How JustAnswer Works:

  • Ask an Expert
    Experts are full of valuable knowledge and are ready to help with any question. Credentials confirmed by a Fortune 500 verification firm.
  • Get a Professional Answer
    Via email, text message, or notification as you wait on our site.
    Ask follow up questions if you need to.
  • 100% Satisfaction Guarantee
    Rate the answer you receive.

Ask Hammer O'Justice Your Own Question

Hammer O'Justice
Hammer O'Justice, Criminal Lawyer
Category: Criminal Law
Satisfied Customers: 3873
Experience:  9 years legal experience, primarily in criminal justice
Type Your Criminal Law Question Here...
Hammer O'Justice is online now
A new question is answered every 9 seconds

1. For probable cause purposes,

Resolved Question:

1. For probable cause purposes, information provided by identified, ordinary citizen eyewitnesses, or other police officers:
A. is usually presumed reliable.
B. must satisfy only the Aguilar reliability of informant prong.
C. must satisfy only the Aguilar reliability of the information prong.
D. must satisfy both Aguilar prongs.

2. An officer receives an anonymous tip that controlled substances are being transferred in a particular vehicle to a particular place. This is the only information the officer has on the matter. The best course of action would be for the officer to immediately:
A. find and stop the vehicle and ask permission to search.
B. find and stop the vehicle and search it.
C. draw up an affidavit and attempt to get a magistrate to issue a search warrant.
D. attempt to corroborate as much of the tip as possible.

3. What level of proof is required for an officer to conduct a stop and frisk?
A. A mere suspicion or hunch
B. A reasonable suspicion
C. Probable cause

4. Information from an informant which does not establish probable cause can be supplemented by:
A. evidence found after a warrant was issued.
B. the officer’s promise that it is true.
C. corroboration.
D. a strong feeling or hunch.

5.Most courts have held that when an ordinary citizen who is a victim or eyewitness provides information:
A. officers can assume the citizen is a reliable informant.
B. the reliability of the citizen must be established.
C. the reliability of the citizen is tested by the same rules as for confidential informants engaged in criminal activity.
D. the information must be in a sworn statement before the officer can legally rely on it.

6. Which of the following sources of information is valued most highly by courts when they review an officer’s or magistrate’s determination of probable cause?
A. An anonymous tip given to an ordinary citizen and relayed to the officer
B. A tip based on personal observation by an informant involved in criminal activity
C. Information from another police officer based on that officer’s personal observations
D. A tip given by one citizen to another citizen and then passed on to the officer

7.Which of the following is NOT currently an exception to the exclusionary rule?
A. Good faith B. Inevitable discovery
C. Independent source D. Silver platter

8.The primary procedural mechanism for invoking the exclusionary rule is a motion to:
A. quash information. B. exclude information.
C. suppress evidence. D. repress evidence.

9.Historically, the exclusionary rule:
A. originated in England. B. originated in the United States.
C. originated in France. D. originated in Germany.

10.The rule stating evidence that is obtained even as an indirect result of police misconduct is inadmissible is called:
A. the independent source doctrine. B. the inevitable discovery doctrine.
C. the “fruit of the poisonous tree” doctrine. D. the good faith doctrine.

11.If the police make an honest and reasonable error or mistake that violates the Fourth Amendment, the evidence may still be admissible under application of the __________ exception.
A. “fruit of the poisonous tree” B. good faith
C. valid warrant D. independent source

12.Assume that the police search Mr. X’s home without a warrant and in violation of the Fourth Amendment. At his home they find a key that they recognize as a key to a locker at the local bus station. They go to the bus station, find the locker, and open it, discovering a substantial amount of cocaine inside. Which of the following rules states that this evidence is not admissible?
A. Purged or dissipated taint B. Fruit of the poisonous tree
C. Inevitable discovery D. Independent source

13. Proponents of the __________ argue that it deters violations of constitutional rights by police officers.
A. exclusionary rule B. good faith exception
C. inevitable discovery exception D. silver platter doctrine

14. In order for a person to invoke the exclusionary rule, he or she must have:
A. standing. B. jurisdiction. C. venue. D. comity.

I will pay additional if satisfied. Thank you. :)
Submitted: 2 years ago.
Category: Criminal Law
Expert:  Hammer O'Justice replied 2 years ago.
Hello.

1 A
2 D
3 B
4 C
5 A
6 C
7 D
8 C
9 A
10 C
11 B
12 B
13 A
14 A
Hammer O'Justice, Criminal Lawyer
Category: Criminal Law
Satisfied Customers: 3873
Experience: 9 years legal experience, primarily in criminal justice
Hammer O'Justice and 7 other Criminal Law Specialists are ready to help you
Customer: replied 2 years ago.
Thank you for the help. I'm very satisfied with the answers. I'm trying to pay you but the transaction has failed mulitple times with several cards. Ive called the customer services dept and hey were no help. Im working to solve this for you asap. Thank you again.
Expert:  Hammer O'Justice replied 2 years ago.
OK, thanks. I will try to shoot customer service an email as well.

JustAnswer in the News:

 
 
 
Ask-a-doc Web sites: If you've got a quick question, you can try to get an answer from sites that say they have various specialists on hand to give quick answers... Justanswer.com.
JustAnswer.com...has seen a spike since October in legal questions from readers about layoffs, unemployment and severance.
Web sites like justanswer.com/legal
...leave nothing to chance.
Traffic on JustAnswer rose 14 percent...and had nearly 400,000 page views in 30 days...inquiries related to stress, high blood pressure, drinking and heart pain jumped 33 percent.
Tory Johnson, GMA Workplace Contributor, discusses work-from-home jobs, such as JustAnswer in which verified Experts answer people’s questions.
I will tell you that...the things you have to go through to be an Expert are quite rigorous.
 
 
 

What Customers are Saying:

 
 
 
  • Your Expert advise has provided insight on a difficult situation. Thank you so much for the prompt response. I will definitely recommend your website to my friends. Norma Pensacola, FL
< Last | Next >
  • Your Expert advise has provided insight on a difficult situation. Thank you so much for the prompt response. I will definitely recommend your website to my friends. Norma Pensacola, FL
  • Mr. Kaplun clearly had an exceptional understanding of the issue and was able to explain it concisely. I would recommend JustAnswer to anyone. Great service that lives up to its promises! Gary B. Edmond, OK
  • My Expert was fast and seemed to have the answer to my taser question at the tips of her fingers. Communication was excellent. I left feeling confident in her answer. Eric Redwood City, CA
  • I am very pleased with JustAnswer as a place to go for divorce or criminal law knowledge and insight. Michael Wichita, KS
  • PaulMJD helped me with questions I had regarding an urgent legal matter. His answers were excellent. Three H. Houston, TX
  • Anne was extremely helpful. Her information put me in the right direction for action that kept me legal, possible saving me a ton of money in the future. Thank you again, Anne!! Elaine Atlanta, GA
  • It worked great. I had the facts and I presented them to my ex-landlord and she folded and returned my deposit. The 50 bucks I spent with you solved my problem. Tony Apopka, FL
 
 
 

Meet The Experts:

 
 
 
  • Fran L.'s Avatar

    Fran L.

    JustAnswer Criminal Law Mentor

    Satisfied Customers:

    8061
    18 yrs of NYC public defense. Extensive arraignment, hearing, trial experience.
< Last | Next >
  • http://ww2.justanswer.com/uploads/RE/retiredlawyer/2012-6-6_19326_franL.64x64.jpg Fran L.'s Avatar

    Fran L.

    JustAnswer Criminal Law Mentor

    Satisfied Customers:

    8061
    18 yrs of NYC public defense. Extensive arraignment, hearing, trial experience.
  • http://ww2.justanswer.com/uploads/RA/ratioscripta/2012-6-13_2955_foto3.64x64.jpg Ely's Avatar

    Ely

    Counselor at Law

    Satisfied Customers:

    2079
    Private practice with focus on family, criminal, PI, consumer protection, and business consultation.
  • http://ww2.justanswer.com/uploads/NA/nathanmoorelaw/2011-5-31_21375_headshotbig.64x64.jpg Nate's Avatar

    Nate

    Lawyer

    Satisfied Customers:

    1625
    Over 10 years of criminal defense practice.
  • http://ww2.justanswer.com/uploads/LA/LawTalk/2012-6-6_17379_LawTalk.64x64.JPG LawTalk's Avatar

    LawTalk

    Lawyer

    Satisfied Customers:

    1434
    30 years legal experience
  • http://ww2.justanswer.com/uploads/PH/philip.simmons/2012-6-7_161915_BIGPhilipSimmons.64x64.jpg P. Simmons's Avatar

    P. Simmons

    Lawyer

    Satisfied Customers:

    1418
    16 yrs. of experience including criminal law.
  • http://ww2.justanswer.com/uploads/marshadjd/2009-6-1_194320_marshajd.jpg Marsha411JD's Avatar

    Marsha411JD

    Lawyer

    Satisfied Customers:

    1380
    Licensed attorney with 27 yrs. exp. in criminal law
  • http://ww2.justanswer.com/uploads/RO/RobertJDFL/2012-6-6_175352_7538220120606.64x64.jpg RobertJDFL's Avatar

    RobertJDFL

    Lawyer

    Satisfied Customers:

    1300
    Experienced in multiple areas of the law.