How JustAnswer Works:
  • Ask an Expert
    Experts are full of valuable knowledge and are ready to help with any question. Credentials confirmed by a Fortune 500 verification firm.
  • Get a Professional Answer
    Via email, text message, or notification as you wait on our site.
    Ask follow up questions if you need to.
  • 100% Satisfaction Guarantee
    Rate the answer you receive.
Ask Mike V. Your Own Question
Mike V.
Mike V., Technician
Category: Kia
Satisfied Customers: 23833
Experience:  I have 25 years experience working on cars. I am also a factory trained Subaru and Nissan Tech.
2921078
Type Your Kia Question Here...
Mike V. is online now
A new question is answered every 9 seconds

Replaced battery, had oil change and fluids topped off,

Customer Question

Replaced battery, had oil change and fluids topped off, drove it fine all last night, now won't start. Inside lights work. Any ideas?
JA: Have you changed a battery before?
Customer: Yes, took out one that went dead over the Arizona summer and put this new one in.
JA: What is the model/year of your Kia?
Customer: 2004 Amanti
JA: Are you fixing your Amanti yourself? What have you tried so far?
Customer: Nothing else
JA: Anything else you want the mechanic to know before I connect you?
Customer: Nothing I can think of
Submitted: 1 month ago.
Category: Kia
Expert:  Mike V. replied 1 month ago.

Thank you for your question!
My name is ***** ***** give me a moment to review your question and respond with the assistance you need!

Expert:  Mike V. replied 1 month ago.

Does the engine crank and not start or no cranking at all?

Customer: replied 1 month ago.
no cranking
Customer: replied 1 month ago.
I have opted not to have a phone call at this time. So, no cranking or clicking, just lights OK on inside but does not turn over.
Expert:  Mike V. replied 1 month ago.

Ok

Usually when you get no sounds at all it's a problem with the neutral switch on the transmission. Try putting the car into neutral and see if the engine will crank or at least click. Then put it back up into park if it won't and wiggle the shifter. No sound means it's not making any connection at all when you try to start it.

Please try this and let me know.

Thanks

Customer: replied 1 month ago.
All OK, I left the lights on and jumped it, working fine. I'm an idiot.
Expert:  Mike V. replied 1 month ago.

lol,

Well, I am certainly glad to hear it's running, just didn't suspect a dead battery because you had a new one installed.

Please let me know if there is anything else I can do to help.
Also, please remember to rate my answer.
Thanks so much!