How JustAnswer Works:
  • Ask an Expert
    Experts are full of valuable knowledge and are ready to help with any question. Credentials confirmed by a Fortune 500 verification firm.
  • Get a Professional Answer
    Via email, text message, or notification as you wait on our site.
    Ask follow up questions if you need to.
  • 100% Satisfaction Guarantee
    Rate the answer you receive.
Ask Russell H. Your Own Question
Russell H.
Russell H., Service Tech
Category: Marine Electronics
Satisfied Customers: 10649
Experience:  8+ years of professional experience
13568747
Type Your Marine Electronics Question Here...
Russell H. is online now
A new question is answered every 9 seconds

I installed an auto pilot ev-1, now I'm getting errors on

Customer Question

I installed an auto pilot ev-1, now I'm getting errors on the depth sounding with a c-80 chart plotter, both are raymarine products. What can I do to correct? I've been told they need to be set at different settings, MHz. How?
Thanks in advance for your help.
Submitted: 11 months ago.
Category: Marine Electronics
Expert:  Russell H. replied 11 months ago.

Hi, thank you for contacting JustAnswer.com. My name is Russell. I will do my best to provide the right answer to your question.

The depth sounding errors are probably due to either

A. the power to the sonar-and-c80 system being loaded down by the addition of the EV-1... in case this might be, both measure the voltage near or at the C80 under load, and also check for looseness or high-resistance spots anywhere in the power distribution to the whole / all components of the sonar system... or

B. loose or corroded or broken/cut/severely bent cable or jack/connector/plug, anywhere from the sonar transponder to the C80... take each connector apart, along that line, scrub both sides of each connection with a clean dry brush, wipe both down with a clean dry rag cloth, and re-seat the connection firmly, then on to the next connector along that line and do the same.

Let me know what you observe, and what results you get... if the error persists, please describe it in some detail, or with details at least.

Related Marine Electronics Questions