How JustAnswer Works:
  • Ask an Expert
    Experts are full of valuable knowledge and are ready to help with any question. Credentials confirmed by a Fortune 500 verification firm.
  • Get a Professional Answer
    Via email, text message, or notification as you wait on our site.
    Ask follow up questions if you need to.
  • 100% Satisfaction Guarantee
    Rate the answer you receive.
Ask Pete Your Own Question
Pete
Pete, Electronic Engineer
Category: Marine Electronics
Satisfied Customers: 15752
Experience:  Over 16 years of experience installing and repairing electronics.
30970729
Type Your Marine Electronics Question Here...
Pete is online now
A new question is answered every 9 seconds

Lowrance Elite-4-HDI Has had a habit of freezeing the sonar.

Customer Question

Lowrance Elite-4-HDI Has had a habit of freezeing the sonar. By turning the unit off and reboot it would come good. Today after operating for aprox 15 minutes while in the menu section it started a long high pitched niose that wouldn't stop. It also froze. So I turned the power off as I couldn't shut it done. now when you turn it on the lowrance screen comes up and then the screen goes black or blank. But the unit appears to be operating as the alarms etc seem to be working and it makes normal sounds when buttons are pressed.But still has a blank screen.
Submitted: 8 months ago.
Category: Marine Electronics
Expert:  Pete replied 8 months ago.
Hi Ron,A weakened transducer or bad connection to it is likely the cause of your problem. Sometimes the cables can become corroded or loose, so check those carefully first. Over time, the sonar transducer will gradually get weak, rather than just completely failing all at once. If the cables check out ok, then either borrow another transducer and plug it in, or swap units with another vessel to determine if you have a faulty Lowrance unit or a faulty transducer. The amplifier in the unit can go bad as well, but it is rare.
Customer: replied 8 months ago.
Pete thanks for your quick attention its only been in the boat 5 weeks and the other boat 12 months. For your info I researched how to do a reset on it . The reset fixed its problem its up and going again
Expert:  Pete replied 8 months ago.
Hi Ron,Glad to hear you got it sorted!Have a great day,Pete.

Related Marine Electronics Questions