How JustAnswer Works:
  • Ask an Expert
    Experts are full of valuable knowledge and are ready to help with any question. Credentials confirmed by a Fortune 500 verification firm.
  • Get a Professional Answer
    Via email, text message, or notification as you wait on our site.
    Ask follow up questions if you need to.
  • 100% Satisfaction Guarantee
    Rate the answer you receive.
Ask Dieseljunky2 Your Own Question
Dieseljunky2, Mercury Technician
Category: Mercury
Satisfied Customers: 3946
Experience:  Worked for Ford, Linc, Mercury for 6 years
Type Your Mercury Question Here...
Dieseljunky2 is online now
A new question is answered every 9 seconds

2000 lincoln: oil pump..guides..The gauge shows no oil pressure..rpms

Resolved Question:

2000 lincoln navigator
new oil pump, sender unit, timing chains, tensioners and guides. The gauge shows no oil pressure at idle but will rise after 800 rpms. Any ideas? also the bottom end of the motor has been rebuilt.
Submitted: 7 years ago.
Category: Mercury
Expert:  Dieseljunky2 replied 7 years ago.
Was the engine sludged up? the oil pickup tube could be clogged up. Have you tried checking the pressure with a manual gauge?
Customer: replied 7 years ago.
engine block was tank cleaned when removed, along with all parts with exception of the heads due to they are aluminium. I cant find a service port for a manual gauge except for the oil sender.
Expert:  Dieseljunky2 replied 7 years ago.
That is the only service port. Also, did you replace the oil pump assy or did you put a pump kit? With all that, I am thinking maybe the pressure egulator plunger is stuck or is in backwards. One other thought, did the machine shop remove the oil galley plugs when the block was cleaned?
Dieseljunky2 and 4 other Mercury Specialists are ready to help you

Related Mercury Questions