How JustAnswer Works:
  • Ask an Expert
    Experts are full of valuable knowledge and are ready to help with any question. Credentials confirmed by a Fortune 500 verification firm.
  • Get a Professional Answer
    Via email, text message, or notification as you wait on our site.
    Ask follow up questions if you need to.
  • 100% Satisfaction Guarantee
    Rate the answer you receive.
Ask Tim's Auto Repair Your Own Question
Tim's Auto Repair
Tim's Auto Repair, mechanic
Category: Chevy
Satisfied Customers: 15485
Experience:  Have owned a repair shop for 25 yrs.
14541291
Type Your Chevy Question Here...
Tim's Auto Repair is online now
A new question is answered every 9 seconds

1996 Chevy 1500 4 X 2 5 liter has no power under

Customer Question

1996 Chevy 1500 4 X 2 5 liter has no power under acceleration otherwise runs fine downshifts and it does not accelerate have change the throttle position sensor I'm getting codes 4 the three o2 sensors intermittently
Submitted: 1 year ago.
Category: Chevy
Expert:  Anthony replied 1 year ago.

Hello!

Can you see the two front o2 sensors? They are in the picture below. I want you to remove them from the truck then try it and see if it has more power or not.

Customer: replied 1 year ago.
Replace them already replaced all 3
Expert:  Anthony replied 1 year ago.

No run it without them installed. Does it get more power?

Customer: replied 1 year ago.
Did the dianastit on the wiring harness it was good
Expert:  Anthony replied 1 year ago.

Please repeat you last...

Customer: replied 1 year ago.
ran it with out them same thing i think yuor going the way of the cat pluged also checked that truck is a low mile truck as i said replaced the o2 sensores and tryed it with out them same results
Expert:  Anthony replied 1 year ago.

Ill see if someone else has more ideas. Im going to opt out.

Expert:  jcv2118 replied 1 year ago.

hi, so what are the codes that you are getting for the 3 sensors ?

Stuck lean , stuck rich, heater ?

Customer: replied 1 year ago.
Heaters
Expert:  jcv2118 replied 1 year ago.

Ok, could you send me the codes please. Also put a fuel pressure gauge on and tape it to the windshield with the hood closed taking care in not crimping the hose. Usually try and run the hose on one of the sides of the hood.where the hinges are. Then test drive tobsee if you hhave a weak pump or clogged filter.

Customer: replied 1 year ago.
Okay I am thinking I put a fuel pressure gauge on it and I'm only running about 45 psi which according to my book I change the filter in the last couple weeks so I'm thinking either the pressure regulator which I doubt it I am thinking the pump is weak
Customer: replied 1 year ago.
Do appreciate the help me I what kind of stuck on it because of the codes from the o2 sensors bought cording to my book I should be running about 50 to 54 psi
Expert:  Tim's Auto Repair replied 1 year ago.

Hi, My name is ***** ***** for the delay.

I will do my best to assist you

Expert:  Tim's Auto Repair replied 1 year ago.

the problem is your fuel pump,,it is too weak

Expert:  Tim's Auto Repair replied 1 year ago.

these votec engines must have no less than 60psi at all times

60-66psi

Expert:  Tim's Auto Repair replied 1 year ago.

most times these wont even start with 50psi

Expert:  Tim's Auto Repair replied 1 year ago.

thanks

Expert:  Tim's Auto Repair replied 1 year ago.

Hi, My name is ***** ***** for the delay.

I will do my best to assist you

the problem is your fuel pump,,it is too weak

these votec engines must have no less than 60psi at all times

60-66psi

most times these wont even start with 50psi

thanks