How JustAnswer Works:
  • Ask an Expert
    Experts are full of valuable knowledge and are ready to help with any question. Credentials confirmed by a Fortune 500 verification firm.
  • Get a Professional Answer
    Via email, text message, or notification as you wait on our site.
    Ask follow up questions if you need to.
  • 100% Satisfaction Guarantee
    Rate the answer you receive.
Ask Curtis B. Your Own Question
Curtis B.
Curtis B., Technician
Category: Construction and Road Equipment
Satisfied Customers: 26032
Experience:  Technican turned service manager with multiple lines of equipment and rental units.
30244710
Type Your Construction and Road Equipment Question Here...
Curtis B. is online now
A new question is answered every 9 seconds

2002 110 excavator - no hydralicnpower, very slow hydralics-

Customer Question

2002 110 excavator - no hydralicnpower, very slow hydralics- all circuits
Submitted: 9 months ago.
Category: Construction and Road Equipment
Expert:  Curtis B. replied 9 months ago.

Pressure is the power, and volume of the flow is the speed. You need the pressure test to see where to start, or look at the hydraulic filters for debris from pump failing. Low pressure and you have no power, and if pump is worn, you will not have the volume needed for the speed . Likely a bad pump.

Expert:  Curtis B. replied 9 months ago.

Make of excavator?

Customer: replied 9 months ago.
Deere
has been acting funny for a couple of weeksno power at tracks, especially turninga couple of times machine lost all power and speed
shut down and start up and would be fine againnow entire machine has no power or speeddid a harness check to sensors, all seemms fineif i boom up, pump makes engine work but boom barly moves
will move a little after warm uphave changed all filters and fluidsI have test and tech manual pdf if you need
Customer: replied 9 months ago.
11 February 2016 03:16
Deere
has been acting funny for a couple of weeksno power at tracks, especially turninga couple of times machine lost all power and speed
shut down and start up and would be fine againnow entire machine has no power or speeddid a harness check to sensors, all seemms fineif i boom up, pump makes engine work but boom barly moves
will move a little after warm uphave changed all filters and fluidsI have test and tech manual pdf if you need
Expert:  Curtis B. replied 9 months ago.

Did you inspect the filter when they were removed? If nothing found , the flow control valve can be stuck. causing slow speed and no power. I would want to inspect the flow control.

Customer: replied 9 months ago.
I will check filter before I remove flow regulator valve and check and clean it
will let you know what I findIts a start!
Customer: replied 9 months ago.
Stupid questiondebris found on inside or outside of filter (outside if I remember)
Expert:  Curtis B. replied 9 months ago.

Filter in the tank is a suction filter, so ny debris would be in tank and on outside of the filter.

Customer: replied 9 months ago.
checked filter, looked clean
Hooked pressure gage to pilot hose at valve body- right track
show 520 psi when pedal is depressed - thinking pilot system is at specHooked 8000 psi pressure gauge to front pumpreads 0 w/ no load
boom up, / arm in reads 1900+/- psi
right track forward reads 800 +/- psi
motor dogs ad expected under load, but boom will not raiseboth well under specwill test rear pump tomorrowThis machine has a dual pump as well as a pump which controls blade
Why do I have NO power on any cuircit - blade included if there are different pumps and controls for separate curcuits
Expert:  Curtis B. replied 9 months ago.

Pump bypasses internally until load is there, then it supplies the required pressure.

Customer: replied 9 months ago.
power is getting worse every day
will be getting fittings tomorrow to test pilot lines at pumpsPulled and inspected main pressure valve
nothing obviouse and no change
Expert:  Curtis B. replied 9 months ago.

Pilot pressures ok? Did you find problem. Been out of town.

Customer: replied 9 months ago.
pilot pressure to main pump at specthere is a line from blade pump to main pump regulators
Tested pressure there - only 200 +- psi
should be 3kremoved pressure relieve on blade circuit - looked finethinking issue is in blade pump
Maybe coupler between pilot and blade pump ??????Should i remove entire pump and send to hyd shop or take apart and see what it looks like and check coupler
Its a pain to get to hydralic shop from where I live
Expert:  Curtis B. replied 9 months ago.

Would have thought pressure would be zero. But maybe slipping?

Customer: replied 9 months ago.
Still hard to explain why it came and went all summer
Whatever it is is rapidly getting worst
Expert:  Curtis B. replied 9 months ago.

I would remove the pump and check it!

Customer: replied 9 months ago.
Replace pump
machine is back to where it was 2 weeks ago
very weak and slow
still no pressure off blade pump
Expert:  Curtis B. replied 9 months ago.

Is blade pump getting oil? Not suckig air? Why did you replce pup? Did you find any thing wrong with old pump?

Expert:  Curtis B. replied 9 months ago.

Pump just moves fluid, pressure is restriction of the flow, is pump pumping and is the function it serves closed , so pressur builds?

Related Construction and Road Equipment Questions