How JustAnswer Works:
  • Ask an Expert
    Experts are full of valuable knowledge and are ready to help with any question. Credentials confirmed by a Fortune 500 verification firm.
  • Get a Professional Answer
    Via email, text message, or notification as you wait on our site.
    Ask follow up questions if you need to.
  • 100% Satisfaction Guarantee
    Rate the answer you receive.
Ask John Oliver Your Own Question
John Oliver
John Oliver,
Category: Agriculture and Farm Equipment
Satisfied Customers: 201
Experience:  manager at White Eagle Ag and Truck Services
93794869
Type Your Agriculture and Farm Equipment Question Here...
John Oliver is online now
A new question is answered every 9 seconds

I have a deere 6430 with the 641.12 code coming up on start

Customer Question

i have a john deere 6430 with the 641.12 code coming up on start up.
Submitted: 10 months ago.
Category: Agriculture and Farm Equipment
Customer: replied 10 months ago.
the temperature sensor reads 3.50 volts when the engine is fairly warm.
Customer: replied 10 months ago.
any ideas
Customer: replied 10 months ago.
Expert:  John Oliver replied 10 months ago.

sorry for the delay Ollie, my name is ***** ***** you still help with this issue?

Customer: replied 10 months ago.
please
Expert:  John Oliver replied 10 months ago.

that code does not have anything to do with temp sensor. It is a VGT actuator communication error. means that the vanes on the turbo are stuck and the ECM isn't happy about there position. check to be sure the linkage on the turbo moves free. Any time I have seen this code there was a new turbo purchased

Expert:  John Oliver replied 10 months ago.

also check the connector at the turbo actuator, being as this is a loss communication code

Customer: replied 10 months ago.
hi thanks for your reply, the actuator is working fine along with the throttle position it all moves freely, I have a diagnostics machine and I can see the voltage changing when move the throttle, but there is no signal coming back to the ecu telling it the position. it maybe the board on the variable turbo the contacts have broken down.
Expert:  John Oliver replied 10 months ago.

agree. if you do not have feedback from the VGT actuator the ECM will default. everytime you cycle the key the system goes threw a self check and that's why the code appears first off and the ECM derates the system from the first start. sounds like you need a actuator

thanks for using JA

Customer: replied 10 months ago.
the actuator moves all ok when you turn the ignition on, when it does the self check.
Expert:  John Oliver replied 10 months ago.

self check happens each time you cycle the key

Expert:  John Oliver replied 9 months ago.

were you able to resolve this?