How JustAnswer Works:
  • Ask an Expert
    Experts are full of valuable knowledge and are ready to help with any question. Credentials confirmed by a Fortune 500 verification firm.
  • Get a Professional Answer
    Via email, text message, or notification as you wait on our site.
    Ask follow up questions if you need to.
  • 100% Satisfaction Guarantee
    Rate the answer you receive.
Ask Jerry Your Own Question
Jerry
Jerry, Service Technician
Category: HVAC
Satisfied Customers: 3360
Experience:  HVAC Technician. Hearth Products Specialty
34748161
Type Your HVAC Question Here...
Jerry is online now
A new question is answered every 9 seconds

I have a quadrafire 1200. I am not getting a light on the

Customer Question

I have a quadrafire 1200. I am not getting a green light on the control box showing it has reached 200 degrees. I have replaced the thermocouple and now the control box and the problem persists
Submitted: 10 months ago.
Category: HVAC
Expert:  Jerry replied 10 months ago.

Do you have a new style control box? What color is the box?

Customer: replied 10 months ago.
Clear
Expert:  Jerry replied 10 months ago.

Ok, Do you have a flashing yellow light? or just the purple light when first plugged in?

Customer: replied 10 months ago.
Just the blue light blinks at the beginning. It lights and the green light never comes on. I even loaded the fire box to get enough heat. I tested the thermo and it reads 15mv and the ceramic is glowing
Customer: replied 10 months ago.
No red either
Customer: replied 10 months ago.
I tested connection between thermo and control box and I get .2 ohms
Expert:  Jerry replied 10 months ago.

When you replaced the thermocouple, it is very important that the wire end is completely installed all the way to the very end of the ceramic thermocouple cover, then the whole assembly is sticking ONE inch over the end of the firepot. Can you check this?

Customer: replied 10 months ago.
I read a previous post and already checked that. The tip of the ceramic is almost in the middle of the pot
Expert:  Jerry replied 10 months ago.

That is too far. You need to have it placed one inch only over the lip. Only the end of the thermcouple can be getting hot, otherwise the voltage is too low. The voltage is generated from the difference in temperature on the thermocouple, and if the whole two inches gets hot you will not get enough millivolts.

Customer: replied 10 months ago.
Ok I'll adjust now. It's been like that all season with no problems. Give me 3 minutes
Expert:  Jerry replied 10 months ago.

I need to look up the specs but I think you should be getting more than 15 MV

Customer: replied 10 months ago.
Ok let me know. It's getting ready to ignite now
Customer: replied 10 months ago.
First batch just burned out. I reset and the flame is hitting the roof of the unit. Still no green light
Customer: replied 10 months ago.
Only tip of ceramic in the flame
Customer: replied 10 months ago.
Posted by JustAnswer at customer's request) Hello. I would like to request the following Expert Service(s) from you: Live Phone Call. Let me know if you need more information, or send me the service offer(s) so we can proceed.
Customer: replied 10 months ago.
If you can't call we can continue Thai way
Expert:  Jerry replied 10 months ago.

Try reversing the leads on the thermocouple connections.

Customer: replied 10 months ago.
This
Customer: replied 10 months ago.
Snap disc just triggered blower on
Customer: replied 10 months ago.
No lights
Expert:  Jerry replied 10 months ago.

I can do the call if that doesn't work. How old is the stove?

Customer: replied 10 months ago.
1994
Customer: replied 10 months ago.
1997
Expert:  Jerry replied 10 months ago.

Did you try reversing the leads? That may be the problem.

Customer: replied 10 months ago.
On the thermo?
Expert:  Jerry replied 10 months ago.

Yes, the two leads coming from the thermocouple, try reversing when they are connected.

Expert:  Jerry replied 10 months ago.

*where

Customer: replied 10 months ago.
Trying now
Customer: replied 10 months ago.
Unbelievable. Green light is on. You rock
Customer: replied 10 months ago.
The old thermocouple did not look in bad shape. Why would it just stop working
Expert:  Jerry replied 10 months ago.

They can just wear out over time, or your control box may have gone bad. Its hard to say, or it may have just need pushed back a little :).

Glad that worked, it happened to me once and I finally just tried reversing the leads and it worked.

Expert:  Jerry replied 10 months ago.

Did you have any follow up Questions? Let me know if the red light comes on and it continues to run.

Thanks for using Just Answer.

Customer: replied 10 months ago.
I'm sorry for the delay. Everything is working fine now. Thank you.
Expert:  Jerry replied 10 months ago.

Please take a moment to rate my service. This is the only way we get paid for our time. Thanks again.