How JustAnswer Works:
  • Ask an Expert
    Experts are full of valuable knowledge and are ready to help with any question. Credentials confirmed by a Fortune 500 verification firm.
  • Get a Professional Answer
    Via email, text message, or notification as you wait on our site.
    Ask follow up questions if you need to.
  • 100% Satisfaction Guarantee
    Rate the answer you receive.
Ask Charles Your Own Question
Charles, Marine Mechanic
Category: Boat
Satisfied Customers: 3315
Experience:  US Navy (Ret) Certified Mercury Marine Tech with over a decade of repair experience.
Type Your Boat Question Here...
Charles is online now
A new question is answered every 9 seconds

I have a 2007 formula 260 with a MerCruiser 495 8.1 L engine

Customer Question

I have a 2007 formula 260 with a MerCruiser 495 8.1 L engine equipped with SmartCraft. The issue is when I take the boat out for a run usually within the first 5 minutes of accelerating I will experience a brief interruption like somebody pulled the plug or hit a switch or gas was interrupted to the carburetor and then everything picks back up again this is for a second if not less. A moment later "lost engine comm" will come across the tachometer display and then it goes away and the boat will run fine, until I take it out the next day and it does it again... This has been going on for 6-9 months and it seems to happen more frequently now than before... I believe it is tied to the SmartCraft system… How do I fix this?
Submitted: 2 months ago.
Category: Boat
Expert:  Charles replied 2 months ago.

Hello, my name is***** will assist you.

Expert:  Charles replied 2 months ago.

Its not the SmartCraft that is causing the engine to stall, I would inspect the kill switch, the key switch, and the connection to the engine. One of these is going to be lose and causing an intermittent connection, thus, stalling the engine for a moment.

Related Boat Questions