls, boys, a combination, or is there a control group at all. Again, the Article doesn't say. So there is really no way to measure against a true cross-section of the male children.


Next, the article contradicts itself on the role of neurotransmitter-metabolizing enzyme monoamine oxidase A (MAOA) activity in maltreated boys. In the introduction, for example, the Article notes that a functional polymorphism in the gene encoding the (MAOA) was found to moderate the effect of maltreatment. But then the article on page 841 says no study has ascertained whether MAOA plays a role in lasting neurochemical correlates in human children who are maltreated, and goes on to note that deficiencies may dispose the organism towards hyperactivity...in rats. Rats bite the head off of their children if they have too many babies in one litter. They are trash-eating, baby-killing rodents and snake food. .Rats are not exactly as effected by maltreatment as childhood as are humans. A study exploring the biological impact of maltreatment must be on animals who need and are wired to need loving responsible parenting. If the study was testing the effect of a chemical on the immune system and used rats, it would be understandable because that study, unlike the MOAO study, involves no emotions.


The Article is a bit confusing, as well. It points out that children with low MOAO may dispose the organism toward neural hyper reactivity to threat. But which came first, the chicken or the egg? Does maltreatment cause deficiencies, or do deficiencies cause the maltreatment and antisocial behavior? Could the children be maltreated because they are hyperactive and antisocial more so than children who are more sedate? What about violent adults who exhibit no deficiencies? And again, what about girls? How does this effect them?


Finally, what is antisocial or violent behavior, the Article does not say. Behavior, for example of a ten year old boy in India or Iran, where boys are taught and encouraged to be aggressive and violent (hitting their wives or sisters if they are disrespectful in any way) may act much differently from a boy in America who is raised in a civilized society where all people are treated equally and have a right to be free from violence against them? A boy in Africa who hunts daily with weapons is much different than is a boy in Canada, England or America who is arrested at school if he even draws a picture of a gun or forgets on a Monday to take his squirt gun out of his backpack from the weekend swim party he attended?


What this is is a bunch of intellectual elites who are trying to sound important so that they will continue to receive grants from the federal government paid by tax-payer's money. What these so called scientists don't point out is when many of these maltreated children are put in loving, wonderful, faith filled homes they inevitably are rehabilitated-not by medicine to raise their MOAO functions, or therapy; rather by love. Love is free. The last sentence of this Article answers all of the skeptics' questions: “Both attributable risk and predictive sensitivities indicate that these findings could inform the development of future PHARMACOLOGICAL treatments.” Follow the money.















References


C.S. Widom, Science 224, 160 (1989).


M.K. Kelley, T.R. Howe, K.A. Dodge, J.E. Bates, G.S. Pettit, Dev. Psychopathol, 13, 891 (2001).


A.V.S. Hill, Br. Med. Bull. 55, 401 (1999).


http://en.wikipedia.org/wiki/Eugenics


http://junkscience.com/what-is-junk-science/


Dr. Wilson, Doctoral Degree
Category: Writing Homework
Satisfied Customers: 332
Experience: Doctorate in Law; BA English
Dr. Wilson and other Writing Homework Specialists are ready to help you
Expert:  Dr. Wilson replied 2 years ago.
Hey do you think it would be OK to turn in the document that is due tomorrow, March 1st the next day on March 2nd instead? I will still be able to complete the one due on the 3rd (on time). If you can not have the one on March 1st late, then I will get it to you late in the evening around 11pm California time by tomorrow on the 1st.
Customer: replied 2 years ago.
It will ok.
Expert:  Dr. Wilson replied 2 years ago.
OK here you go. Sorry it is late but an emergency arose that was out of my control. I will have the next paper on time, tomorrow, for you. Just click here to retrieve. Please let me know if you need any changes. I have also pasted it below, but as you know, format is lost when it is pasted:













Is a Juvenile Too Young to be Charged With Murder

By: Your Name

















Is a Juvenile Too Young to be Charged With Murder



Children have not had experience of life, nor do they have the same mental and intellectual capacities as adults. Hence, it might be considered unfair to treat young children in the same way as adults. The case at bar is a perfect example of why the decision of “whether or not children who commit adult crimes should be tried as adults” needs to be decided on a case by case, and child by child basis.



1) Did the juveniles in the article, Boys Next Door have the mental capacity to know right from wrong?

One of the children, Evan, shows via his words and statements, that although he is immature, he understands right and wrong. Jake, on the other hand, is clearly a follower, and qualifies for the presumption that he is too young to understand the nature of his acts and the wrongfulness of his behavior.



As to Evan, the question of whether “he understands the charges he now faces,” his response shows that yes he did. He said, "I know it's a really high charge, I mean the highest, unless you go and do something to the president," says Evan. "Things could get really ugly, doing time in jail or prison. This ain't quite as bad as prison. But I don't like it, but see I haven't been found guilty yet or innocent or whatever. I haven't had my trial yet." He stated it was a bad crime (high crime). This shows he understands that in relation to other bad acts, the act in this case, murder, was high on the scale of the wrongfulness, both legally and emotionally, of murder.



Evan's response continued, “ If a person any age could commit that kind of crime, then I'm almost positive, I think they should be charged as an adult.” This illustrates that Evan clearly understands the consequence of wrongful acts like murder. In fact, his statements about the severity of the act in the case at bar is almost an admission and a cry for help at the same time. He said, “…Anyone who is able to commit murder has to be a little odd in the head, I guess you could say, like [Ted] Bundy, the serial killer. Yeah. He's a little odd. I know this is only one person and one person isn't a serial killer. But still, anyone can do it once, they can do it again. And I think they should be locked up for as long as they could." This is a savvy statement for a child to make because it shows that he understands that the person who commits these acts not only was wrong in doing so (which most children would know), but goes much further in his analyzation of the criminal mind involved. He very astutely stated that a person who kills is odd and should be locked up for life. Evan, based on his own behavior, at least “could” be tried as an adult, but perhaps not “should.” An argument, therefore, could be made that it would not seem a travesty of justice to hold Evan responsible for this murder.



Jake is an entirely different situation. He is small, shy and a follower. He refers to Evan as his best friend, whereas Evan explains in detail exactly where his friendship stands with Jake, and referred to Jake a “step” friend. Jake's statement shows he defines the status of the friendship based on just time spent with Even; whereas Evan's statement shows a very apt and advanced ability to analyze and judge a friendship in detail...something that most adult males can not even do.



To try Jake as an adult would be a travesty of justice. There is hope for him. Evan, on the other hand nailed it when he said someone who murders like this [murder] is odd, should be held responsible as an adult, and tried as an adult. Again, incredibly astute for a child of 12.

Jake named the book "Sniper" after the Washington, D.C., area shooters in a journal, and said they were his "idols" because "the sniper killed 13 people and they couldn't find out who it was." This is typical of a follow, idolizing what he perceives as strength. What Jake is really admiring is the guts it takes because he is so timid. This is not the makings of a murder, however.



2) Based on the circumstances surrounding the crime, would alternative sanctions work? Will rehabilitation work?

For Evan, maybe not. His response to the hypological question of “whether a kid should be tried as an adult if the kid killed in the same way that Craig was murdered,” tells a lot about Craig. Evan said, “I would give an honest opinion. If a person any age could commit that kind of crime, then I'm almost positive, I think they should be charged as an adult. But since I know I didn't, so I shouldn't." By stating in his “honest” opinion, the use of the word “honest” shows a very precocious ability to understand that his honesty is being questioned, and an advanced ability to, albeit in an immature manner, add credibility to his character knowing it is being questioned. He has a false and grandiose perception of himself that he can actually manipulate the thinking of adults by using the word “honest” and then denying his involvement of the murder. This attempt at formulating credibility for himself shows a deep neurosis, and I don't think any program would rehabilitate him.



For Jake, alternative sanctions would work. So would rehabilitation. He was definitely the weaker of the two, the submissive one. He was small, been teased at school, no doubt. He comes from a broken home. It is not unusual for such a child to be a follower, even if he follows into crime. It is Jake's weakness that caused him to follow Craig, and no doubt Craig's leadership quality. Jake did not get involved because because he was malicious. That is why Jake can be rehabilitated. His state of mind was common and understandable, and hence, can be rehabilitated.



If it is true that Jake in fact did not affirmatively participate in the beating and stabbing of Craig, then he is truly, as suspected, just a follower. There is a huge difference of the state of mind involved in taking action and killing, as Evan did, and just going along with and not having the mental and emotional (and probably physical) ability to stop a crime like this. If Jake indeed just watched, he can be rehabilitated by building up his self-esteem, restoring trust back to his life, receiving therapy to overcome and heal the damage to him by the bullying that he endured because of his size, and applying sanctions to him that facilitate this healing. In other words, the circumstances involved in this case, namely the fact that Jake was the weaker partner and a follower, shows that he is the perfect candidate for juvenile rehabilitation. He can be fixed and made whole. Poor Evan with all of his streetwise and savvy ability, is probably not so fortunate, unfortunately.


3) What are the consequences of trying a juvenile as an adult?

Prosecutor Ed Owens told 60 Minutes II that both of the boys should be tried as adults because of the violent nature of the crime – and the vulnerability of the victim. I disagree.


Are there ever occasions where kids can make a mistake and be given another chance? Is there ever a violent crime where a child can learn from it? Profit from experience and treatment, and still lead a productive life?" asks Johnson, the psychologist in that worked with the boys. I concur.


The consequence of trying a juvenile as an adult varies from case to case. Evan is a danger to society. He has an advanced understanding of murder, naming Ted Bundy, as an example. Most 12 year olds would not even know who that was, or at least not remember his full name. Jake, on the other hand poses no threat to society. As a follower, he just needs to be built up with confidence and training. If he were tried as an adult, the consequences would be devastating. He would be shamelessly and continually beat, raped and berated in prison and would probably end up killing himself.


















References


The Children and Young Persons Act 1933 (23 & 24 Geo.5 c.12), section 50; as amended by The Children and Young Persons Act 1963 (c.37), section 16(1)


"Children in the US Justice System". Amnesty International USA)

Rebecca Leung (2007), Boys Next Door. 60 Minutes. ABC News.

http://www.cbsnews.com/stories/2005/07/22/60II/main710981.shtml


Saving a generation of young people by Dr Don Brash, Justice, 2005











Dr. Wilson, Doctoral Degree
Category: Writing Homework
Satisfied Customers: 332
Experience: Doctorate in Law; BA English
Dr. Wilson and other Writing Homework Specialists are ready to help you
Customer: replied 2 years ago.
Thank U Very Kindly.


This assignment is due on the 12th

Based on your readings and research, in a 2 page paper, using APA style formatting, choose two states that have abolished the death penalty. Interpret the court's reasoning for the abolishment.
Customer: replied 2 years ago.
This one is due on the 10th

View “Juvenile Justice System” and read “Kids on trial: Justice by Geography”. Research the topic “disparities in sentencing of convicted children” or like phrases and see what other information you can find. In 1-2 pages using APA style formatting, summarize your findings.
Expert:  Dr. Wilson replied 2 years ago.
I am happy to produce more documents for you. I forgot to tell you that, because the last paper was late, you do not have to pay me for it. But I see you have already accepted, which means I got paid, I wanted to inform you that perhaps the paper due on March third, tomorrow, should be free. I just wanted to let you know that my obligation to provide timely product for you is important to me, and I want you to know that I understand that it would be wholly appropriate for you not to pay me for the document due on March first because it was late. So, if you do not pay me for the march third document which I will give you tomorrow, I totally agree and understand. It is rare that I have an emergency that comes up, but I have a responsibility, no matter what, to provide you with timely results.

Have a great weekend. I will have your next document for you tomorrow afternoon. Cool
Expert:  Dr. Wilson replied 2 years ago.
Hi. All done. Just click here to retrieve. Please review. Also, I have pasted it below but you know when I do that the document loses all of its formatting. Good luck. Thank you for trusting me with your work:











Restorative Justice

By: Your Name













Restorative Justice



To understand the different types of restorative justice, a quick look at at the two main types of justice, Retributive and restorative justice are in order. In the more Relevant differences between the two: Retributive justice is (a.) a crime is an act against the state, violation of law, an abstract idea; Restorative justice is (b.) an act against community; (a.) treats of punishment to deter and it changes behavior, (b.) rather, it is alone not effective and needs community support; (a.) victims are peripheral, (b.) rather victims are central; (a.) focus on blame and guilt, (b.) rather, problem solving. Hence, the focus is for (a.) punishment, for (b.) restoration and community oriented.



Example: (a.) criminal goes to jail and pays fines; (b.) criminal, in addition to (a.), participates in repairing harm by counseling and working with victim to repair the harm. That brings us to the discussion about the different kinds of restorative justice and what I believe is the best form presented. There are basically four different kinds of restorative justice: community building – peace building – repair building – and celebration. A quick overview is essential in understanding what form is most promising to me:



Community Building – Boyes-Watson, authored an article titled “Community is not a place but a relationship: lessons for organizational development”. She explains community not being defined by a place but the perception of personal connectedness.


Peace Building – The question asked in this form of restorative justice is, “Where might conflict rise?” For example, the #1 cause of death for people 16-24 is car crashes, so when teen drivers come in, those who emphasize Peace building focus on educating teens on this fact.


Repair Building – Circles around a specific crime or conflict. Repairing relationships for victims and their relationship to the crime, the victim to the offender.


Celebration Circles – This is a setting apart of Community from Celebration Circles. It focuses of the fact that individual offenders are already in Community. Many circles, for example, Women’s Circles, Serenity Circles, Healing Circles, are already in place and if those who seek to heal the wrongs of wrong-doers, following the teachings of Native people, and drawing from the wisdom they provide, is paramount because their world view and practices of Circle resonate with Restorative Justice.


I believe the Repair Building is the single most important aspect of Restorative Justice because it forces the wrong-doer to take responsibility for his/her acts, and exposes the wrong-doer to the consequences that have arisen from their wrong-doing. The problem, modernly, with the justice system, and hence with those who commit crimes, is that the wrong-doers are disassociated with the pain and suffering that their actions cause. Video games, and most modern movies glorify and trivialize criminal behavior. Additionally, video games actually gives points to the perpetrator who successfully scores a kill against another individual. This is a twisted understanding of human compassion. Perhaps adults can understand and appreciate the difference between just games and real life, but children who are raised with games and movies that glorify violence and death are subject to, and arguably, become a victim of, the societal degradation of compassion when it concerns the life and well-being of other individuals.


I think that the Repair Building aspect of Restorative Justice provides a system where wrong-doers are reacquainted with the impact that crimes and death have on human beings in real life. I believe there is a greater chance at facilitating an understanding of how crimes affect others, not just how crime affects their world as they know it, when Restorative Justice is implemented in rehabilitation offenders, especially young offenders.




















References


Kris Miner, Different Types of Restorative Justice Circles and a Practitioner Perspective, Restorative Justice and Circles, (2011).

http://circle-space.org/2011/11/14/different-types-of-restorative-justice-circles-and-a-practitioner-perspective/


Lawrence W Sherman and Heather Strang, Restorative Justice: The Evidence, University of Pennsylvania, 200


Liebmann, M. Restorative Justice: How it Works, 2007, London: XXXXX XXXXXsley Publishers, at 33.


Susan Haslip, "The (Re)Introduction of Restorative Justice in Kahnawake: 'Beyond Indigenization'", E Law, Vol. 9 No. 1 (March 2002), Murdoch University, accessed 3 June 2011.



Dr. Wilson, Doctoral Degree
Category: Writing Homework
Satisfied Customers: 332
Experience: Doctorate in Law; BA English
Dr. Wilson and other Writing Homework Specialists are ready to help you
Customer: replied 2 years ago.

Can you help me with this discussion, it's due on the 10. I just want you to know that you have being a very big help with my classes, I owe you great debt of gratitude. Again thank you for all of your help.

 

The death penalty as a punishment mechanism is applied for capital murder cases. Do you think that there are crimes where the defendant should also be considered for the death penalty, believing the punishment fits the crime? Research two other cases that sets precedence for the death penalty to support your argument regarding this issue.

 

 

Expert:  Dr. Wilson replied 2 years ago.
Thank you, XXXXX XXXXX grateful that you trust me with your work. Yes I can do this assignment. FYI: My repeat customers have first priority over all others, so unless I run into a rare personal reason (like the stomach flu or something) I can always take on your questions. Has the work been getting decent grades?
Customer: replied 2 years ago.

They have being, so far I've gotten A's and B's

Expert:  Dr. Wilson replied 2 years ago.
Good.
Customer: replied 2 years ago.
These are due on the 17th can you help me with these few questions,
1.
In 2007 the Bureau of Justice Statistics released nationwide statistics on the prevalence of prison sexual violence. Discuss the characteristics associated with perpetrators and victims of prison sexual violence. What are pervasive myths associated with prison sexual violence and why to they persevere? What if anything can be done to reduce this particular kind of violence in prison?


2.
Identify at least three distinct problems or challenges women face upon release from prison. Discuss how each of these distinct issues affect women’s ability to succeed on the outside. What if anything is the corrections system doing to address these problems?

3.
Name the five basic mechanisms by which inmates are released from prison. Describe each one and discuss their strengths and weaknesses. What is the impact of release mechanism on prisoners, the prison culture, and the prison staff?


4.
What is a civil disability? Name at least three civil disabilities convicts face upon release. How do each of these disabilities influence the possible success of a released prisoner? Which do you think is the most difficult to bear? Why? How do these disabilities affect society?

5.
Compare and contrast the terms “delinquent child,” “neglected child,” and “dependent child.” Originally which type of child was the juvenile system intended to focus on? Which type of child does it currently focus on primarily?

6.
Name at least three unintended consequences of an ever-increasing prison population? Give concrete examples of each. Discuss the political and social affects of these consequences. Are they acceptable? Explain your reasoning.


7.
Identify and describe at least three ways the criminal justice system operates to allow for an overrepresentation of African Americans and Latinos/as in the prisons. Be sure and give one example involving the police, one involving the courts, and one involving corrections.

8.
African Americans and Latinos/as are overrepresented in the criminal justice system. Discuss the social and political consequences of this fact

9.
The method by which someone is executed in the United States has changed over time. Identify at least 3 methods and place them in temporal order. Why does the method change? Why does the method matter? Does changing the method address any of the arguments that surround capital punishment?

10.
What is your response to the argument that the death penalty is disproportionately imposed on minorities and the poor? Consider the following:  What was the finding of the U.S. Supreme Court in the case of McCleskey v. Kemp, and how has this case changed the approach used by defense attorneys in capital cases? Finally, state your opinion on the Supreme Courts’ holdings in McCleskey v. Kemp.










Expert:  Dr. Wilson replied 2 years ago.
Hi. All done with the Discussion Paper. Just click here to retrieve. I put it in a discussion like format so you could use it in discussion and argument. If the format is ok, let me know. I assumed that this document was not to be put in APA format because it is a discussion guide. Let me know if I am wrong and I will re-do it as a formal document in APA format. I have also pasted it below.

Concerning the new assignment, yes I can do it.:


Death-penalty for Non-homicide Crimes Discussion


I think that the death-penalty for a child-rapist who has committed past felonies is not a violation of a defendant's 8th Amendment rights. The reason is because when young children are raped, the act is torture because of how small they are. Hence, child-rape is torture.


There are two cases supporting the death penalty for child rapists: Both cases were reversed, however, once it reached the US Supreme Court. No one has been executed for a non-homicide crime since the death penalty was re-instated in 1976.


Coker v. Georgia: In 1977, the U.S. Supreme Court in Coker v. Georgia, 433 U.S. 584, held that the death penalty for the rape of an adult was "grossly disproportionate" and an "excessive punishment," and hence was unconstitutional under the Eighth Amendment. But the court left the question open as to if the death penalty for CHILD rapist was an 8th Amendment violation as well.

Louisiana v Kennedy: Some states passed new laws allowing the death penalty for the rape of a child. In 2007, the Louisiana Supreme Court upheld the death sentence for Patrick Kennedy for the rape of his step-daughter, STATE OF LOUISIANA v. PATRICK KENNEDY (No. 05-KA-1981, May 22, 2007). Kennedy was convicted in 2003. However, Louisiana's law was struck down by the U.S. Supreme Court on June 25, 2008. This decision also held that the death penalty would be disproportionate for any offense against an individual that did not involve death of the victim.



Argument against Death-penalty for non-homicide crimes.


*A compelling argument against the death penalty for non-homicide crimes is that if you have the death penalty for Rape or kidnapping, then it is in the BEST interest of the criminal to murder his rape victim or kidnapper. After all, it eliminates a witness, and there is no effect on his sentence if caught. Having the death penalty for non-homicide crimes actually reduces the victim's chance of survival.

*Not many rich folks on death row- even for the most heinous of crimes (Menedez bros, Andrea Yates)- XXXXX XXXXX men don't get the death penalty, and pretty white women don't even go to jail!

Concerning the case of Andrea Yates in Texas that murdered her children- you think that if that were a black male, or even a white poor male, in Texas, that they would have been shown the same verdict and overturn on appeal as the middle class white girl?


Argument for death penalty for non-homicide crimes:

Coker v. Georgia.

While serving several sentences for rape, kidnapping, one count of first degree murder, and aggravated assault, Erlich Anthony Coker escaped from prison. Coker broke into Allen and Elnita Carver's home near Waycross, Georgia, raped Elnita Carver and stole the family's vehicle. Coker was convicted of rape, armed robbery, and the other offenses. He was sentenced to death on the rape charge after the jury found two of the aggravating circumstances present for imposing such a sentence: that the rape was committed by a person with prior convictions for capital felonies, and that the rape was committed in the course of committing another capital felony—the armed robbery. The Supreme Court of Georgia upheld the sentence.




Kennedy v. Louisiana:

The State Supreme Court's holding supports death penalty for non homicide crimes, but the US Supreme Court reversed it. Patrick Kennedy had been sentenced to death for the crime under a 1995 Louisiana statute authorizing capital punishment for the rape of a child under the age of twelve. The Louisiana Supreme Court affirmed the conviction, finding that the petitioner's reliance on Coker v. Georgia (1977) was misplaced. In Coker, the U.S. Supreme Court barred the use of the death penalty as punishment for the rape of an adult woman, but it left open the question whether any non-homicide crimes could be punished by death consistent with the Eighth Amendment. The Louisiana Supreme Court reasoned that “children are a class that needs special protection” and therefore the rape of a child is unique in terms of the harm it inflicts upon the victim and society. After losing in the highest court of Louisiana, Kennedy appealed to the U.S. Supreme Court, stressing in his petition that he was “the only person in the United States who is on death row for a non-homicide offense.”


Kennedy v. Louisiana: The state holding supports the position for the death penalty for child rape. The facts are extremely gruesome, and rape of a child especially heinous: Patrick O. Kennedy, a man from suburban New Orleans, Louisiana, was sentenced to death after being convicted of raping his eight-year-old stepdaughter. The rape was uncommonly brutal: it tore the victim's perineum "from her vaginal opening [ ] to her anal opening. [It] tore her vagina on the interior such that it separated partially from her cervix and allowed her rectum to protrude into her vagina. Invasive emergency surgery was required to repair these injuries."


The Louisiana Supreme Court applied a balancing test set out by the U.S. Supreme Court in more recent death penalty cases, Atkins v. Virginia and Roper v. Simmons, first examining whether there is a national consensus on the punishment and then considering whether the court would find the punishment excessive. The Louisiana Supreme Court concluded that the adoption of similar laws in five other states, coupled with the unique vulnerability of children, satisfied Atkins and Roper balancing test.


Statutes allowing the death-penalty for non murder crimes are:


Although no one is on death row for the following crimes, capital offenses exist in state law for various other crimes:

Treason (Arkansas, Calif., Colorado, Georgia, Illinois, Louisiana, Mississippi, Missouri, Washington)
Aggravated kidnapping (Co., Idaho, Il., Missouri, Mont.)
Drug trafficking (Fl., Missouri)
Aircraft hijacking (Ga., Mo.)
Placing a bomb near a bus terminal (Mo.)
Espionage (New Mexico)
Aggravated assault by incarcerated, persistent felons, or murderers (Mont.)


Federal capital statutes for non murder crimes (no one on death row).


Espionage (18 U.S.C. 794)
Treason. (18 U.S.C. 2381)
Trafficking in large quantities of drugs (18 U.S.C. 3591(b))
Attempting, authorizing or advising the killing of any officer, juror,or witness in cases involving a Continuing Criminal Enterprise, regardless of whether such killing actually occurs. (18 U.S.C. 3591(b)(2))















































References


http://www.dcor.state.ga.us/GDC/OffenderQuery/jsp/OffQryRedirector.jsp


http://deathpenaltyinfo.org/death-penalty-offenses-other-murder


Jeffrey Kirchmeier, "Casting a Wider Net: Another Decade of Legislative Expansion of the Death Penalty in the United States," 34 Pepperdine Law Review 1, 16-17 and n.86 (2006).



Coker v. Georgia, 433 U.S. 584(1977).



STATE OF LOUISIANA v. PATRICK KENNEDY (No. 05-KA-1981, May 22, 2007), at 37-56 (reviewing laws allowing the death penalty for crimes that do not involve murder).



Marion Quirk, Memo: Death Penalty - Sexual Crimes (June 13, 2006) (on file with DPIC).


Dr. Wilson, Doctoral Degree
Category: Writing Homework
Satisfied Customers: 332
Experience: Doctorate in Law; BA English
Dr. Wilson and other Writing Homework Specialists are ready to help you
Customer: replied 2 years ago.
were one able to do this also it was due today also


View “Juvenile Justice System” and read “Kids on trial: Justice by Geography”. Research the topic “disparities in sentencing of convicted children” or like phrases and see what other information you can find. In 1-2 pages using APA style formatting, summarize your findings.

Thank u very kindly for ur help
Expert:  Dr. Wilson replied 2 years ago.
Hi. Almost done. Just editing the Kids on Trial paper...
Customer: replied 2 years ago.
No problem
Customer: replied 2 years ago.
Would love your help on these questions also. They are due on the 19th.

1.
Compare and contrast male and female gang members

2.
Determine the family and school risk factors for gang involvement

3.
Discuss the three Rs of the gang culture

4.
Name and explain various juvenile justice responses to the youth gang problem

5.
Summarize the police response to youth crime and violence in our schools

6.
Distinguish the factors that affect how law enforcement officers respond to status offenders

7.
Distinguish between “traditional” bullying and “cyber” bullying

8.
Discuss the four-pronged threat assessment approach

9.
Identify the pros and cons of zero-tolerance policies. Should they be utilized? Why or why not?

10.
Compare and contrast the Justice Model with the Welfare Model

11.
Explain therapeutic intervention. Do you agree with the premise of therapeutic intervention? Why or why not?

12.
What is ISP? Is this a viable alternative? Why or why not? Support your answer

13.
List and describe the four components that are typically included in a modern, comprehensive graduate sanctions system

14.
Discuss the challenges facing juvenile, correctional facilities.

15.
What is re-entry? How is it different from probation? What are the two key components of aftercare? Which do you feel is most important? Why?

16.
Compare the similarities between juvenile correctional institutions and adult correctional institutions in terms of social organization and culture.

17.
Explain the six principles of preventing delinquency as indicated by the OJJDP

18.
Summarize the factors encouraging policymakers to seek reform in the juvenile justice system. Do you agree with the factors? Support your answer

19.
List and explain the nine tenets set for by A Blueprint for Juvenile Justice Reform

20.
Discuss the trends indicating that the united States is moving toward reform in the juvenile justice system.































Expert:  Dr. Wilson replied 2 years ago.
OK all done. Justanswer's site was down for a while today which set me back a bit. So just click here to retrieve. Please review. I have also pasted it below but the formatting is lost when things are pasted directly into this answer box. I am starting on your other stuff. Good luck and have a nice weekend:









Disparity in Sentencing of Kids

By: Your Name















Disparity in Sentencing of Kids


How can it be that juvenile offenders face such a disparity in sentencing state by state when the underlying philosophy and dual purpose in dealing with juveniles are the same-to give children a second chance, and to protect society. This essay sets out to list the most egregious disparities, to provide insight into juveniles who have been sentenced to life in prison, and to offer up suggestions.


Dramatic Disparities in Sentencing Juveniles.

" Procedure varies dramatically from state to state, with nuances such as age, prior record, and seriousness of the offense factored in," says XXXXX XXXXX, who leads the juvenile-justice advisory committee of the National District Attorneys Association. It is unfair and unconscionable for such gross disparity of punishments for the same crimes committed by youths. The Supreme Court has held that juveniles have the right to Due Process. For there to be such a wide disparity in sentencing is a clear violation of a youth's right to have the law applied equally to each youth.


Massachusetts, for example, tries fewer than 100 juveniles as adults each year - compared with 5,000 a year in Florida. An 11-year-old is charged with stabbing a boy to death in Massachusetts and, if convicted, could serve a total of seven years in a juvenile jail; whereas a 12-year-old is convicted of beating a girl to death in Florida and faces life without parole in an adult prison. There are thousands more examples out there.


The disparity tells us that youth are not worth the special attention necessarily applicable to them given their age and experience. Their brains are not even fully developed, and as with an incompetent defendant, can not be held to the same standard as an adult. States have to make a better effort at providing guidelines for sentencing that are similar, or at least minutely consistent with one another without giving up each state's right to their sovereignty in their justice systems. When two separate children commit exact same crime, it is a clear Due Process violation for one to get life in prison and the other to get 7 years juvenile detention. Equal application of the law this is not.


The Imposition of Life Without Parole.

The imposition of life without parole sentences on young people is especially cruel because children are not mentally, emotionally or physically fully developed as are adults. It is a well known and widely accepted policy that juvenile justice is founded on the majority view that children, even those convicted of grave crimes, deserve the opportunity for second chances. There are countless studies and behavioral research that confirm what is recognized by both Federal and State laws: children do not have adult levels of judgment, impulse control, or ability to assess risks. Additionally, it is well-documented that young people who commit crimes are more likely to reform their behavior and have a better chance at rehabilitation than adults. The Supreme Court confirms this:—In Roper v. Simmons, the Court explained, “From a moral standpoint it would be misguided to equate the failings of a minor with those of an adult, for a greater possibility exists that a minor’s character deficiencies will be reformed.”


Suggestions for Change.

The United States is the only country in the world where youths are in prison for life without any opportunity for parole. The biggest irony of all is that the United States has more support systems for youth than all other countries combined. We provide welfare to ensure they eat; their health needs are cared for by any hospital with no questions asked; we pour billions of dollars into their education; we have Child Protective Services and Children Advocates; we have a stable youth rehabilitation policy with supporting programs. Why the high crime rate? When children commit crimes, most of the time it is because of the home life from which they come. 78 percent of all those incarcerated in the U.S. come from single-parent households.


Children are not solely at fault for their actions. They can not possibly be solely at fault. How is a child who can't resist a candy bar be held responsible for his acts in other areas. There is no bright line when children are of age. Each case must be handled on a case by case basis, starting in juvenile court. Children should be presumed to be an infant in legal matters. After all, a child is held to be an infant for the purposes of entering into contracts, and hence can not legally contract. There should be more consistency within the state juvenile systems, and more consistency in how juveniles are legally treated in both civil and criminal law.














References


Ashley Nellis, Ph.D., (2012) The Lives of Juvenile Lifers, The Sentencing Project

http://sentencingproject.org/doc/publications/publications/jj_The_Lives_of_Juvenile_Lifers.pdf


John J. Conrad, Steven M. XXXXX, XXXXX M. XXXXX, XXXXX D. Hanser, (2008), Juvenile Justice: A Guide to Theory, Policy, and Practice

http://books.google.com/books?


Kris Axtman, (Feb. 8, 2001) Kids on trial: 'justice by geography', The Christian Science Monitor,

http://www.csmonitor.com/2001/0208/p1s3.html


Roper v. Simmons, 543 U.S. 551 (2005).


The Campaign for the Fair Sentencing of Youth, Tides Center.

http://www.endjlwop.org/the-issue/


Uniform Juvenile Court Act; chapter 27-20

http://www.legis.nd.gov/cencode/t27c20.pdf


What Parents Should Know About the Juvenile Justice System, Third Judicial District Court. http://www.the3rdjudicialdistrict.com/parentsjjs.htm





Dr. Wilson, Doctoral Degree
Category: Writing Homework
Satisfied Customers: 332
Experience: Doctorate in Law; BA English
Dr. Wilson and other Writing Homework Specialists are ready to help you
Customer: replied 2 years ago.
Thank your very kindly for your help
Customer: replied 2 years ago.
Were you able to work on this assignment for me it was due on the 12th.

Based on your readings and research, in a 2 page paper, using APA style formatting, choose two states that have abolished the death penalty. Interpret the court's reasoning for the abolishment.

Hope that you are your faa safe and family had wey and weekend. As for me my family and had a wonderful weekend.
Expert:  Dr. Wilson replied 2 years ago.
Crud, I didn't see that one. Sorry. I can have it to you in like 2 hours. Just to confirm, that one and the short answers due on the 19th. Is that correct? From now on I will send you a quick note summarizing what I'm working on so that you can correct me if I miss something. Thx.
Customer: replied 2 years ago.
I have one thats due on the 17th and one on the 19th
Expert:  Dr. Wilson replied 2 years ago.
Hi there. All done. Just click here to retrieve. It took a bit longer because it is a complicated issue. I have also pasted the answer below; but you know the formatting gets messed up when I do that:













The Death Penalty Abolished

By: Your Name

















The Death Penalty Abolished



Many states have abolished the death penalty. Some states came to the abolishment based on judicial and/or executive decision. The second group of states that abolished the death penalty did so based on certain provisions of the death penalty.

Abolishment based upon legislative decision.

In December 2005, the New Jersey Senate passed a one-year moratorium on executions by the state, with a commission to determine that the system is efficient and equitable. The measure was passed by the legislature on January 10, 2006.



New Jersey subsequently abolished the death penalty. The abolition vote was based on a compelling report by the New Jersey Death Penalty Study Commission that found the death penalty "inconsistent with evolving standards of decency", that there is no evidence that it "rationally serves a legitimate penological intent", as well as finding that the $72,000 cost of keeping inmates on death row exceeded the $40,000 of keeping them in prison each year, a statistics that excludes cost for public defenders assistance in filing appeals.



On December 17, 2007, following the passage of an abolition bill that passed in the General Assembly by a 44–36 margin, Governor Jon Corzine signed the bill, making New Jersey the 14th state without a death penalty and the first state to abolish it by legislative action rather than by judicial decision.

New Jersey is now the first state to repeal the death penalty since the United States Supreme Court set the framework for the modern capital punishment system in 1976. The reasoning was not due to a case, rather the reasoning pulled from the original case from the United States Supreme Court's first reasoning and holdings concerning the death penalty.



In Gregg v. Georgia, 428 U.S. 153 (1976), the court reinstated the death penalty under a model of guided discretion. New Jersey found that the discretionary process was tainted because of all of the mistakes and inconsistencies uncovered by the report mentioned above. Hence, the legislature, leaning on the Gregg case, believed that they could not in good conscience, be following the law as outlined by the Supreme Court in a state where changes were needed to ensure all defendants' cases would be free from error.



Abolishment based on death penalty provisions.

In June 2004, the state's highest court in New York ruled in People v. LaValle that the state's death penalty statute violated the state constitution. New York has had an effective moratorium on capital punishment since then. Subsequent legislative attempts at fixing or replacing the statute have failed, and in 2008 then-Governor David Paterson issued an executive order disestablishing New York's death row.



People v. LaValle, 3 N.Y.3d88(2004), was a landmark decision by the New York Court of Appeals, the highest court in the U.S. state of New York, in which the court ruled that the state's death penalty statute was unconstitutional because of the statute's direction on how the jury was to be instructed in case of deadlock. New York has since been without the death penalty, as the law has not been amended.



New York most likely based its decision based on the inconsistency of cases, and problems that have arisen in capital punishment cases. New York was fishing for reasons to abolish the death penalty. The reasoning for New York might sound different, but actually the reasoning for abolishment is based on the same concern; namely, that the guidelines for implementing the death penalty have been, and continue to be, adulterated by numerous factors that render the death penalty cruel and unusual punishment.



The debate about the death penalty is alive and well. The questions concerning its Constitutionality will no doubt be a subject of debate for years to come. The important issue to remember and to take into consideration is the varying opinions on for, and against the implementation of the death penalty. After all, the ending of an individual's life is as important as it gets.





References



(English) Maria Medina, « Governor OK with Astorga capital case »

"New Mexico governor bans death penalty". Agence France-Presse. March 18, 2009. Archived from the original on December 23, 2009. Retrieved 2009-12-23. "LOS ANGELES (AFP) — New Mexico Governor Bill Richardson made his state the 15th in the nation to outlaw capital punishment when he signed a law abolishing the death penalty, his office said."

"Quinn signs death penalty ban, commutes 15 death row sentences to life". Chicago Tribune. March 9, 2011. Retrieved March 9, 2011.

Richburg, Keith B. (December 14, 2007). "N.J. Approves Abolition of Death Penalty; Corzine to Sign". The Washington Post. Retrieved April 28, 2010.



"TXXXXX XXXXX' execution and the limits of Twitter". BBC News. 2011-09-23.



In U.S., 64% Support Death Penalty in Cases of Murder



Dr. Wilson, Doctoral Degree
Category: Writing Homework
Satisfied Customers: 332
Experience: Doctorate in Law; BA English
Dr. Wilson and other Writing Homework Specialists are ready to help you
Expert:  Dr. Wilson replied 2 years ago.
OK, the 17th and the 19th involving the short answers. Is that right?
I am working on the short answers you posted that are due on the
17th and the 19th then..and the I always have time for you!!!!!Cool
Expert:  Dr. Wilson replied 2 years ago.
All done with your short answers that are due today. Just click here to retrieve. I have also pasted them below in case you have trouble retrieving the document. I am now working on the short answers due on the 19th...

Short Answers due: 03-17-2012

1.

In 2007 the Bureau of Justice Statistics released nationwide statistics on the prevalence of prison sexual violence. Discuss the characteristics associated with perpetrators and victims of prison sexual violence. What are pervasive myths associated with prison sexual violence and why to they persevere? What if anything can be done to reduce this particular kind of violence in prison?


Aggressors: other studies have shown that African Americans are more likely than Whites to perpetrate cases of sexual threats and/or sexual assaults and less likely to be victims of such threats and/or assaults. Targets: Mainly white males of medium build who are single and heterosexual. According to statistics, this is the most. Younger inmates are more likely to be targets of sexual assaults than any other age group within correctional facilities. The myth perpetrated is that homosexuals are the sexual predators and most victimized. Resolutions are better training for officials, better protection for inmates, and better counseling for aggressors and targets alike.

2.

Identify at least three distinct problems or challenges women face upon release from prison. Discuss how each of these distinct issues affect women’s ability to succeed on the outside. What if anything is the corrections system doing to address these problems?

Women face a low recidivism rate, unlike men. However, that doesn't mean they don't struggle upon release. One article put it in the best terms: Most women who are released from prison are still wearing their prison apportioned under garments. Women face serial poverty, serial unemployment and are more likely to be victimized by men and/ or on the streets. Success outside of prison is difficult when there is no money. Poverty can drive women, for example, to prostitution or selling drugs for money to survive; or worse, if they have a child to support. Similarly, unemployment forces women into bad behaviors done just to survive. No one wants to hire an ex-con. Because women are already weakened via poverty and have turned to acts that destroys their self-esteem, like prostitution, this makes for a perfect target for aggressive men to exploit and abuse. What can be done is those who have pulled themselves out of the problem need to mentor women in these poor communities. They need to speak at schools, etc. Unfortunately personal responsibility can not be legislated. So there needs to be a personal touch in assisting women, kind of like the Marjory Mason center. More people and churches need to get involved.

3.

Name the five basic mechanisms by which inmates are released from prison. Describe each one and discuss their strengths and weaknesses. What is the impact of release mechanism on prisoners, the prison culture, and the prison staff?

Traditional considerations for parole:

– recidivism risk

– participate in prison programs

– deterioration if incarcerated longer

– retribution – sufficient punishment

– impact on family


Expiration of sentence occurs generally in jurisdictions using determinate sentencing statues, where sentence length (usually statutorily determined maximum) is determined by statue, with statutorily prescribed reductions. No conditions or supervision. Mandatory parole or supervised mandatory release occurs in jurisdictions using determinate sentencing. Inmates are conditionally released with supervision after a portion of their original sentence (usually statutorily determined minimum), minus any good time earned. Discretionary parole is used in indeterminate sentencing jurisdictions where parole boards have discretionary authority to conditionally release prisoners under supervision, based on statutory and administrative determinations. The release mechanism impacts impacts those who are in the prison system in that it is determinative of what is anticipated and expected from all offenders. It puts pressure on the other prisoners to attain the same status.

4.

What is a civil disability? Name at least three civil disabilities convicts face upon release. How do each of these disabilities influence the possible success of a released prisoner? Which do you think is the most difficult to bear? Why? How do these disabilities affect society?

Civil Disabilities refers to a condition of a person who has had a legal right or privilege revoked as a result of a criminal conviction. A convicted criminal may be imposed with numerous civil disabilities apart from the sentence that is imposed upon him/her on conviction.

It includes denial of certain privileges like voting, holding public office, obtaining many jobs and occupational licenses, entering judicially-enforceable agreements, maintaining family relationships and obtaining insurance and pension benefits. Success for released prisoners can be difficult because the ex-con is hog-tied, as it were. Obtaining jobs is the worst because money is needed to survive. It affects everything. The negative effects on the family of the ex-con make for a very unstable and/or a complete loss of any support or love. Not being able to vote makes on feel like a nobody, with no say in how the world is run. This damages self-esteem and renders the ex-con useless in his own, and in society's opinion. This is a tough hurdle to clear. Society ends up with ex-cons who turn to crime for money, and causes law-abiding citizens to resent them because their tax-dollars go to pay for welfare for these people. The community with these kinds of problems ends up being a haven for criminals and a fear for the law-abiding. As a result, property prices plunge, and businesses fail, which causes more unemployment, which causes crime, which causes prisoners, which causes ex-cons, and the cycle goes on and on and on.

5.

Compare and contrast the terms “delinquent child,” “neglected child,” and “dependent child.” Originally which type of child was the juvenile system intended to focus on? Which type of child does it currently focus on primarily?

A juvenile delinquent is a person who is typically under the age of 18 and commits an act that otherwise would have been charged as a crime if they were an adult; whereas where there is child neglect, and hence a neglected child where there has been a failure of a person responsible for a child’s care and upbringing to safeguard the child’s emotional and physical health and general well-being." A dependent child is not like a child who has had neglect thrust upon them, or like a child who, by their own overt act, commits a crime and thereby becoming delinquent, is a term that has legal and tax consequences. For tax purposes, dependent child means a child whom the taxpayer is claiming is one who is under the legal age of 18, and is being supported by the taxpayer; and used for the purposes of calculating a US tax-payer's federal income tax. Legally, it is a status whereby produces in the parent or caretaker a duty to care for the child.

Originally the juvenile system focused on supporting a child who has been neglected and some level and turned to delinquent behavior because of it. The court tried to, in effect, become the family support for the juvenile that they never had. Now, juvenile courts are more like punishers and avengers of wrongs, depicting the child as a danger and to be feared.


6.

Name at least three unintended consequences of an ever-increasing prison population? Give concrete examples of each. Discuss the political and social affects of these consequences. Are they acceptable? Explain your reasoning.

It increases crime, it retards youth development, confinement policies weaken inner-city communities. Levels of imprisonment have increased fivefold since 1973, yet crime rates have not dropped proportionately during that period. The crime reducing aspects of imprison are negated by the crime enhancing ones. For example, as more people acquire a grounded knowledge of prison life, the power of prison to deter crime through fear of the unknown is diminished. Extensive reality-based experience of prisons in certain communities exponentially increases the significance of this problem. Finally, social factors known to contribute to criminality such as broken families, inequality, and social disorder increase with high rates of imprisonment, especially in certain communities.

Juvenile systems now punish, rather than rehabilitate youths. This slows their growth and development in many ways. In some communities, juvenile detention facilities are simply the anticipated first stop on a road leading directly to the "big league": adult prison. Confinement in juvenile facilities may fail to deter criminal behavior because the experience has become normalized within many youngsters' lives¾forming an outlaw subculture. Not only do these youth expect to spend time in detention, some think of it as a rite of passage. The localized belief that going away to prison is normal is a direct consequence of certain groups being disproportionately incarcerated over the decades

At higher levels of incarceration, what happens to them is important to their communities. Antidrug laws have resulted in a dramatic increase in the imprisonment rates in inner-city communities. There are more men and women from such communities in prison, more ex-offenders on their streets—not just isolated individuals, and more of their families are affected. In turn, people who have not been directly involved with the criminal justice system begin to be affected. Existing strains within the community are exacerbated.

7.

Identify and describe at least three ways the criminal justice system operates to allow for an over representation of African Americans and Latinos/as in the prisons. Be sure and give one example involving the police, one involving the courts, and one involving corrections.

Sometimes when the police see a black man driving, the police will be more apt to follow him. Whether intentionally or not the officer has placed an upside down halo on blacks and many Latinos because of the over representation in the jails and prisons. The standard for arrest is at times, because of this, is really a lower probable cause showing for minorities. In prison, the system operates to allow for this disparate number of minorities in prisons in that when an individual is convicted of a more serious crime, they go to prison rather than jail or parole. This shows that the court, in its broad powers of discretion, tends to apply a more harsh sentencing for minorities, thereby resulting in prison time rather than jail time. In corrections, nearly one out of three black males between the ages of 20-29 are in some way involved with the criminal justice system, like prison, jail or on probation, When different segments of society see that so many minorities are on parole, the area pertaining to the job market is negatively impacted because no one wants to hire a parolee so it is difficult to find work. It becomes a vicious cycle: Poorer minorities tend to commit economic crimes, then they go on parole and can't find a job, so they end right back to where they were-poor and trying to get by.

8.

African Americans and Latinos/as are overrepresented in the criminal justice system. Discuss the social and political consequences of this fact.

Socially it makes it seem that minorities are more likely to commit crimes. Politically, those trying to get elected in the government now focus a certain portion of their campaign on the promise to make and endorse legislation that would protect minorities from the disparate impact of the legal system.

9.

The method by which someone is executed in the United States has changed over time. Identify at least 3 methods and place them in temporal order. Why does the method change? Why does the method matter? Does changing the method address any of the arguments that surround capital punishment?

First the method was hanging, then electric chair, now lethal injection. The method has changed with technology and a showing to the court of hanging and electrocution as violation of defendant's right to be free from cruel and unusual punishment. It matters because the government needs to be seen as the punisher of, and not the avenger for serious crimes. Changing the method of death has changed some arguments concerning the death penalty because the electric chair and hangings were seen as cruel because they both had an element of torture; ie the electric chair sometimes took up to 10 minutes to kill and hanging at times took a long time to kill as well. In those cases, the defendant squirms and writhes in pain.

10.

What is your response to the argument that the death penalty is disproportionately imposed on minorities and the poor? Consider the following:  What was the finding of the U.S. Supreme Court in the case of McCleskey v. Kemp, and how has this case changed the approach used by defense attorneys in capital cases? Finally, state your opinion on the Supreme Courts’ holdings in McCleskey v. Kemp.

I believe the death penalty is applied disproportionally to the poor and minorities because when one is poor, they can't afford a good attorney, and when they are minorities, they rarely have a cross section of their race as jurors. In the McCleskey case, the court found racially disproportionate impact" in Georgia death penalty indicated by a comprehensive scientific study was not enough to overturn the guilty verdict without showing a "racially discriminatory purpose. “ Perhaps legally, the standard requiring the showing of a discriminatory purpose is ok. But the judge needs to consider it a mitigating factor when sentencing a minority, especially to death. Attorneys now are ever careful to show that in equal protection claims that the act was to purposely condone racism. It gives them another good argument.



Dr. Wilson, Doctoral Degree
Category: Writing Homework
Satisfied Customers: 332
Experience: Doctorate in Law; BA English
Dr. Wilson and other Writing Homework Specialists are ready to help you
Customer: replied 2 years ago.
Sorry it took me so long to accept the answer, was out on a training exercise for the last week. Again elp.thank you for all of your h
Expert:  Dr. Wilson replied 2 years ago.
Almost finished with the short answers 1-20 that are due today...just wanted to give you an update.
Expert:  Dr. Wilson replied 2 years ago.
OK all done. I am a little late because I underestimated how long it would take. It is really long. Click here to retrieve. I also posted it below, but it is soooooo long:


Short answers due on the 19th.

1.

Compare and contrast male and female gang members.: Males out number females 20 to 1; Girls mature out of gangs at an earlier age; Females commit less crimes and are significantly less involved in violent activity than are males; males tend to be more involved in selling drugs than are females at a ratio 2.53 to 1.

2.

Determine the family and school risk factors for gang involvement; For school, the risk factors are poor school performance; low educational aspirations, especially among females; negative labeling by teachers; high levels of anti-social behavior; few teacher role models; educational frustration; low attachment to school; learning difficulties. For family, the risk factors are family disorganization, including broken homes and parental drug and/or alcohol abuse; family violence, neglect and drug addiction; family members in gangs; lack of adult and parental role models, parent criminality, parents with violent attitudes, siblings with anti-social behaviors; extreme economic deprivation.

3.

Discuss the three Rs of the gang culture: Reputation, Respect and Retaliation/Revenge.

(1) REPUTATION/REP: This is of critical concern to "gang bangers" (gang members). A rep extends not only to each individual, but to the gang as a whole. In some groups, status (or rank) is gained within the gang by having the most "juice" based largely on one's reputation. While being "juiced" is very important, the manner by which the gang member gains the "juice" is just as important. Gang members may embellish their past gang activities in an attempt to impress others. Gang members may freely admit crimes to enhance their feeling of power.

(2) RESPECT: This is something everyone wants and some gang members carry their desire for it to the extreme. Respect is sought for not only the individual, but also for one's set or gang, family, territory, and various other things, real or perceived in the mind of the "gang banger". Some gangs require, by written or spoken regulation, that the gang member must always show disrespect to rival gang members. (Referred to in gang slang as dis). If a gang member witnesses a fellow member failing to dis a rival gang through hand signs, graffiti, or a simple "mad dog" or stare-down, they can issue a "violation" to their fellow posse member and he/she can actually be "beaten down" by their own gang as punishment. After dis has been issued, if it is witnessed, the third "R" will become evident.

(3) RETALIATION/REVENGE: It must be understood that in gang culture, no challenge goes unanswered. Many times, drive-by shootings and other acts of violence follow an event perceived as a "dis" (disrespect). A common occurrence is a confrontation between a gang set and single rival "gang banger." Outnumbered, he departs the area and returns with his "homeboys" to complete the confrontation to keep his reputation intact. This may occur immediately or it may follow a delay for planning and obtaining the necessary equipment to complete the retaliatory strike. It must also be understood that many acts of violence are the result of bad drug deals or infringement on drug territory. Some question the authenticity of gang rivalry in shootings and other acts of violence. However, if a group of individuals are together committing either random or pre- planned violence, aren't they a gang? If the gang aspect is learned about, many crimes can be solved through the use of accurate intelligence gathering techniques by law enforcement agencies dealing with this problem. In gang banging, today's witness is tomorrow's suspect, is the next day's victim.

4.

Name and explain various juvenile justice responses to the youth gang problem

In the late 1980’s and early 1990’s, the Office of Juvenile Justice and Delinquency Prevention’s(OJJDP’s) supported the completion of phases one and two of the National Youth Gang Suppression and Intervention Program.

This program assessed youth gang research, including definitions, the nature and causes of the youth gang phenomenon, and the effectiveness of program strategies used by various agencies and organizations in the community. following common elements appear to be associated with sustained reduction of gang problems:


-Community leaders must recognize the presence of gangs

and seek to understand the nature and extent of the local gang

problem through a comprehensive and systematic assessment

of the gang problem.


u The combined leadership of the justice system and the

community must focus on the mobilization of institutional

and community resources to address gang problems.


u Those in principal roles must develop a consensus on definitions

(e.g., gang, gang incident); specific targets of agency

and inter agency efforts; and interrelated strategies—based on

problem assessment, not assumptions. Coordinated strategies

should include the following:


v Community mobilization (including citizens, youth,

community groups, and agencies).

v Social and economic opportunities, including special

school, training, and job programs. These are especially

critical for older gang members who are not in school but

may be ready to leave the gang or decrease participation

in criminal gang activity for many reasons, including

maturation and the need to provide for family.

v Social intervention (especially youth outreach and work

with street gangs directed toward mainstreaming youth).

v Gang suppression (formal and informal social control

procedures of the justice systems and community agencies

and groups). Community-based agencies and local groups

must collaborate with juvenile and criminal justice agencies

in surveillance and sharing of information under conditions

that protect the community and the civil liberties of youth.

v Organizational change and development (the appropriate

organization and integration of the above strategies

and potential reallocation of resources among involved

agencies)


The Boys & Girls Clubs of America’s Gang Prevention Through Targeted Outreach program is another key OJJDP gang initiative. Through a referral network that links the local clubs with courts,

police, schools, social service and other agencies and organizations, as well as through direct outreach efforts, at-risk youth are recruited into local Club programs in a non stigmatizing way.

the National Youth Gang Center implements national statistical data collection and analysis effort, the ultimate goal being creation of a national uniform gang reporting system.


OJJDP also is supporting field-initiated gang research on five major topics. Two studies are examining gangs in Indian (Navaho Nation) country and among Southeast Asian youth. A study

jointly funded with the National Institute of Justice, Socialization to Gangs in an Emerging Gang City, is developing systematic baseline data on at-risk youth in St. Louis, Missouri. A fourth is

determining the proportion of serious and violent juvenile crime committed by gang-involved youth. A fifth, longitudinal study is examining the relationship between gang membership and

juvenile crime and delinquency. These efforts constitute a comprehensive, coordinated Federal

campaign to prevent, intervene in, and suppress youth gang violence and help communities identify effective programs and strategies to address the youth gang problem.


5.

Summarize the police response to youth crime and violence in our schools: The International Association of Chiefs of Police, in response to the rising school violence have assembled a set of materials that address school violence and youth crime prevention. They provide all of the resources in one location on their website so that police leaders can become familiar with all of them and use then in an effective manner. Some of the materials and topics addressed include:

I. Federal “Pattern or Practice” Civil Rights Investigations and Agreements

  • The Pivotal Role of Community Policing

  • The Benefits of Early Intervention Strategies

  • Effective Management of Use of Force

  • Fair and Open Investigation of Citizen Complaints

  • Bias-free Policing

  • Personnel and Data Management Issues Related to Civil Rights

  1. Community Involvement in Campus Safety. This 11-minute video was developed by the IACP in partnership with the Bureau of Justice Assistance. The video highlights the breadth and scope of volunteer efforts in college and university law enforcement. The video features programs at California State University San Bernardino, the University of Alaska – Anchorage, and Lehigh University. Contact: info@policevolunteers.org

  2. Guide for Preventing and Responding to School Violence: 2nd Edition. This guide, updated in 2009, addresses both prevention and intervention from a systemic view, clarifying the roles of the school, the community, families, law enforcement and the justice system and how these groups can work together effectively to respond to the problem. Contact: Nancy Kolb

  3. NYS Best Practices for School Safety and Security. In response to school violence incidents in New York State, the New York State Department of Homeland Security, in collaboration with the New York State Police, the University of the State of New York, and the State Emergency Management Office, joined together to create a Best Practices for School Safety and Security. This report draws on the expertise of these four agencies to provide critical prevention and response strategies for all incidents of school related violence. Contact: John Firman

  4. Digital Imaging for Safe Schools: A Public Safety Response to Critical Incidents
    In response to the several past and recent shootings within schools, IACP, in partnership with the National Institute of Justice (NIJ), has created a guide to the use of 360 degree digital cameras to create CDs that contain digital images of the interior of any school- allowing responding officers to determine best access to hostages and/or the shooter(s) for SWAT r

  5. Partnerships for Safe School Training. This training, delivered in partnership with the Department of Justice, Office of Juvenile Justice Delinquency and Prevention (OJJDP), focuses on improving school safety: course topics include principles of school safety, model school safety programs, and critical incident management.

  6. Developing an Anti-Bullying Program: Increasing Safety, Reducing Violence. This Promising Practices Executive Brief is the first in a series produced in collaboration with Department of Justice, Office of Juvenile Justice Delinquency and Prevention (OJJDP). These periodic briefs deliver information to law enforcement and justice officials and address some of the gaps in contemporary juvenile justice policy and practices. Each brief highlights a promising program that addresses an important juvenile justice issue. The next in this series will highlight Promising Practices in School Safety and is expected to be published in coming months.

  7. Engaging Youth Through Volunteerism: This 10 minute video was developed by the IACP's Volunteers in Police Service (VIPS) Program, a partnership with the Bureau of Justice Assistance, Office of Justice Programs, U.S. Department of Justice. The video introduces the benefits of law enforcement programs that engage youth and the role that youth and adult volunteers can play in offering such programs, including recreation activities, youth police academies, law enforcement exploring, and internships. Contact: info@policevolunteers.org

  8. Guidelines for Building Partnerships that Protect Our Children. A collaborative effort among the IACP, the National Children's Alliance (NCA) and the Child Welfare League of America (CWLA), and funded by the Office of Juvenile Justice and Delinquency Prevention (OJJDP), the Guidelines offer a strategy build around the creation of Child Advocacy Centers (CACs) where youth receive comprehensive social, legal and enforcement services at one location.

  9. Youth Violence in America - Summit Report. Final recommendations from the IACP summit on youth violence. Report outlines a set of strategies to help law enforcement respond to gang violence, school violence, and how to deal effectively with both youthful offenders and youthful victims. Contact: John Firman

  10. Family Violence in America- Summit Report. Final recommendations from the IACP summit on family violence. Report outlines a set of strategies to help law enforcement responds to all types of family violence including partner violence, child abuse and elderly abuse. Contact: Contact: John Firman

  11. Project Safe Neighborhoods (PSN) – Grant funded through the Bureau of Justice, the IACP holds regional symposia and site assistance trainings in support of PSN. These trainings for state, local and federal law enforcement officers and prosecutors, focus on firearms intelligence-led investigations, perfecting and prosecuting firearms cases and firearms trafficking and diversion techniques. In 2005, Attorney General Alberto Gonzales announced his plan to incorporate anti-gang initiatives into the PSN program. Currently, the IACP is working with our federal partners to integrate gang coursework into the training curricula. For more information on IACP resources regarding gangs and firearms as well as upcoming training events in your area, please use the link above to access the Gun Violence Reduction website. Contact: firearms@theiacp.org .



6.

Distinguish the factors that affect how law enforcement officers respond to status offenders: Many factors come into play. Some of the more prevalent factors are:

School Factors

• Inconsistent and ineffective school attendance

policies

• Poor record keeping

• Not notifying parents/guardians of absences

• Unsafe school environment

• Poor school climate

• Inadequate identification of special education

needs

Family and Community Factors

• Negative peer influences, such as other truant youth

• Financial, social, medical, or other problems that

pressure students to stay home to help family

• Child abuse and neglect

• Family disorganization

• Teen pregnancy or parenthood

• Lack of family support for educational and other

goals

• Violence in or near the home or school

Student Characteristics

• Lack of personal and educational ambition

• Poor academic performance

• Lack of self-esteem

• Unmet mental health needs

• Alcohol and drug use and abuse


Other factors include the

following:

• The youth was substance dependent—a factor in

19% of the runaway/thrown away youth incidents.

• The youth was in the company of someone known

to be using drugs during the period of time away

from home—a factor in 18% of the runaway/

thrown away youth incidents.

• The youth had previously attempted suicide—a

factor in 4% of the runaway/thrown away youth

incidents.

• The youth missed at least five days of school

immediately before running away—a factor in 4%

of the runaway/thrown away youth incidents.



7.

Distinguish between “traditional” bullying and “cyber” bullying: Technology makes bullying even easier than it was before with email, chat rooms, and an unlimited audience online. There was a time when all bullying happened face to face but now with the internet, children can bully each other through popular communication methods even anonymously. Traditional bullies always had to let their victims see them and could only gain the support of friends who were around. Cyber bullies can humiliate, threaten, and belittle their victims without their identity being known, or they can have an audience of thousands. Cyber bullies are becoming more and more common as children use these communication methods more and more in their daily lives.

Cyber bullies can say things that they can not in front of other people in chat rooms, IM's and on websites. This allows children to be much meaner than they traditionally could. Things that they could not say in front of adults and even other children are now easily said online. Cyber bullying is potentially an even bigger threat than traditional bullying because the potential for damaging statements is even greater. Traditional bullies could only reach an audience of the other children around, with the internet hundreds of children can gang up on a single child.

Cyber bullying is also easier to do than traditional bullying. All it takes is a few key strokes and a cyber bully can humiliate their target. Children are less inhibited when online and it is not as hard to bully when it is over a computer. Traditional bullies had to have the courage to physically bully another child or at least use comments to their face. Cyber bullies have to use much less effort and can be more impulsive.

Traditional bullies could only act out on their victims when they saw them. This confined bullying to school and places that children interacted face to face. Cyber bullies can bully others any time as cell phones and computers are both at home and at school. Traditional bullies could not hurt others at home, but with cyber bullies, home is usually where bullying occurs via the computer. This leaves no safe place for the targets of bullying to go as computers are essential nowadays for completing schoolwork and communicating with friends.

Even though emails and messages are easy to stop, cyber bullies is not as easy to stop as traditional bullies are. Derogatory and hurtful comments posted online and shared between people are impossible to stop and can potentially reach an unlimited number of people. Once a comment is posted online it can reach an unlimited number of people and the ramifications can be huge. Stopping a traditional bully was relatively easy with the right preventative measures, but the anonymous nature of the internet makes it impossible.

There are many differences between cyber bullies and traditional bullies but both types are serious issues. Bullying negatively affects both the bully and the victim and if not stopped can cause serious long term damage.




8.

Discuss the four-pronged threat assessment approach: Four Pronged Assessment Approach:

In dealing with threats, a multidisciplinary four pronged approach is suggested. Whenever possible, the parent or guardian should be a part of the assessment process, as soon as possible.

Prong one: The personality of the student- refers to the way (within a specific developmental context) a student copes with conflict, disappointment, humiliation and other negatives. It includes how the student feels about himself, what kind of resiliency they have and what kinds of attitudes they have toward others. These are just a few of the areas to be considered.

Prong two: Family dynamics- refers to the patterns of behavior, belief systems, roles and customs of the family. The degree to which a student is or is not supported in the family unit is looked at. Specifically, the presence of family violence is determined.

Prong three: School dynamics- refers to the patterns of behavior, belief systems, roles and customs of the school culture. It looks at what values and behaviors are rewarded or castigated, either formally or informally within the school

Prong four: Social dynamics- refers to the patterns of behavior, belief systems, roles and customs of the larger community in which the student lives. These patterns have an impact upon the way a student feels about herself and others, as well as how they cope with stress.

9.

Identify the pros and cons of zero-tolerance policies. Should they be utilized? Why or why not?

Pro's: Establishes a safe place at school during this time of school shootings;Ridding schools of negativity;American Bar Association Journal reported that since 1990, crime of all types in public schools is down by as much as thirty percent; helped to curb kids bringing to school weapons, pets, drugs; school police officers on the front lines are reporting finding less contraband in the pockets of students


Con's: It is often the case, policy enforced without common sense commonly results in unfair treatment; the zero tolerance policy being used without any form of leniency or discretion; careless application discredits its positive effects; National Center for Education Statistics reported that "schools with no crime reported were less likely to have a zero tolerance policy for violence than schools that had reported one or more serious crimes; teaches kids that they are to bow to authority no matter what, even when they are innocent which lowers their trust in others and self-esteem; and most of all it is absurd to remove common sense from schools and causes resentment.


10.

Compare and contrast the Justice Model with the Welfare Model: Historically young offenders were treated the same as adults; they were convicted and punished as adults in adult Courts. Age offered no exoneration. Justice systems were characterized by the "classical approach"; crime was seen as a rational act of freewill. Punishment was focused on deterrence rather than reform and applied equally to adults and children. In the latter part of the 19th century it was acknowledged children were uniquely vulnerable. Consequently child-centered and welfare-based treatments were developed. In English Common Law the "doli incapax" rule was developed. Children under 7 were given immunity while those between the ages of 7 and 14 were presumed incapable of doing wrong unless there was evidence to the contrary. Children over 14 continued to be tried and convicted as adults.

The welfare model is based on the belief criminal behavior in young offenders stems from various factors relating to undesirable upbringing and environment.

11.

Explain therapeutic intervention. Do you agree with the premise of therapeutic intervention? Why or why not? It is a program designed for individuals who struggle mentally and/or emotionally, have social deficits, are hyperactive, depressive, disruptive to others. It commonly offers school-based day treatment and program case management programs. They are based on the belief that all children and adolescents have the ability to grow and achieve their full potential. I think this is a positive program so long as it is not overly cost extensive, and if there are measures implemented to prevent the children who participate from being perceived by others, or even themselves, as different or stupid or weird.

12.

What is ISP? Is this a viable alternative? Why or why not? Support your answer

It is an intensifying support program. The ISP is a school improvement program designed to raise standards and improve teaching and learning in the

context of the school as a professional learning community.

It is based on the cycle of audit and setting targets, action and review. The program aims to draw together

existing good teaching and learning practice in LEAs and schools in order to maximize impact. It concurs with the

statement in Excellence and Enjoyment. I think it is a viable alternative. It depends on the community, its needs, and what works best. For example, maybe the ISP work best in inner-city urban like school settings and ETI works best for smaller, more private schools in the suburbs. I think when the goal is to better people's lives, especially the lives of children, it is almost always a positive. The support for my answer is in history: Before, kids who struggled just dropped out and ended up with no skills for life. They ended up poor, unschooled, and with bad self-esteem. Now, kids are helped along if they have troubles and are taught skills for living and coping with their deficits.

13.

List and describe the four components that are typically included in a modern, comprehensive graduate sanctions system: There are four types of interventions in a modern comprehensive graduated sanctions system: immediate sanctions, intermediate sanctions, secure confinement, and aftercare/reentry.

Immediate sanctions are basically diversion mechanisms that hold youth accountable for their actions by sanctioning behavior and in some cases securing services, but at the same time generally avoiding formal court processing. They are appropriate for most first-time misdemeanor offenders, many minor repeat offenders, and some nonviolent felons. The concept of diversion is based on the theory that processing certain youth through the juvenile justice system may do more harm than good (Lundman, 1993). Such sanctions include restitution/community service, family group conferences, youth courts, victim impact panels, victim-offender mediation, and mentoring.

Intermediate sanctions are criminal sentences that fall between standard probation and incarceration. Intermediate sanctions can include house arrest, intensive probation (i.e., probation with more conditions beyond the basic conditions of standard probation), boot camps, electronic monitoring, and drug treatment programs. Intermediate sanctions serve a dual purpose in the criminal justice system. Intermediate sanctions include intensive supervision, day treatment facilities, home confinement/electronic monitoring, alternative schools, school-based probation, and intensive nonresidential treatment programs.

Secure confinement are secure corrections for the most serious, violent, chronic offenders (e.g., training schools).

After care/reentry: Aftercare (consisting of a continuum of court-based step-down program options that culminate in discharge).

14.

Discuss the challenges facing juvenile, correctional facilities:

Youth murders and sexual assaults from 1975 to 2005 declined 55% and 81% respectively. Despite an overall decrease in crimes, young men in adult correctional facilities increased twofold

from 1990 to 2005. Now all states can transfer teenagers to adult court where

they face adult sentences, including life without parole, such that in 2000 an estimated 2,225

youth received sentences of life without parole.


As the brain develops during the adolescent period, it is plastic and subject to experiential influences including psychological trauma. Despite this strong evidence that adolescents are subject to

immature decision making, new laws hold teens accountable for crimes as though they were functioning as adults. Despite the reductions in juvenile crime, gang involvement and offending remains a significant challenge.


15.

What is re-entry? How is it different from probation? What are the two key components of aftercare? Which do you feel is most important? Why? It is when offenders are allowed back into society after their punishment. Under probation, an inmate is released and a parole officer checks on them, and the inmate is still subject to the court, and its orders. The offenders have more freedom in re-entry, but now there are programs and services to assist the offender re-enter the community.

Two key components of the aftercare concept distinguish it from the traditional juvenile justice model. First, offenders must receive both services and supervision. (Offenders in the traditional juvenile justice system are generally sentenced to some type of supervision and are sometimes provided with services.) Second, they must receive intensive intervention while they are incarcerated, during their transition to the community, and when they are under community supervision. I think that the intensive intervention is most important because it is personalized and based on the journey of each offender from offender to law abiding citizen. It is most important because anyone can throw money into a program to assist others, but when the assistance is personal, it provides for the recipient to connect with others.

16.

Compare the similarities between juvenile correctional institutions and adult correctional institutions in terms of social organization and culture: Rehabilitation is often the key concept of juvenile corrections, and not the adult corrections. It may seem that there are more ‘incentive’ programs offered for adolescent criminals. there are a lot more types of facilities for adults than for juveniles. Private jails and prisons (contracted from the government), regional jails, minimum security, low security, medium security, maximum security, and super-maximum security facilities mainly serve the adult population. Places like secure mental health facilities, boot camp incarceration, and juvenile detention facilities are more conducive to juvenile corrections; although, some of the mentioned facilities may be used interchangeably for both juveniles and adults. The purpose of placing juvenile offenders in separate facilities from adult criminals is to insulate juveniles from “bad influences,” to protect them, and to attempt to curb criminal tendencies before adulthood is reached.

17.

Explain the six principles of preventing delinquency as indicated by the OJJDP

six underlying principles:

  • Community control and decision-making -- The Community Prevention Grants Program enables local jurisdictions to assess their own delinquency prevention needs and resources and then design and implement appropriate, sustainable delinquency prevention initiatives.

  • Research foundation for planning -- The program promotes a rational framework for responding to adolescent problem behaviors that is based on decades of juvenile delinquency research (Howell, 1995). Through systematic risk assessments and ongoing data collection activities, communities identify and prioritize areas of risk that warrant delinquency prevention resources and track the outcomes of their delinquency prevention efforts.

  • Comprehensive and multidisciplinary solutions -- To increase the efficacy of delinquency prevention efforts and reduce duplication of services, the program requires that each community designate a Prevention Policy Board, a multidisciplinary planning board including representatives from law enforcement, juvenile justice, education, recreation, social services, private industry, health and mental health agencies, churches, civic organizations, and other youth and family service organizations.

  • Leverage of resources and systems -- While some subgrant awards are relatively small, this seed money can provide both a financial base and the incentives necessary for local jurisdictions to secure additional resources and implement sustainable delinquency prevention systems in their communities. Local risk and resource assessments lend validity to requests for local and State funding and enable communities to use more effectively the delinquency prevention funds they secure.

  • Evaluation to monitor program success -- At the local level, requisite program evaluation activities enable stakeholders to assess progress, refine their programs, and optimize effectiveness over time. Community members receive the tools needed to assess program outcomes and monitor long-term changes in the prevalence of risk factors and adolescent problem behaviors in the community. In addition, OJJDP is conducting a national evaluation to analyze program results across communities, assess the impact of Federal program dollars, and gather and disseminate information on what does and does not work in delinquency prevention.

  • Long-term perspective -- Perhaps most important, this program does not propose quick-fix solutions to complicated juvenile problems, but rather has adopted a long-term perspective that fosters positive, sustained community change. Short-term efforts must be combined with long-term investments to create healthier and safer neighborhoods over the long run.

In the Community Prevention Grants Program, these fundamental principles are combined to form a strategic approach to reducing juvenile delinquency and provide a sound framework for its practical application.



18.

Summarize the factors encouraging policymakers to seek reform in the juvenile justice system. Do you agree with the factors? Support your answer: Recent technology revealing how the adolescent brain works and develops, reevaluation of competency,detention and confinement concerns. A program was developed to address the need for reform: The Task Force on Juvenile Justice Reform (TFJJR) of the American Academy

of Child and Adolescent Psychiatry (AACAP) was established to draw national

attention to numerous areas within the juvenile justice system that would benefit

by various degrees and types of reform. This effort was identified as a primary

initiative by Clarice Kestenbaum, AACAP President (1999 – 2001).


Reforms include:


1. Courts should require an opinion by a child trained mental health professional

on the impact of face-to-face testimony on a child witness for each case in

which a child is identified as a witness.

2. Courts should allow for expert testimony by either the plaintiff or defendant’s

side to rebut attempts to impeach a child’s testimony.

3. Courtrooms should be modified to accommodate the developmental needs of

a child and to lessen related fears, which may overwhelm a child who may be

testifying.

4. Investigations of child abuse should be conducted in a fashion that

accommodates the developmental needs of each individual child.

5. Interrogations of children should be conducted so as to avoid replication.

6. Court-appointed or independent child trained experts should determine a

child’s credibility of each potential child witness.

7. The court should solicit independent child trained mental health experts to

determine the mental health needs of each child witness and whether or not

the mental condition of the child may impact his or her testimony.

8. The determination of the understanding of Miranda rights by a child should be

conducted in a developmental context.


I agree with most of the factors because as we learn more about the physical, mental and emotional development of children, especially with the use of new technological advances in the medical field, etc., the approach and methodology must change with it according to new findings and results.


19.

List and explain the nine tenets set for by A Blueprint for Juvenile Justice Reform:

1. Reduce Institutionalization

Institutionalization is often linked to failure. While necessary

for youth who pose serious public safety risks, the

overwhelming majority of justice-involved youth can be

safely supervised and treated in the community or in non-secure

facilities. These youth do not belong in a state’s

most expensive and secure settings.


2. Reduce Racial Disparity

Sadly, even in this 21st century, young people of color are

significantly over-represented in the justice and foster

care systems, as well as among struggling students, due

to conscious and subconscious racial bias. In nearly every

state, in every juvenile offense category—person, property,

drug, and public order—youth of color receive harsher

sentences10 and fewer services than white youth who have

committed the same category of offenses.11


3. Ensure Access to Quality Counsel

Across the country, youth too often face court hearings

without the assistance of competent counsel—sometimes

appointed as little as five minutes before the case is called.

Like all Americans, youth need access to qualified, well resourced

defense counsel throughout the entire juvenile

or criminal court process. Counsel is essential to reducing

the chance of youth being unnecessarily detained, transferred

to the adult system and/or incarcerated.13


4. Create a Range of Community-Based

Programs

Community-based programs can change the trajectories

of young people. These programs range from probation

to intensive supervision, home confinement, alternative

education, family preservation, restitution, community

service, and day and evening reporting centers with educational,

recreational and counseling opportunities. They

can stand alone or be housed in existing community-based

organizations serving a broad range of youth.


5. Recognize and Serve Youth with

Specialized Needs

The juvenile justice system is too often used as a dumping

ground for youth whose primary problems include serious

emotional disturbance, developmental disabilities,

substance abuse or a combination of these challenges.

These youth are in desperate need of alternatives because

juvenile justice systems can be particularly harmful for

youth with specialized needs.


6. Create Smaller Rehabilitative

Institutions

Some youth do require close monitoring. For those youth

who pose serious risks to public safety, a convincing case

is being made for phasing out large, prison-like institutions

and creating small, home-like secure facilities in

their place. Evidence shows that treating youth as youth

improves their chances for success in life.


7. Improve Aftercare and Reentry

Nearly 100,000 youth are released from juvenile justice

institutions each year. Key to their success is having

community agencies and schools ready for them upon

their return. Increasingly, funders and policymakers are

recognizing the need to connect youth to programs and

services that will reinforce their rehabilitation and help

them become successful and productive adults


8. Maximize Youth, Family and

Community Participation

Another key aspect of juvenile justice reform is the participation

of youth, parents and the community both in

an adolescent’s treatment and rehabilitation, as well as

in systemic reform efforts. True reform tackles not just

the system; it engages the people who youth encounter in

their day-to-day lives.


9. Keep Youth Out of Adult Prisons

During the 1990s—the era when many of our most punitive

criminal justice policies were developed—49 states

altered their laws to increase the number of minors being

tried as adults. Roughly 210,000 minors nationwide are

now prosecuted in adult courts and sent to adult prisons

each year.17 Yet studies show that youth held in adult facilities

are eight times more likely to commit suicide,18 five

times more likely to report being a victim of rape, twice as

likely to report being beaten by staff and 50 percent more

likely to be attacked with a weapon.19 Youth sent to adult

court also return to crime at a higher rate.20 Equally unacceptable

is the fact that youth of color are over-represented

in the ranks of juveniles being referred to adult court

compared to white youth charged with the same category

of offenses.





20.

Discuss the trends indicating that the united States is moving toward reform in the juvenile justice system: A concentration on the outcomes of offenders; the role the state legislature play in policy involved; there is a move to put more of an emphasis on prevention; new approaches for truants, and runaways; a change in response to minor delinquent behavior; more funding is slated for rehabilitation and prevention; the rising concern over what authority the court should have over offenders' parents; addressing concerns of minority over representation in the system; and new methods addressing recidivism.



Dr. Wilson, Doctoral Degree
Category: Writing Homework
Satisfied Customers: 332
Experience: Doctorate in Law; BA English
Dr. Wilson and other Writing Homework Specialists are ready to help you
Customer: replied 2 years ago.

Just wanted to say thank you for your, thanks to you I were able to get an A in one class and a B in the other. I really appriate all of your help. My next two classes will begin on the 28th. I'm lookikng forward to your help in those two classes.as well.

Expert:  Dr. Wilson replied 2 years ago.
Hi. So glad I could help. I will try to make sure you get an A in both this next round of classes. I will give it everything I have. You are my first priority, by the way.
Customer: replied 2 years ago.
I am looking forward to working with you again. Again thank you for all of your help.
Expert:  Dr. Wilson replied 2 years ago.
Cool
Customer: replied 2 years ago.

Hope that everything is going well for you and your family. Just recieved my first assignment which is due on the 2nd of next month.

 

 

In Witherspoon v. Illinois, 391 U.S. 510 (1968), the U.S. Supreme Court held that jurors cannot be removed merely because of general scruples against capital punishment, adding that a juror may be excluded "for cause" if it is "unmistakably clear" that he or she would automatically vote against the death penalty if sought by the prosecutor or if the juror could not be impartial in the determination of the defendant's guilt. This holding was affirmed in Lockhart v. McCree, 476 U.S. 162 (1986). In 2-3 pages, discuss the effects of these rulings. How are the two cases similar? How are they different? Do you agree with the decision of the Court? Why or why not?

 

Can I have your help.

Customer: replied 2 years ago.

This one is due on the 3rd

 

Written Assignment: The Ethical Systems

 

Write a 1-2 page essay regarding the ethical systems to the following situations:

a. In the movie Sophie's Choice, a woman is forced to choose which one of her children to send to the gas chamber. If she does not decide, both will be killed. How would ethical formalism resolve this dilemma? How would utilitarianism resolve it? b. There is a continuing debate over whether the United States had to bomb Hiroshima and Nagasaki at the end of World War II. Present the arguments on both sides. Now consider this: Are they utilitarian arguments, ethical formalist arguments, or some other?

Be sure and support your answers!

Expert:  Dr. Wilson replied 2 years ago.
Welcome back. Yes I can help but lets make sure we get an A and not a B. I will get started on both. Cool
Customer: replied 2 years ago.
By the way I got an A in both classes and not a B, my grades was just posted and I got an A in both classes.
Expert:  Dr. Wilson replied 2 years ago.
Yay, Yay, Yay!!!!!!!!!!!
Customer: replied 2 years ago.
Thank You Very Much
Customer: replied 2 years ago.
Hope that you had a wonderful weekend. Just checking to see how things are coming along.
Expert:  Dr. Wilson replied 2 years ago.
Hi. I am a little under the weather, just got home from Dr. So I am a bit behind. I will have your assignment due today shortly. The one due tomorrow will be to you earlier tomorrow.
Thx.
Customer: replied 2 years ago.
I hope you feel better soon, get you some rest also. I will keep letting you know that I am very greatful for all of your help. Please take care of yourself.
Customer: replied 2 years ago.
Written Assignment: An Ideal Ethical Organization

In a 1-2 page essay, discuss what an ideal, ethical Criminal Justice organization would be. What would be the characteristics of leadership? Training? Employees? How does one create such an organization as a change agent if the existing organization is rife with corruption?


Here goes two more assignments. They are due on the 10th








Customer: replied 2 years ago.
Written Assignment: Two-Pronged Test or The Totality of the Circumstances?

 

Read Aguilar v. Texas, Illinois v. Gates, and Spinelli v. United States and determine which test is superior in your opinion. Do you support the two-pronged test for determining probable cause on the basis of information obtained from an informant engaged in criminal activity established by the Court in Aguilar v. Texas or support the totality of the circumstances test established in Illinois v. Gates? Please support your reasoning. This paper should be 2-3 pages.

 

If you able to work on them I would be greatful, but first and furmost I want you to gell well, take care of your health.

Expert:  Dr. Wilson replied 2 years ago.
I will have to get both to you tomorrow. I am dehydrated going to hospital for iv. I will give you both tomorrow, I promise. So sorry if one of them ends up late. I rarely ever ever ever get sick. Tomorrow then, early afternoon, both. As far as the others, yes of course, they are all topics I specialize in.
Expert:  Dr. Wilson replied 2 years ago.
I am so sorry. I was soooooo sick. I am done with the one due yesterday, and I will have the next one due today in an hour or so. Please just click here to retrieve. Please review and let me know if you need any changes. In case you have trouble down-loading, I will also paste it below, but as you know, I lose all formatting when the doc is pasted in the Answer box. Also, yes of course I can do the next assignment you sent. Thanks for trusting me. Thank you and again, I am so sorry-it was the flu...I knew I should have gotten that flu shot!:











Excluding Anti-Death Penalty Jurors for Cause

By: Your Name

























Excluding Anti-Death Penalty Jurors for Cause



The effects of the ruling in Witherspoon v. Illinois, 391 U.S. 510 (1968), U.S. Supreme Court which was later affirmed by the court in Lockhart v. McCree, 476 U.S. 162 (1986), were to give clear standards of procedure in voir dire concerning those who were generally against the death penalty. Attorneys were attempting to dismiss for cause jurors who, in general, disagreed with the death penalty. What was not clarified, however, was whether only allowing jurors who agree with the death penalty were truly a cross-section of society. So the court, in an attempt to clarify, came up with the rule that,“jurors cannot be removed merely because of general scruples against capital punishment, adding that a juror may be excluded "for cause" if it is "unmistakably clear" that he or she would automatically vote against the death penalty if sought by the prosecutor or if the juror could not be impartial in the determination of the defendant's guilt.” Those excused for cause, were hence forth referred to as “Witherspoon-excludables.”



In Lockhard, He then sought federal habeas corpus relief, contending that the "death qualification" of the jury by the removal for cause of the "Witherspoon-excludables" violated his rights under the Sixth and Fourteenth Amendments to have his guilt or innocence determined by an impartial jury selected from a representative cross-section of the community. The District Court ruled that "death qualification" of the jury prior to the guilt phase of the bifurcated trial violated both the fair cross section and the impartiality requirements of the Constitution. The Court of Appeals affirmed on the ground that removal for cause of "Witherspoon-excludables" violated respondent's Sixth Amendment right to a jury selected from a fair cross-section of the community. The Supreme Court reversed stating that a “cross-section” determination does not include opinions by jurors on their beliefs about the death penalty.



Similarities.

Both cases addressed an issue in voir dire concerning the death penalty. Both sought clarification from the court on the issue. Hence, “Witherspoon-excludables” was found to be good law. Both became very famous cases, and are some of the most cited and respectable law in history.



Differences.

The issue in Witherspoon was whether a jury with only those who were not against the death penalty was a true cross section of society. The issue in Lockhart was whether the “Witherspoon-excludables,” as a rule, violated Constitutional. The definition of a cross-section of society was clarified. Finally, the court found that a jury who had excluded the “Witherspoon-excludables” was not more likely to be a pro-conviction jury, and found, “serious flaws.” ( Lockhart v. McCree, 476 U.S. 162, 169.)



Agree or disagree.

I agree with the holdings in both courts. I did an interesting experiment to come to my conclusion of whether I agree or disagree. I posed a question to two people, ages 13 and 18. I wanted young, unjaded opinions, so I chose very young individuals. I asked, in extremely layman's terms, the following, “A jury is supposed to make up a fair cross-section of society; it's called a jury of your peers. The Constitution guarantees this for defendants on trial. If an attorney excuses from the jury those who do not believe in the death penalty in a case where, if the defendant is found guilty, is a possible sentence, is it fair? If it is unfair, then it will be a violation of the defendant's 6th Amendment right to a fair trial with a jury of his peers.”



The answer astounded me because it was exactly what the court sought to remedy in Witherspoon and Lockhart. The eighteen year old female said that “it would not be unfair because in society some agree and some do not agree with the death penalty.” The guy on trial might get it [death penalty] because of it.” The thirteen year old male said “a cross-section should not include opinions, it should only include the race, or whether the person is a guy or a girl and stuff like that-things on the outside of a person, not on the inside of a person.” Those two young individuals addressed the same issues that the Supreme Court addressed and remedied. I was amazed.



It led me to agree with the court's holdings in both because my experiment revealed to me that both rules are inherently correct based upon the unjaded and innate reasoning of human beings, not based on legal jargon and tricks.

















References



Bumper v. North Carolina, 391 U. S. 543, 391 U. S. 545 (1968).



Lockhart v. McCree, 476 U.S. 162 (1986).



Witherspoon v. Illinois, 391 U.S. 510 (1968).