How JustAnswer Works:
  • Ask an Expert
    Experts are full of valuable knowledge and are ready to help with any question. Credentials confirmed by a Fortune 500 verification firm.
  • Get a Professional Answer
    Via email, text message, or notification as you wait on our site.
    Ask follow up questions if you need to.
  • 100% Satisfaction Guarantee
    Rate the answer you receive.
Ask Dave Nova Your Own Question
Dave Nova
Dave Nova, Cadillac Technician
Category: Cadillac
Satisfied Customers: 1522
Experience:  ASE Master Certification. GM World Class Certification
11042942
Type Your Cadillac Question Here...
Dave Nova is online now
A new question is answered every 9 seconds

I just bought it personaly. When I bought it had a code

Customer Question

I just bought it personaly. When I bought it had a code P1061. Had for about a week now, and yesterday when I'm leaving the store sitting at light it stales on me. Start it runs then stales . Repeat this a couple times and realize only when RPMs get under the 1. Get it the part store to scan, now P0058, P0335,P0341 are reading. Read around found a few different solutions. Dont have a whole lot of money being a single parent of 3. What do I do?
JA: Just to clarify, what are the exact lights you're talking about?
Customer: Check ingine light ho2s-22(bank 2sensor2) heater low side short to B+
JA: What is the model/year of your Cadillac?
Customer: ho2s-22(bank2sensor2)heater circuit malfunction
JA: What year is your Cadillac?
Customer: crankshaft position sensor circuit malfunction
JA: Are you fixing your vehicle yourself? What have you tried so far?
Customer: And camshaft position sensor signal range performance
JA: Anything else you want the mechanic to know before I connect you?
Customer: Haven't tried anything yet on my car except for looking it up to a reader
Submitted: 4 months ago.
Category: Cadillac
Customer: replied 4 months ago.
The code first code was P0161 HO2S-22(Bank2sensor2)heater circuit malfunction
Expert:  david craig replied 4 months ago.

Hi Im David, thanks for visiting the site. allow me some time to look into this matter too see how much may be wrong here. thanks

Customer: replied 4 months ago.
03 Csdillac cts luxury
Customer: replied 4 months ago.
Cadillac
Expert:  david craig replied 4 months ago.

when the codes p0335 and p0341 happen at the same time, its esy to tell you to replace both sensors, but that wont solve the problem. is the vehicle starting at this point?

Customer: replied 4 months ago.
but it hesitates,then-starts. Runs in idle at different variations and length each time but stalls each time if at low to no speed.
Expert:  david craig replied 4 months ago.

Start by replacing the oil and oil filter, dirty oil is a common cause and if that doesnt help replace the camshaft position sensor.
ComponentLocation

Camshaft Position Sensor - Intake Bank 1In the cylinder head front

P0341 Intake Camshaft Position Sensor Performance (Bank 1) - With Automatic Transmission

Possible CausesSetting Conditions

  • Check for any foreign material passing between the sensor and the camshaft reluctor wheel, or camshaft reluctor wheel damage
  • Check for excessive air gap between the reluctor wheel and the sensor
  • CMP connector is damaged (check pins for damage, and for moisture)
  • CMP wiring routed too close to the ignition coils, Aftermarket add-on electrical equipment, solenoids, relays or motors
  • Incorrect sensor installation, or a cracked or damaged sensor
  • CMP sensor has come in contact with the reluctor wheel
  • CMP sensor has failed
  • Engine running; and the ECM detected a signal from the Intake CMP sensor, but the number of pulses were less than or more than what was expected for one crankshaft revolution, or that the CMP sensor signal did not correlate to the crankshaft position.
    This code sets in 1 Trip(s).
    This code will turn on the MIL (Malfunction Indicator L
Expert:  david craig replied 4 months ago.

At this point i wouldnt worry about p0335 as its a product of p0341 in my opinion.

Customer: replied 4 months ago.
Are there any diagrams available for these steps?
Expert:  david craig replied 4 months ago.

diagrams for their locations?

Customer: replied 4 months ago.
Expert:  david craig replied 4 months ago.

sure. standby

Expert:  david craig replied 4 months ago.

what engine is in that?

Customer: replied 4 months ago.
3.2
Expert:  david craig replied 4 months ago.

thanks

Expert:  david craig replied 4 months ago.

Rear of the engine block, left side is crank sensor

Customer: replied 4 months ago.
What code is B2470H
Expert:  david craig replied 4 months ago.

where did you get that code?

Expert:  david craig replied 4 months ago.

cell phone antenna fault

Customer: replied 4 months ago.
Off the radio , found that hose undone,re connected it, ow stays running ,but is running rough
Expert:  david craig replied 4 months ago.

what hose was disconnected?

Customer: replied 4 months ago.
It was a vacuum hose at the top left looks evaporate canister valve
Customer: replied 4 months ago.
Can you please give the cilinder layout!?
Expert:  david craig replied 4 months ago.

sure stand by

Expert:  david craig replied 4 months ago.
Customer: replied 4 months ago.
Replacing spark plugs coil packs boots and O2 sensor crankshaft sensor is there anything I need to do after replacing this before I start the car up and hook the battery backup?
Expert:  david craig replied 4 months ago.

nope. you should be able to start her right up....

Expert:  david craig replied 4 months ago.

checking in to see how its going

Customer: replied 4 months ago.
Replaced all those things, numbers codes,and check infine light went off ,ran rough fir a sec, idled to a smooth setting. Drove it for about an hour off an on, then the sane 02 sensor code and infine light came on as well. Down suffrage rough. If clear the code, start up and runs better and shifts better but only temporary .also noticed light on heater r screen flickers randomly.
Expert:  david craig replied 4 months ago.

ok, from what i could interpret , you replaced the plugs , but only the boots for the coil packs, an o2 sensor, (was the correct one replaced?), the crankshaft sensor(i mentioned not to worry about the one) it was the cam sensor i wanted you to replace. and you found a vacuum hose disconnected from a canister looking thing on the driver side of the engine.(are you sure it wasnt the brake booster)? she drove fine for an hour or so then check engine light came back on and you get the same o2 sensor code. is this all correct?

Customer: replied 4 months ago.
wany break boosterms hose was on other side, was wonderin if it has to do with after market 02 sensor not relaying wright?
Expert:  david craig replied 4 months ago.

im having a hard time deciphering your sentencing. im trying to understand your typing. it wasnt the brake booster. it was on the other side, so it was the right(passenger) side? and you are wondering if the code for the sensor came back because you used an aftermarket sensor and not an oem one...is this correct?

Customer: replied 4 months ago.
Expert:  david craig replied 4 months ago.

aftermarket o2 sensors are never recommended. also take a can of carb cleaner, engine running, spray around every vacuum line,hose,connection. also aorund the intake base, brake booster, throttlebody. if the rpms change then you have found your leak.

Expert:  david craig replied 4 months ago.

checking in to see how its going

Customer: replied 4 months ago.
Dropped it at the shop to get a full diagnostic, needed alignment anyways
Expert:  david craig replied 4 months ago.

ok. good luck