How JustAnswer Works:

  • Ask an Expert
    Experts are full of valuable knowledge and are ready to help with any question. Credentials confirmed by a Fortune 500 verification firm.
  • Get a Professional Answer
    Via email, text message, or notification as you wait on our site.
    Ask follow up questions if you need to.
  • 100% Satisfaction Guarantee
    Rate the answer you receive.

Ask Pete Your Own Question

Pete
Pete, Electronic Engineer
Category: Exercise Equipment
Satisfied Customers: 15768
Experience:  Over 16 years of experience installing and repairing electronics.
30970729
Type Your Exercise Equipment Question Here...
Pete is online now
A new question is answered every 9 seconds

Problem is similar to the one on the website, with an E01

Customer Question

problem is similar to the one on the website, with an E01 fault, there are 2 little LED type lights, one may work for incline.
JA: Thanks. Can you give me any more details about your issue?
Customer: motor will not normally even start but when reset may do 1 revolution & stop
JA: OK got it. Last thing — Exercise Equipment Technicians generally expect a deposit of about $18 to help with your type of question (you only pay if satisfied). Now I'm going to take you to a page to place a secure deposit with JustAnswer. Don't worry, this chat is saved. After that, we will finish helping you.
Submitted: 10 months ago.
Category: Exercise Equipment
Customer: replied 10 months ago.
The thing just worked for 30 secs & had an E2 error come up & a message please check signal wire (all look OK)
Expert:  Pete replied 10 months ago.

Hi Simon,

What is the make and model number of the equipment, please?

Customer: replied 10 months ago.
Hi Pete,
This thing is a Cintura Sport machine, Motorized Treadmill T.S, (can't find a serial No), 220v-50hz 1.5kw, the motor is a Leeson ZYT124/19, hope this helps
Expert:  Pete replied 10 months ago.

Hi Simon,
The E2 error code indicates the console is not receiving a signal from the speed sensor on the back of the motor.
First, check if the motor is turning. If it is, then check if the sensor is positioned correctly to detect the speed.
Check all the wire connectors first. Sometimes the wires in the connector can come loose and will not make contact.

Customer: replied 10 months ago.
Hello Pete,
Thank you for the reply, I have pretty much gone through through all the connections & the Motor does turn, in fact it will run for a sew seconds "sometimes" when the Treadmill is turned off (re-set), I have also cleaned the small black (what appears to be the sensor) & adjusted it close to the belt drive wheel (the one with the 2 circular metal I would think pick ups), after a re-set the console still says press start, when started it may run for a couple of seconds & the spot & say an E-01 or an E-02, would this be the little black sensor or something else. this machine has not been overly used & is fairly clean in the motor area, Motor brushes look fairly chunky & clean as well, I have checked the lead & connection from the console to the main business area & all the connections on the card (green electric card with the 2 red lights on), what next to doo ???
Simon
Expert:  Pete replied 10 months ago.

Hi Simon,

Can you use a voltmeter to check if the speed sensor is sending a signal back to the console?