How JustAnswer Works:
  • Ask an Expert
    Experts are full of valuable knowledge and are ready to help with any question. Credentials confirmed by a Fortune 500 verification firm.
  • Get a Professional Answer
    Via email, text message, or notification as you wait on our site.
    Ask follow up questions if you need to.
  • 100% Satisfaction Guarantee
    Rate the answer you receive.
Ask Shahid Your Own Question
Shahid
Shahid, Technician
Category: TV
Satisfied Customers: 10492
Experience:  I have been repairing electronic gear since 1993 as a qualified Sony tech
33243543
Type Your TV Question Here...
Shahid is online now
A new question is answered every 9 seconds

Lost video on a hitachi plasma 55hds69, 10 years old model

Customer Question

lost video on a hitachi plasma 55hds69
JA: Can you guesstimate how old your Hitachi is? And just to clarify, what's the exact model?
Customer: 10 years old model #55hds69
JA: Does the TV menu work? Do you have the same problem on all sources/inputs?
Customer: no video at all
JA: How long has this been an issue? What happened right before this popped up?
Customer: about a week ago watching tv and just lost video but still have audio
JA: Anything else you want the TV expert to know before I connect you?
Customer: no
Submitted: 7 months ago.
Category: TV
Expert:  Jack replied 7 months ago.

Hi , I`m Jack and I will be helping you today
Please note that I am an independent tech. that depends on your positive rating to get paid by this website and I have no control over the phone (or other) offers , they are sent by the website ,not by me but let me know if you`d rather do this on the phone.
That being said , a few questions coming up ;

How do you mean " lost video " ?

The screen is lit but no picture ?

Still have sound ?

Customer: replied 7 months ago.
Jack
What is the pin out on a lsjb1224-1 power supply board on a hitachi 55hds69 plasma tv. Specifically i'm referring to the connector which feeds the x-sus and y-sus boards. I was told the pin out was 1-3 vs1, 4-6 gnd, 7-8 vcc and 9-10 va1. That is referenced from the top down (pin 1 at the top). I have no voltage out of this connector.
Customer: replied 7 months ago.
the screen is not lit but i still have audio
Customer: replied 7 months ago.
Please opt out, I would need another expert
Expert:  Shahid replied 7 months ago.

Hello, I'm Shahid. Sorry to hear that you're having trouble with this but I'll do my best to help.

Expected Va volts are 60V and Vs volts are 80V.

Please disconnect connector of power supply board that feeds x-sus and y-sus, turn On the TV and check Va and Vs volts again. What readings you get on meter?

Customer: replied 7 months ago.
I have already done as you suggest and I get 0vdc with pin 7-8 referenced as dc common and vs1 and vs2 being dc+
Customer: replied 7 months ago.
vs1 should be va1
Customer: replied 7 months ago.
vs2 should be va1, sorry
Expert:  Shahid replied 7 months ago.

OK, please press power button on TV to turn it On while taking reading for Va and Vs.

If still no volts reading appears then replace the power supply board.

Thanks.

Customer: replied 7 months ago.
Power button was in the on state with audio present. I have already replaced the power supply board still no output. Do I have the pinouts correct?
Expert:  Shahid replied 7 months ago.

Yes, it would be CN64 connector. Do you get 5V Vcc at pin 3-4 of CN64 connector of power supply board?

Customer: replied 7 months ago.
Let me check, I'll be right back.Thanks
Expert:  Shahid replied 7 months ago.

Sure, take your time.

Customer: replied 7 months ago.
At conn 64 between pins 3 and 4 I get ovdc
Customer: replied 7 months ago.
TV was powered up when I checked
Expert:  Shahid replied 7 months ago.

Please note that Va, Vs and Vcc volts may appear for a second as sustain boards are disconnected.

One clarification, please revert the pin configuration of CN64 connector, count pin-1 at bottom and pin-10 at top that will help to count the pins for correct reading.

Customer: replied 7 months ago.
I will have to recheck I was counting from top to bottom
Expert:  Shahid replied 7 months ago.

OK, count from bottom to top.

Customer: replied 7 months ago.
I get 6vdc between 3 and 4
Expert:  Shahid replied 7 months ago.

OK but no Va and Vs, correct?

Please replug the connector at CN64 and again check Va and Vs reading, do you get volts even for a second when turn On the TV?

Expert:  Shahid replied 7 months ago.

Also, did you get replacement power supply board from reputable source?

Expert:  Shahid replied 7 months ago.

I need 20 minutes break now so get back with you in 20 minutes.

Customer: replied 7 months ago.
I had to check voltages at connector CN21 on the x-sus board. (pin 1 at far right, pin 10 on far left)
between pins 1-8 0vdc
between pins 10-8 0vdc
between pins 3-4 0vdc
readings taken at each point as the set powers up with all connectors connected
Customer: replied 7 months ago.
I got the board from Tri-state Module in Evansville Indiana. It has a 180 day warranty, I don't know if it is a reputable source, they have a website that appears legit.
Customer: replied 7 months ago.
I checked my dvm on a car battery and it reads 12.5 vdc so the meter is functioning. Just thought you might be concerned about that.
Expert:  Shahid replied 7 months ago.

You have already tested Vcc 5V with that meter so it is working fine.

Power supply board seems bad as it should provide volts.

Customer: replied 7 months ago.
My concern is this:
Does this set perform a self diagnosis prior to power up. If so it might recognize a problem and the cpu not allow the power supply to provide voltage. There are some leds on the board adjacent to the external input/output jacks on the back of the set. what do the leds indicate and should any of them be lit or not (ie all green if all ok, or red if not ok)
Customer: replied 7 months ago.
Both the original board and the replacement board provide the same output voltage readings. I can't be sure but I would think it unlikely that both boards are defective.
Customer: replied 7 months ago.
Vcc 5v is not present when all connectors are installed.
Customer: replied 7 months ago.
I think we will call it a day. Thanks for your help. I'll continue this conversation with you later.
Have a good evening and again thanks.
Expert:  Shahid replied 7 months ago.

There are 5 LEDs on main board of TV ad service manual has very complicated table for those LEDs. Please check page 51 of service manual for details.

I guess this problem may not be figure out over internet so let me repost the question for other experts to have a look, hopefully some one will soon respond to assist you further.

I'm opting out to repost the question.

Thanks.