How JustAnswer Works:
  • Ask an Expert
    Experts are full of valuable knowledge and are ready to help with any question. Credentials confirmed by a Fortune 500 verification firm.
  • Get a Professional Answer
    Via email, text message, or notification as you wait on our site.
    Ask follow up questions if you need to.
  • 100% Satisfaction Guarantee
    Rate the answer you receive.
Ask Billy Your Own Question
Billy
Billy, Technician
Category: Pool and Spa
Satisfied Customers: 22092
Experience:  Licensed in Hydronics and Boilers
12672042
Type Your Pool and Spa Question Here...
Billy is online now
A new question is answered every 9 seconds

I have a 2012 Hotspot SX that keeps blowing the left fuse on

Customer Question

I have a 2012 Hotspot SX that keeps blowing the left fuse on the control board. Pump doesn't come on when the power is turned on. New tub to me and I had to replace the jetpump assembly. As originally purchased, the motor/pump shaft was seized and the seal was leaking badly. Is the low speed pump supposed to come on as soon as power is turned on? Any thoughts are appreciated.
Submitted: 1 year ago.
Category: Pool and Spa
Expert:  Billy replied 1 year ago.

hello,

have you ohmed the pump motor to ground yet?

Customer: replied 1 year ago.
No. How do I do that?
Expert:  Billy replied 1 year ago.

a volt meter set to resistance....one meter lead on motor wire and other meter lead to ground.

Customer: replied 1 year ago.
I will try that after work today. I'm not an electrician so I may ask some pretty basic questions. When I do as you suggested should the power be on or off. Am I checking for continuity?
Expert:  Billy replied 1 year ago.

power is off. I like the setting that makes a tone when the meter leads touch together.

That way, if you touch a motor wire with one lead...ground with the other...it makes a tone indicating a short.

Customer: replied 1 year ago.
Just checked it. No shorts. Checked with power off and with fuses and without.
Expert:  Billy replied 1 year ago.

ok,

can you spin the pump?

can you take a volt reading of what power value goes to pump?

Customer: replied 1 year ago.
Ok, finally quit raining here and was able to try this. Shafts turns freely on motor and I can straight wire the motor and get it to run on both high and low speed. When hooked back up to the board it looks like I'm getting approx. 1.5 volts to motor.
Expert:  Billy replied 1 year ago.

thank you very much..well done! You prob guessed...it is bad board

Related Pool and Spa Questions