How JustAnswer Works:
  • Ask an Expert
    Experts are full of valuable knowledge and are ready to help with any question. Credentials confirmed by a Fortune 500 verification firm.
  • Get a Professional Answer
    Via email, text message, or notification as you wait on our site.
    Ask follow up questions if you need to.
  • 100% Satisfaction Guarantee
    Rate the answer you receive.
Ask Ron Your Own Question
Ron
Ron, ASE Certified Technician
Category: Ford
Satisfied Customers: 23001
Experience:  23 years with Ford specializing in drivability and electrical and AC. Ford certs and ASE Certs
7276279
Type Your Ford Question Here...
Ron is online now
A new question is answered every 9 seconds

I got a severe miss at idle speed. Engine lopes goes away at

Customer Question

I got a severe miss at idle speed. Engine lopes goes away at faster RPMS. Stalls when I come to a sudden stop. Hard to start when cold.
Submitted: 11 months ago.
Category: Ford
Expert:  Mike S. replied 11 months ago.

What engine? Is this a 2wd or 4wd?

Customer: replied 11 months ago.
2wd 2.3
Expert:  Mike S. replied 11 months ago.

97 should be obdii and monitor misfires and set a code for them. Isn't the check engine light coming on or staying on or flashing and if so, have you retrieved the codes yet to figure out which cylinder or cylinders are misfiring?

Customer: replied 11 months ago.
No codes for misfiring had scan done today. Just for coolant temp sensor which have both been change.
Expert:  Mike S. replied 11 months ago.

I am reading "The Misfire Detection Monitor will be enabled only when certain base engine conditions are first satisfied. Input from the ECT, MC-VAF or MAF, CKP sensors, and Misfire Detection sensor on distributor ignition applications is required to enable the monitor."

So, fix the coolant temp sensor fault first then run the engine again until the misfiring occurs, then check the codes again. The ECT must be working in order for the misfire detection monitor to work.

Customer: replied 11 months ago.
Replaced both coolant sensors yet still get no reading on gauge. Any suggestions?
Expert:  Mike S. replied 11 months ago.

Do you remember the actual code?

Customer: replied 11 months ago.
Don't remember the code all I know is my temp gauge not working and I replaced both sensors.
Expert:  Mike S. replied 11 months ago.

check for voltage to the sensor with the key on run.

Related Ford Questions