How JustAnswer Works:

  • Ask an Expert
    Experts are full of valuable knowledge and are ready to help with any question. Credentials confirmed by a Fortune 500 verification firm.
  • Get a Professional Answer
    Via email, text message, or notification as you wait on our site.
    Ask follow up questions if you need to.
  • 100% Satisfaction Guarantee
    Rate the answer you receive.

Ask Russell H. Your Own Question

Russell H.
Russell H., Service Tech
Category: Exercise Equipment
Satisfied Customers: 9298
Experience:  8+ years of professional experience
Type Your Exercise Equipment Question Here...
Russell H. is online now
A new question is answered every 9 seconds

I have a proform 515 tx. Its been working fine until this

Customer Question

I have a proform 515 tx. Its been working fine until this morning. The incline works but treadmill will not start when I press start.
Submitted: 16 days ago.
Category: Exercise Equipment
Expert:  Russell H. replied 16 days ago.

Hi, thank you for contacting My name is Russell. I will do my best to provide the right answer to your question.

Examine the running belt. Is it frayed or shiny-surfaced?

Is a burning smell coming from the treadmill body?

Is any error code indicated when you press START?

If there is no burning smell, and no error code either, then you may have a simple case of the speed sensor slipping out of alignment. The speed sensor usually 'reads' a small magnet on a rotating element that turns around inside the 'mill when the belt is running. If the magnet falls off, or if the speed sensor comes out of alignment, the 'mill cannot 'read' the movement of the belt, and the belt won't run.

If there is a burning smell, then unfortunately the motor may have burned out - especially if the belt is either worn out and/or too tightly adjusted, etc.

If there is no burning smell and it is not the speed sensor either, the motor controller board may need replacing.

Let me know more about the problem's details, and I will advise you further. Thanks.