How JustAnswer Works:
  • Ask an Expert
    Experts are full of valuable knowledge and are ready to help with any question. Credentials confirmed by a Fortune 500 verification firm.
  • Get a Professional Answer
    Via email, text message, or notification as you wait on our site.
    Ask follow up questions if you need to.
  • 100% Satisfaction Guarantee
    Rate the answer you receive.
Ask Tim's Auto Repair Your Own Question
Tim's Auto Repair
Tim's Auto Repair, mechanic
Category: Chevy
Satisfied Customers: 15481
Experience:  Have owned a repair shop for 25 yrs.
14541291
Type Your Chevy Question Here...
Tim's Auto Repair is online now
A new question is answered every 9 seconds

I have a no crank no start after it runs for while then next

Customer Question

I have a no crank no start after it runs for while then next day works fine until it runs for while and then the same thing. I can push start it as it is a manual transmission
JA: Has the clutch been slipping? Are you having any trouble shifting?
Customer: yes there is an issue with the transmission a loud rattling noise
JA: What is the model/year of your Chevy?
Customer: 2011
JA: Are you hoping to fix this yourself? What have you tried so far?
Customer: I took it to local mechanic and he could not find anything wrong. says its starts fine he had for 2 days.
JA: Anything else you think the mechanic should know?
Customer: that's all.
Submitted: 4 months ago.
Category: Chevy
Expert:  david craig replied 4 months ago.

Hi Im David. when the mechanic had your vehicle do you know if he scanned the computer for codes? also do you know if he let it run a while each time he started it?

Customer: replied 4 months ago.
I borrowed a scanner and it came up P0496 EVAP Flow During Non-Purge Condition, would this cause the engine not to start after running for while
Expert:  david craig replied 4 months ago.

i have never heard on that code keeping a vehicle from starting. but it kind of makes sense. if the purge solenoid isnt working, its not letting any fuel vapors escape out of the system, which could coz sort of a vapor lock. let me look into this possibility.....

Expert:  david craig replied 4 months ago.

ok. if it starts and runs for a while then starts acting up as you describe, it absolutely is possible for that code to cause that. replace the evap purge valve and it should be fine.

Expert:  david craig replied 4 months ago.

it will start now?

Customer: replied 4 months ago.
just ordered the part and will let you know
Expert:  david craig replied 4 months ago.

ok

Expert:  david craig replied 4 months ago.

any update?

Expert:  david craig replied 4 months ago.

hello???

Expert:  Tim's Auto Repair replied 4 months ago.

Hi, My name is ***** ***** for the delay.

I will do my best to assist you.

Expert:  Tim's Auto Repair replied 4 months ago.

do you still need help?