How JustAnswer Works:
  • Ask an Expert
    Experts are full of valuable knowledge and are ready to help with any question. Credentials confirmed by a Fortune 500 verification firm.
  • Get a Professional Answer
    Via email, text message, or notification as you wait on our site.
    Ask follow up questions if you need to.
  • 100% Satisfaction Guarantee
    Rate the answer you receive.
Ask Chris (aka- Moose) Your Own Question
Chris (aka- Moose)
Chris (aka- Moose), Mercury Technician
Category: Mercury
Satisfied Customers: 44460
Experience:  16 years experience with Mercury
2499435
Type Your Mercury Question Here...
Chris (aka- Moose) is online now
A new question is answered every 9 seconds

Have a 96 mercury cougar had 3 codes one was something about

Customer Question

Have a 96 mercury cougar had 3 codes one was something about fuel pump circuit another was purge valve and another was the cats failing. I replaced the pump and all codes cleared but now when the car is put in gear it stalls. You half to give it gas when you put it in gear and it will be fine until you stop and it kills the motor. If ur driving and put it in neutral it kills it. If you put it in neutral and hit the gas a little it will idle fine until you put it in gear again then you half to rev the motor and put it in gear. No codes and I have no clue what it could be.
Submitted: 3 months ago.
Category: Mercury
Expert:  Chris (aka- Moose) replied 3 months ago.

Welcome, I'm Chris (aka Moose) I prefer to work when others don't, I am here around lunch and after dinner till after midnight.

Do you recall the code numbers you got?

Customer: replied 3 months ago.
No I do no there is no code now changing the pump cleared them all.
Customer: replied 3 months ago.
it only does it when the motor warm.when it's cold there is no problem
Customer: replied 3 months ago.
Engine light came on and only code I got was p1443
Expert:  Chris (aka- Moose) replied 3 months ago.

For this remaining code you have. It is normally the EVAP purge flow sensor bad. Here is a file showing the diag steps.

https://dl.dropboxusercontent.com/u/90220402/purge.pdf

This is my 1st answer, but does not have to be my only answer. You the website and myself expect you to have a great experience with my help. Please let me know if you are pleased by selecting a star rating above or by replying and saying your pleased. Not rating or rating 1-2 stars does not benefit you nor me in any way. Follow up and reply as often and when needed, there is no extra charge to do so.

Thanks Moose.

Customer: replied 3 months ago.
That has nothing to do with my question ik that isn't the problem. I changed the tps and now it doesn't die it will idle low when put into gear like down to 200-250 rpm then climb back up to about 500
Expert:  Chris (aka- Moose) replied 3 months ago.

Sorry you wrote this "Engine light came on and only code I got was p1443" sorry I misunderstood.

Have you done anything so far to try and address the low idle issue?

In drive while idling, when you release the brake, does the vehicle feel like its trying to pull forward more than it should?

Customer: replied 3 months ago.
It will idle low now only when put in gear when driving and stopping it will only go to 500 instead of stall out
Expert:  Chris (aka- Moose) replied 3 months ago.

Have you done anything so far to try and address the low idle issue?

In drive while idling, when you release the brake, does the vehicle feel like its trying to pull forward more than it should?

Customer: replied 3 months ago.
I noticed when you turn the ac on it idles low I'm thinking the alternator because there is no code and if alternator is bad there will be no code?
Expert:  Chris (aka- Moose) replied 3 months ago.

When you can respond to the 2 questions I posted 27 Aug 2016, 3:57 PM and on 28 Aug 2016, 12:58 PM

I can then get to an answer for this issue.

Customer: replied 3 months ago.
I replaced the tps to try and fix low idle and no it doesn't try to take off when put in gear it stalls out
Expert:  Chris (aka- Moose) replied 3 months ago.

Thanks,

In park at operating temp unplug the IAC valve on the throttle body. It should idle at 500 rpms. If its low then clean the throttle body and adjust the throttle stop screw. Once idling at 500 then spray clean the MAF sensor and replace the IAC valve while the battery negative cable is removed.

Expert:  Chris (aka- Moose) replied 3 months ago.

Hello again Chris here,

  • I am following up with you to see if you got everything you needed from my answer. We're you pleased with my help?
  • If you were not pleased with my help, please let me know by replying so I can help more.
  • This post is coming up on the 7 day mark where it times out. When a post times out, that means it's no longer on my active list (you reply and I may never know it.)

Thanks Chris

Customer: replied 3 months ago.
I apologize for the late response but I un plugged that iac valve and it stalled
Expert:  Chris (aka- Moose) replied 3 months ago.

Did you follow all the steps I mentioned after unplugging the IAC valve?

Customer: replied 3 months ago.
No I haven't had time to mess with it I will do it Tonight and get back with you
Expert:  Chris (aka- Moose) replied 3 months ago.

Super

Customer: replied 3 months ago.
Did not work. I noticed when you put the car in gear it will idle higher when the ac is on
Expert:  Chris (aka- Moose) replied 3 months ago.

With the IAC unplugged in park what is the idle speed?

IAC plugged in what is the idle speed in park?

What brand IAC did you install?

What is the idle speed in park with the AC on?

Customer: replied 3 months ago.
When you un plug the iac it kills the motor
The idle with it plugged in is around 800
I don't remember the brand but it was best one they had
And in park the idle speed doesn't change it will jump up then back down same with the battery volts witch I believe is normal
Expert:  Chris (aka- Moose) replied 3 months ago.

This post has timed out since we did not get the issue resolved in the first 7 days. I will opt out and let someone else help you.

Customer: replied 3 months ago.
Alright

Related Mercury Questions