How JustAnswer Works:
  • Ask an Expert
    Experts are full of valuable knowledge and are ready to help with any question. Credentials confirmed by a Fortune 500 verification firm.
  • Get a Professional Answer
    Via email, text message, or notification as you wait on our site.
    Ask follow up questions if you need to.
  • 100% Satisfaction Guarantee
    Rate the answer you receive.
Ask roy Your Own Question
roy
roy, import/domestic specialest
Category: Ford
Satisfied Customers: 5446
Experience:  ASE master tech for 40 years
3506196
Type Your Ford Question Here...
roy is online now
A new question is answered every 9 seconds

00 mustang v6 no only gets 6 volts at the secondary air pump

Customer Question

00 mustang v6 no only gets 6 volts at the secondary air pump
JA: Sometimes things that you think will be really complicated end up being easy to fix with Ford. The Ford Mechanic I'm going to connect you with knows all the tricks and shortcuts. Tell me a bit more about what's going on so he can help you best.
Customer: Won't pass smog because of the air pump not working right so I checked the pump it works when you give it power so I checked the power line to the pump and it only has 6 volts
JA: Are you hoping to fix this yourself?
Customer: Yes
JA: Great! What have you tried so far?
Customer: Changed aripump relay
JA: Is there anything else the Ford Mechanic should be aware of about your Ford?
Customer: I checked all the fuses in both fuse blocks
JA: OK. Got it. I'm sending you to a secure page on JustAnswer so you can place the $5 fully-refundable deposit now. While you're filling out that form, I'll tell the Ford Mechanic about your situation and then connect you two.
Submitted: 1 year ago.
Category: Ford
Expert:  roy replied 1 year ago.
good evening my name is ***** ***** I will assist what wire color did you test and found the 6 volts??? I attached a wire diagram for you to view Roy
Customer: replied 1 year ago.
It was the white wire that plugs into the air pump it's a round plug with one white wire and one black wire
Expert:  roy replied 1 year ago.
ok, you verified the 30 amp fuse has 12 volts on both sides???
Customer: replied 1 year ago.
Which fuse none of them say air pump on it
Expert:  roy replied 1 year ago.
on the upper left of the diagram, it says thermactor. that is the fuse
Customer: replied 1 year ago.
Yes the therm fuse has power on both side
Expert:  roy replied 1 year ago.
what about the orange/white wire from the relay. does it have any power??
Customer: replied 1 year ago.
Yes I just checked it right now
Expert:  roy replied 1 year ago.
how much???
Customer: replied 1 year ago.
12v
Expert:  roy replied 1 year ago.
ok, good. based on these results, you should have 12 volts coming out of the relay at the white wire. the other wires tied to that circuit have the 12 volts and that one does not leading me to believe you have a bad relay Roy
Customer: replied 1 year ago.
Ok I'll replace it again and see what happens
Expert:  roy replied 1 year ago.
ok, was it new or used
Customer: replied 1 year ago.
Used do I'll get a new one
Expert:  roy replied 1 year ago.
bingo, never use used electrical parts. keep me updated Roy please dont forget to rate me as it is the only way I get paid for my efforts Roy
Expert:  roy replied 1 year ago.
please dont forget to rate me as it is the only way I get paid for my efforts Roy
Customer: replied 1 year ago.
I bought a new relay and still the same problem
Customer: replied 1 year ago.
Still having the same problem
Expert:  roy replied 1 year ago.
ok, did you re check the voltage at the one pin??? I cancelled the new question you posted. I have not been rated yet on this one and that would be a new post Roy
Customer: replied 1 year ago.
Yes still the same no voltage and I'll rate you just haven't yet sorry
Expert:  roy replied 1 year ago.
ok, let me look at the review Roy
Expert:  roy replied 1 year ago.
ok, un plug the pump and re test the voltage at that pin
Customer: replied 1 year ago.
No voltage
Expert:  roy replied 1 year ago.
at the white wire??? what about the white/orange next to it
Customer: replied 1 year ago.
All the wires have 12 VoLTE except the black wire and the white wire
Expert:  roy replied 1 year ago.
if you look at the wire diagram, those wires are tied together and all should have 12 volts. the black is ground. check that connector real good for loose or damaged pins. Roy
Customer: replied 1 year ago.
Plug it good I'm getting only 6 volts at the white wire
Expert:  roy replied 1 year ago.
got to think about this
Customer: replied 1 year ago.
When I plug the old sensor in it reads 2 volts when I plug the new one in it reads 6 volts
Expert:  roy replied 1 year ago.
ok, looking at other diagrams