How JustAnswer Works:
  • Ask an Expert
    Experts are full of valuable knowledge and are ready to help with any question. Credentials confirmed by a Fortune 500 verification firm.
  • Get a Professional Answer
    Via email, text message, or notification as you wait on our site.
    Ask follow up questions if you need to.
  • 100% Satisfaction Guarantee
    Rate the answer you receive.
Ask mike switzer Your Own Question
mike switzer
mike switzer,
Category: Saturn
Satisfied Customers: 568
Experience:  lead diagnostic tech at Aamco
93239347
Type Your Saturn Question Here...
mike switzer is online now
A new question is answered every 9 seconds

On my 2003 saturn L200. when starting and engines fires off

Customer Question

on my 2003 saturn L200. when starting and engines fires off rpms increase to about 2500 rpm then goes right down to the 750-800 range. also whe going fromm park to drive rpms increase to about 2500 then right down to the 750-800 range . there is nothing touching accelerater at this time
Submitted: 11 months ago.
Category: Saturn
Expert:  Dan replied 11 months ago.

Hello, my name is***** your check engine light on? Does it run good otherwise? Thanks.

Customer: replied 11 months ago.
No. And it runs great after that.
Expert:  Dan replied 11 months ago.

Have you tried to see if unplugging the throttle position sensor helps?

Customer: replied 11 months ago.
No i havent. I do have a new one on the benches
Expert:  Dan replied 11 months ago.

Unplug sensor and see if problem stops, if so that is a good indication that the tps has failed. It is a fairly common problem too. Let me know, thanks.

Customer: replied 11 months ago.
I unplugged tps and it did not change anything.
Expert:  Dan replied 11 months ago.

Does high idle problem happen every time you start it? Unplug the idle air control valve and let me know if that helps. Thanks.

Customer: replied 11 months ago.
Hi Dan. I have put a new tos in no change I have taken out the iacv cleaned it reinstalled no change . I can't get until tmw am. I plugged in my scanner and it said code1599cruise control managementv
Customer: replied 11 months ago.
Got a new iacv this am have not installed yet.'
Customer: replied 11 months ago.
We'll I changed iacv. Changed fuel pressure regulater. It still goes up to 2500-3000 and then back down to normal. Same when we put in drive from park . ?
Expert:  mike switzer replied 11 months ago.

can you try unplugging the temp sensor and see if that does anything?

Customer: replied 11 months ago.
I unhooked the temperature sensor. ?
Customer: replied 11 months ago.
No change same thing is happening