How JustAnswer Works:
  • Ask an Expert
    Experts are full of valuable knowledge and are ready to help with any question. Credentials confirmed by a Fortune 500 verification firm.
  • Get a Professional Answer
    Via email, text message, or notification as you wait on our site.
    Ask follow up questions if you need to.
  • 100% Satisfaction Guarantee
    Rate the answer you receive.
Ask Donald Your Own Question
Donald
Donald, Small Engine Technician
Category: Small Engine
Satisfied Customers: 1800
Experience:  I have 25+ years of experience repairing 2 & 4 cycle engines
72377906
Type Your Small Engine Question Here...
Donald is online now
A new question is answered every 9 seconds

I have a 4hp briggs horizontal I have replaced magneto and

Customer Question

i have a 4hp briggs horizontal I have replaced magneto and still no spark is there anything under flywheel that might cause this
Submitted: 9 months ago.
Category: Small Engine
Expert:  Donald replied 9 months ago.

Hello, and thank you for choosing Just Answer. My name is***** will be happy to assist you.

Expert:  Donald replied 9 months ago.

Did you set the gap between your magneto, and your flywheel magnets? What is your engine mounted on?

Expert:  Donald replied 9 months ago.

Remove the small black wire from your magneto, then check for spark again. The small black wire is your kill wire. You and I can continue from here. Thanks!

Customer: replied 9 months ago.
I disconnected it earlier still no spark yes magneto is set with business card do u think they sold me wrong magneto
Customer: replied 9 months ago.
It is on a root tiller
Customer: replied 9 months ago.
Root tiller
Expert:  Donald replied 9 months ago.

Thanks for your reply ...

Expert:  Donald replied 9 months ago.

If you still did not get a spark, even after disconnecting your kill wire, then you very likely either purchased the wrong magneto, or you have a faulty new magneto.

Expert:  Donald replied 9 months ago.

Did you clean the rust from your flywheel magnets, if any was there?

Customer: replied 9 months ago.
I sanded the magnets down they are Shiney I have ordered a mag on line bought the one I have from auto parts store think they sold me wrong one
Expert:  Donald replied 9 months ago.

I believe you are possibly correct ...

Expert:  Donald replied 9 months ago.

Some auto parts stores sell aftermarket parts, that may or may not work properly for your engine.

Customer: replied 9 months ago.
Well I ordered one on line so will try it when I get it can I contact u back after I receive it if it doesn't work
Expert:  Donald replied 9 months ago.

Yes you can. I will be happy to continue working with you.

Customer: replied 9 months ago.
Thank you very will wait till I get new one I will let u know one way or the other thanks
Expert:  Donald replied 9 months ago.

You are very welcome! I do hope all goes well for you.