How JustAnswer Works:
  • Ask an Expert
    Experts are full of valuable knowledge and are ready to help with any question. Credentials confirmed by a Fortune 500 verification firm.
  • Get a Professional Answer
    Via email, text message, or notification as you wait on our site.
    Ask follow up questions if you need to.
  • 100% Satisfaction Guarantee
    Rate the answer you receive.
Ask Chris (aka- Moose) Your Own Question
Chris (aka- Moose)
Chris (aka- Moose), Technician
Category: Ford
Satisfied Customers: 46469
Experience:  16 years experience
2499435
Type Your Ford Question Here...
Chris (aka- Moose) is online now
A new question is answered every 9 seconds

Bob i have a very big problem with my 99 e350 7.3

Customer Question

bob i have a very big problem with my 99 e350 7.3 powerstroke it has no power and lots of new parts
JA: Are you fixing your E350 yourself? What have you tried so far?
Customer: i have changed icp/ ipr /hpop/fuel pump / pick up and filters in tank valve cover gasket on passenger side and the wire harness to it new batteries ect
JA: Have you changed a battery before?
Customer: i have done all the work myself
JA: Anything else you want the mechanic to know before I connect you?
Customer: when it is running and i disconnect the passenger pluc on the valve cover gasket it stays the same but when i disconnect the drivers side it stalls
Submitted: 5 months ago.
Category: Ford
Expert:  Chris (aka- Moose) replied 5 months ago.

Welcome, I'm Chris (aka Moose), my normal schedule online is around lunch and after dinner till early morning.

Any codes stored?

Does it run with a bad misfire?

Any exhaust smoke concerns?

Does it idle fine?

Chris

Customer: replied 5 months ago.
obd2 will not let me read if so and it idles like crap i dont think so with the exhaust. idles fine for about 30 seconds and then goes bad
Expert:  Chris (aka- Moose) replied 5 months ago.

Are you saying the PCM shows no codes or the scan tool will not link up?

After 30 seconds does it act like there is a misfire?

Customer: replied 5 months ago.
will not link up and yes
it has a miss fire
Expert:  Chris (aka- Moose) replied 5 months ago.

At the data link connector is the light green/red wire powered?

Are the black/light blue and black/white wires ground?

Customer: replied 5 months ago.
after the 30 seconds it seems like i loose the passenger side bank
Expert:  Chris (aka- Moose) replied 5 months ago.

Thanks, ***** ***** on those DLC tests I outlined?

Customer: replied 5 months ago.
i have power to the red wire and the other two are grounds
Customer: replied 5 months ago.
i think i forgot to mention that the idm is brand new also and the cps is also new
Expert:  Chris (aka- Moose) replied 5 months ago.

Have you verified your scan tool will work on another vehicle?

Customer: replied 5 months ago.
i dont have one i just ordered one tonight will be here tuesday but the parts store is at the end of my block and i took it there yesterday and they said that it was saying error everytime they tried it
Expert:  Chris (aka- Moose) replied 5 months ago.

We must get a diagnostic tool to connect to figure this out since we know the passenger head injectors are dropping out and you have addressed the wiring and IDM. So we need more help from the scan tool to see why to avoid checking all of those wires for issues unless you prefer to do that from a wire diagram I can send?

Can you do these steps to diagnose the scan tool communication concerns. https://dl.dropboxusercontent.com/u/90220402/PCMcomm.pdf

What now

  1. You have asked a question.
  2. You have paid a deposit and received an info request and or answer(s).
  3. Now it is time to follow up if needed or rate my answer, hopefully 5 STAR EXCELLENT. Sometimes the rating fails, responding with (I am a pleased) will suffice.
  4. You are more than welcome to still follow up. I want you pleased with me and my answer(s).

Thanks for using Just Answer, and rating me so I am compensated, Chris