How JustAnswer Works:
  • Ask an Expert
    Experts are full of valuable knowledge and are ready to help with any question. Credentials confirmed by a Fortune 500 verification firm.
  • Get a Professional Answer
    Via email, text message, or notification as you wait on our site.
    Ask follow up questions if you need to.
  • 100% Satisfaction Guarantee
    Rate the answer you receive.
Ask Matt Your Own Question
Matt
Matt, Engineer
Category: Car
Satisfied Customers: 21269
Experience:  Honors degree in Mechanical Engineering, worked 8 years as a Formula 1 engine engineer.
12772297
Type Your Car Question Here...
Matt is online now
A new question is answered every 9 seconds

Isauzu Trooper: Ron - I have a 1998 V6 Trooper. Was running

Customer Question

Ron - I have a 1998 V6 Trooper. Was running until yesterday, now it cranks, but will not fire. Tried starting fluid in vacuum booster hose..... seemed to try to fire, but not luck. Any ideas about next step ?? - Tnx - Mike
Submitted: 12 months ago.
Category: Car
Expert:  Matt replied 12 months ago.
Hello 1st check for spark by removing one of the spark plugs and plug it back into its lead and rest it on the metal of the engine ( DO NOT hold it on place by hand) then have your assistant turn the engine over whilst you watch the plug. It should give a fat blue spark at regular intervals. If not then check that there's power to the coil pack (at the other end of the plug lead) using a meter. If there’s 12V at the pack but no spark then check the ECU power supply (fuse and relay) and also the connections to the crankshaft speed sensor. If there is a spark and its still not starting then its likely that the ECU isn't opening the fuel injectors, if the injectors are working you can hear them click - its difficult to hear them with background noise so use a long screwdriver like a stethoscope, placing the handle end in your ear and the metal tip against the body of the injector whilst your assistant turns the engine over.If you can't hear anything check the ECU power is present by measuring voltage at the fusebox and on its relay socket if OK then check the connections to the crank speed sensor and consider replacing this sensor if the wiring / connections look OK