How JustAnswer Works:
  • Ask an Expert
    Experts are full of valuable knowledge and are ready to help with any question. Credentials confirmed by a Fortune 500 verification firm.
  • Get a Professional Answer
    Via email, text message, or notification as you wait on our site.
    Ask follow up questions if you need to.
  • 100% Satisfaction Guarantee
    Rate the answer you receive.
Ask roybelding Your Own Question
roybelding
roybelding, Shop Foreman Freightliner trucks
Category: Medium and Heavy Trucks
Satisfied Customers: 4638
Experience:  Shop Froeman for Freightliner Trucks
3506196
Type Your Medium and Heavy Trucks Question Here...
roybelding is online now
A new question is answered every 9 seconds

I have vovlo d13 2012 with scr first of all its soot level

Customer Question

hello sir i have vovlo d13 2012 with scr first of all its soot level is at 41% and its saying regen required engine derated (and i actualy engine is in full power) then when i apply park regen the rpm's are going up and down like for 4 min they are at
1100 and 1 min at 700 the it still say regen in progress even when rpm are low and the temps dont stay high i already change all temp sensors clean the filter and all seals i would suspect the ACM
Submitted: 1 year ago.
Category: Medium and Heavy Trucks
Expert:  roybelding replied 1 year ago.

good morning ym name is ***** ***** I will assist

check the delta P sensor. if the ports are clogged with soot, it will cause the idle to go up or down or surging as we call it, during the regen process.

Roy

Customer: replied 1 year ago.
Delta p sensor ports are good I checked it when I removed the dpf filters
There is a code for spn 1231 fmi 9
And spn 639
Which are for datalink to acm
Customer: replied 1 year ago.
Even the stars he thing is soot level is at 5% and ecm says it need regen??
Expert:  roybelding replied 1 year ago.

did you replace the dpf or have it cleaned. did you reset the ash counts??

if the ports are clean, I would suspect a bad delta P sensor.

if you have someone monitor your codes activity, move the wire harness around and see if it clears or changes. common for harness to go bad and set these codes.

Roy

Customer: replied 1 year ago.
I Got the filter cleaned
Yes I reset the soot level counter
All temp sensor and delta p sensor are new
Expert:  roybelding replied 1 year ago.

then I would look closely at the harness before assuming the acm is at fault.

were there any updates needed for the software???

Roy

Customer: replied 1 year ago.
A faulty harness or software upgrade will never give the warning at 5 % soot level for regen required
Expert:  roybelding replied 1 year ago.

do you have a shop??? you sounds like you have experience at this type of repair?

Roy

Customer: replied 1 year ago.
sir i am a full time technician
I have a shop
I deal with these stuff normally
This is jst I m having this kind of problem first time
Expert:  roybelding replied 1 year ago.

I have seen software do crazy things in my expierence.

If you like, I will opt out as I am out of ideas

Roy

Customer: replied 1 year ago.
np thanks a lot
Customer: replied 1 year ago.
can u get me the wiring pin out for ACM