How JustAnswer Works:
  • Ask an Expert
    Experts are full of valuable knowledge and are ready to help with any question. Credentials confirmed by a Fortune 500 verification firm.
  • Get a Professional Answer
    Via email, text message, or notification as you wait on our site.
    Ask follow up questions if you need to.
  • 100% Satisfaction Guarantee
    Rate the answer you receive.
Ask ksengage31 Your Own Question
ksengage31
ksengage31, ASE Certified Technician
Category: Car
Satisfied Customers: 61
Experience:  Master Certified Technician Specialist in driveability and engine diagnostics.
64970216
Type Your Car Question Here...
ksengage31 is online now
A new question is answered every 9 seconds

rodeo: 4x4 diesel dual cab, I bought the car new..module..actuator

Resolved Question:

Hi, I have a 05 rodeo 4x4 diesel dual cab, I bought the car new and done about 75000km . I am having problems with 4wd not working. I have had the 4wd module (under the drivers seat) replaced 3 times, the actuator on the transfer case replaced once, all the wiring and plugs checked twice. The code they pulled out said there is a problem with the speed sensor unit which they check and said to be fine. The mechanic also informed me the 4wd check light comes on only when right hand turns are made. Can you help.

Scott
Submitted: 4 years ago.
Category: Car
Expert:  ksengage31 replied 4 years ago.

ksengage31 :

Hi, my name is XXXXX XXXXX i'm happy to offer you some help today.

ksengage31 :

My first impression while reading your information, is that you may have a speed sensor signal problem at one of the front wheels. Do you know if the check light code refers to a wheel speed sensor, or the vehicle speed sensor?

Customer:

Hi Jesse,

Customer:

Hi Jesse, no I dont know which sensor, the mechanic didnt say which sensor, but he did say all sensors where tested on another vehicle and where all ok.

Expert:  ksengage31 replied 4 years ago.
In order to really narrow down the cause, we'll need to know that bit of information. However, i can suggest some things to check out. I'd look closely at the front wheel bearings to be sure there is no wear/play in them, check also the tone rings around the axle shafts for wear or cracks as they produce the signal for the wheel speed sensors.
Let me know what you may be able to find out,

thanks,
Jesse
Customer: replied 4 years ago.
I will have to get back to you once i have found out which sensor code comes up as they are closed for the weekend
Expert:  ksengage31 replied 4 years ago.
No problem, i will of course be available later and check back in on your progress.

thanks,
Jesse
ksengage31 and 2 other Car Specialists are ready to help you

Related Car Questions