How JustAnswer Works:
  • Ask an Expert
    Experts are full of valuable knowledge and are ready to help with any question. Credentials confirmed by a Fortune 500 verification firm.
  • Get a Professional Answer
    Via email, text message, or notification as you wait on our site.
    Ask follow up questions if you need to.
  • 100% Satisfaction Guarantee
    Rate the answer you receive.
Ask Curtis B. Your Own Question
Curtis B.
Curtis B., Technician
Category: Small Engine
Satisfied Customers: 12892
Experience:  have worked on and around most engine models for 35 yrs./Polaris ATV expert
30244710
Type Your Small Engine Question Here...
Curtis B. is online now
A new question is answered every 9 seconds

Briggs and Stratton Intek 502 runs fine idling but when you

Customer Question

Briggs and Stratton Intek 502 runs fine idling but when you put it under load in gear runS very rough and barely moves. Any ideas would be a great help? Thanks
Submitted: 11 months ago.
Category: Small Engine
Expert:  Briggs-Fan replied 11 months ago.
Hi my name is ***** ***** welcome to Just Answer. What is the make and model of equipment the engines is on ?
Customer: replied 11 months ago.
Snapper
Expert:  Briggs-Fan replied 11 months ago.
Ok is it dying when the blades are engaged only
Customer: replied 11 months ago.
As soon as the drive gear is engaged without the blades operating.
Expert:  Briggs-Fan replied 11 months ago.
Ok are the pulleys free. , nothing seized up or smoking ?
Customer: replied 11 months ago.
No, everything is free and moving
Expert:  Briggs-Fan replied 11 months ago.
If it's just dying from being put under any load ot could very well be the carburetor , some times they are partially blocked and will run fine with no load but struggle and surge under a load , have you removed the air filter to see if that makes a difference
Customer: replied 11 months ago.
Yes and pulled the carberator and cleaned it
Expert:  Briggs-Fan replied 11 months ago.
Was the carburetor originally gummed up ?
Customer: replied 11 months ago.
Not really, put new gas in also
Expert:  Briggs-Fan replied 11 months ago.
Was it running at all prior to cleaning it ? , also how did you clean it ? Did you spray it out with gumout carburetor cleaner
Customer: replied 11 months ago.
Was not , drained old gas cleaned everything. Runs great until under load , even at high rpm
Expert:  Briggs-Fan replied 11 months ago.
Ok , did it have a walbro or nikki carb , the nikki carbs have the white plastic float and white plastic hinge the float mounts to etc ? . It sounds like it's was cleaned enough to run but is still blocked so it can't pick up rps under a load . Do you have some gumout carburetor cleaner
Customer: replied 11 months ago.
Yes, will try for the third time
Expert:  Briggs-Fan replied 11 months ago.
Try removing everything and boiling the carb in a old pot of water for 4 minutes or so then spray it out with gumout carburetor cleaner
Expert:  Briggs-Fan replied 11 months ago.
This is the nikki carburetor http://outdoorpowerinfo.com/repairs/briggs_intek_single_ohv_nikki_carb.asp
Expert:  Briggs-Fan replied 11 months ago.
Hi just wondering if you had a chance to get to the carburetor again ?
Expert:  Briggs-Fan replied 11 months ago.
Hi just wondering if you had a chance to check out the carburetor again