How JustAnswer Works:
  • Ask an Expert
    Experts are full of valuable knowledge and are ready to help with any question. Credentials confirmed by a Fortune 500 verification firm.
  • Get a Professional Answer
    Via email, text message, or notification as you wait on our site.
    Ask follow up questions if you need to.
  • 100% Satisfaction Guarantee
    Rate the answer you receive.
Ask Matt Your Own Question
Matt
Matt, Engineer
Category: Volvo
Satisfied Customers: 20576
Experience:  Mechanical Engineer with 20 years experience in the auto industry, 8 yrs in formula 1 engine testing
12772297
Type Your Volvo Question Here...
Matt is online now
A new question is answered every 9 seconds

I have a 2004 XC70 which ran. I was parked months and it

Customer Question

I have a 2004 XC70 which ran. I was parked for 6 months and it runs no more. Put in a new battery, cleaned all the connections to the battery. put in a new battery now it makes a vacuum kind of noise but absolutely no electrical, won't start.
Submitted: 5 months ago.
Category: Volvo
Expert:  Matt replied 5 months ago.

Hello

If the car's not cranking then first check it can turned over by hand so double checking for any mechanical issues

If OK then check that the main battery cables are on tight and the terminals are clean and bright. Do the same for the engine / gearbox earth strap.
Then follow the main positive lead back to the engine and down to the starter motor, and check the connection at this end as well.

There should also be a small wire to the motor which should have 12V when you're turning the ignition switch to crank. If the 12V isn't there, check back along this wire for damage to the insulation or corroded connections

This 12V feed comes directly from the ignition switch so this may be faulty and need replacing

Check the resistance of the main positive lead that runs down to the motor as anything more than a few ohms and it should be replaced

Don't forget to try a jump start from another car / battery as its possible the battery is poor, if you have a voltmeter a healthy battery should read 12.7+V

also try substituting the battery for another as I've known a very flat battery to drag down the system voltage too far even with jump cables

one other thing to consider is that the immobiliser is faulty and preventing the starter from being enabled - however if the dash / ignition lights are on then this usually means that its off

If this is all OK then its possible the car needs a new starter motor