How JustAnswer Works:
  • Ask an Expert
    Experts are full of valuable knowledge and are ready to help with any question. Credentials confirmed by a Fortune 500 verification firm.
  • Get a Professional Answer
    Via email, text message, or notification as you wait on our site.
    Ask follow up questions if you need to.
  • 100% Satisfaction Guarantee
    Rate the answer you receive.
Ask Tim Mohr Your Own Question
Tim Mohr
Tim Mohr, ASE MASTER TECH
Category: Nissan
Satisfied Customers: 560
Experience:  30 YRS EXPERIENCE, FOREIGN AND DOMESTIC, GAS AND DEISEL
17454363
Type Your Nissan Question Here...
Tim Mohr is online now
A new question is answered every 9 seconds

I have a 2007 Xterra that will not crank. It has a U1000 and

Customer Question

I have a 2007 Xterra that will not crank. It has a U1000 and a U1001 code. The fuse block by the glove box had no powere.
JA: Have you checked the manual yet? Most vehicles have two fuse panels.
Customer: yes
JA: Are you hoping to fix this yourself? What have you tried so far?
Customer: I have checked the IPMD fused and relays. All seem good. There is no visible harness damage.
JA: Anything else you think the mechanic should know?
Customer: no
Submitted: 3 months ago.
Category: Nissan
Expert:  david craig replied 3 months ago.

Hi Im David,

TSB EC06-001A Actions
When this code is brought on by a grounding issue, these are the steps to remedy.
-Clean/re-tighten ECM ground connections.
-Clean/retighten negative battery cable body connection and battery post connection.
-If needed, clean and ensure good contact between the steering member assembly and the left side instrument stay assembly.

also where the ecm attaches theres a ground that always seems to work its way loose. pay attention to all grounds at the ecm area.

Customer: replied 3 months ago.
Ok. I'll check them.
Expert:  david craig replied 3 months ago.

keep in in the loop

Expert:  david craig replied 3 months ago.

any update?

Customer: replied 3 months ago.
I checked all the grounds I could find cleaned and tightened them none were loose. It still won't crank. I'm thinking the IPDM may be bad. Tstarter related wiring to the plug on the IPDM is good I have the keys hot, ground and start signal from the ignition switch. I can activate the starter by energizing the white wire with my power probe. It will crank but will not start. I still have a dead fuse panel by the glove box though.
Expert:  david craig replied 3 months ago.

ok, before we condemn the ipdm let me check on something

Expert:  david craig replied 3 months ago.

swap the ecm relay with the fog lamp relay

Customer: replied 3 months ago.
I have already tried that also.
Expert:  david craig replied 3 months ago.

https://carmanuals2.com/get/nissan-xterra-2007-power-supply-ground-circuit-elements-section-pg-51910

Expert:  david craig replied 3 months ago.

take a look at the main power feeds to the interior fuse panel from the ipdm first.....

Expert:  david craig replied 3 months ago.

any progress?

Customer: replied 3 months ago.
Won't get a chance to check it until tomorrow
Expert:  david craig replied 3 months ago.

ok bud

Expert:  Jay replied 3 months ago.

Hello my name is ***** ***** thank you for your question.

Do you still require help with this?